menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
19 augustus 2019

Frauderende Limburgse apotheker uit BIG-register geschrapt

Apotheker Jef P., bestuurder van Verenigde Apotheken Limburg (VAL), is door het Medisch Tuchtcollege uit het BIG-register geschrapt. De apotheker ontwikkelde software waarmee onjuiste declaraties bij zorgverzekeraars werden ingediend. Het is de zwaarste maatregel, die het tuchtcollege kan opleggen.
Frauderende Limburgse apotheker uit BIG-register geschrapt

De Limburgse apotheker Jef P. ontwikkelde software waarmee declaraties voor preferente middelen werden ingestuurd, terwijl het in werkelijkheid om niet-preferent middelen ging. Hij gebruikte de software voor alle VAL-apotheken, waarvan hij bestuurder was. Uiteindelijk zijn ongeveer drie miljoen declaraties ‘omgekat’. Zelf betwist de apotheker dat er sprake is van (zorg)fraude, omdat volgens hem de patiënten hiervan geen nadeel ondervonden.

 

Uitspraak Tuchtcollege

Het tuchtcollege oordeelt dat het gaat om een systematisch, bewust en langdurig gebruik van de ontwikkelde software door de apotheker. Dat de apotheker het oneens was met het preferentiebeleid is volgens het tuchtcollege geen rechtvaardiging voor zijn handelen. De apotheker wist dat de declaraties onjuist waren en bouwde de software op een manier dat de onjuistheid van de declaraties niet zichtbaar en te controleren was. Zorgverzekeraars waarschuwden de apotheker meerdere keren, maar hij ging toch door met het indienen van frauduleuze declaraties.

 

Het college oordeelt dat de apotheker het vertrouwen in de beroepsgroep ernstig heeft geschaad. Daarom is besloten om de apotheker uit het BIG-register te schrappen, de zwaarste maatregel die het tuchtcollege kan opleggen.


Lees de hele uitspraak hier

 

Bron: Tuchtcollege voor de gezondheidszorg, Zwaarste maatregel voor apotheker

 

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Tuchtrecht Apotheker Fraude
Gerelateerde artikelen
Open modal