menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
26 september 2019

Fysiek consult vanaf 2020 niet meer verplicht

Een van de regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de medisch-specialistische zorg is het verplicht plaatsvinden van face-to-face contact tussen arts en patiënt aan het begin van een zorgtraject. De regel is nu nog een belangrijke voorwaarde om de zorg vergoed te krijgen. Deze regel verdwijnt per 1 januari 2020, omdat de regel volgens NZa niet meer aansluit bij de actuele zorgpraktijk.
Fysiek consult vanaf 2020 niet meer verplicht

De regel voor het verplichte fysieke consult voerde de NZa destijds in om te zorgen dat een arts zorgvuldig een diagnose en behandeling vaststelt bij de patiënt. De huidige digitale toepassingen zorgen ervoor dat deze regel niet meer noodzakelijk is. De regel zorgt vaak voor onnodige tripjes van de patiënt naar de polikliniek.

 

Vaak is een digitaal consult voldoende, waarbij de patiënt reistijd en energie bespaart. Dit sluit aan bij de ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’, waarbij het leveren van zorg dichtbij de patiënt centraal staat. Daarnaast kunnen ook andere zorgprofessionals dergelijke zorg leveren aan de patiënt en is het niet noodzakelijk dat de arts dit doet.

 

Wijziging onderlinge dienstverlening

Daarnaast verruimt NZa de regel voor onderlinge dienstverlening. De huidige regel maakt onderlinge dienstverlening alleen tussen zorgaanbieders in de tweede lijn mogelijk. De aangepaste regel zorgt ervoor dat onderlinge dienstverlening ook kan plaatsvinden tussen zorgaanbieders uit de eerste lijn en zorgaanbieders uit de tweede lijn.

 

Meer informatie over wijzigingen in de registratie en declaratie van medisch-specialistische zorg per 2020: NZa, verplicht fysiek consult op de poli vervalt per 2020

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal