menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
20 november 2018

Fysiotherapeuten starten wekkeractie

De actiegroep fysiotherapie heeft in één jaar tijd veel meegemaakt. Van lobbyen in Den Haag tot aan demonsteren voor de deur van een zorgverzekeraar. Pieken en dalen. En ze zijn er nog niet. Deze maand zijn de patiënten aan de beurt. Een wekkeractie moet patiënten er bewust van maken maken dat de politiek en de zorgverzekeraars de fysiotherapeuten nog steeds in ‘een wurggreep’ houdt.
Fysiotherapeuten starten wekkeractie

Op 3 oktober 2017 begon Marcel Pool vanuit een impuls met de actiegroep omdat hij als praktijkhouder na een jaar of twee veranderingen merkte met contracteren. “Opeens kreeg ik een ander tarief voorgelegd. Mijn behandelindex voldeed niet aan de landelijke norm en dus daalde ik in schaal”, vertelt Marcel, “Naar eer en geweten heb ik mijn patiënten geholpen bij het oplossen van hun lichamelijke problemen, en toen voelde het alsof ik met de rug tegen de muur stond.” Hij wilde een platform creëren waarop hij dergelijke situaties kon bespreken met andere fysiotherapeuten.

 

Na een tijdje kwamen 20 van deze fysiotherapeuten samen. Ook Brenda van Gent hoorde bij dit groepje en wilde meehelpen de kar te trekken: dat was het begin van de actiegroep. In een jaar tijd heeft de actiegroep een achterban gecreëerd van 12.000 mensen en zijn uit deze landelijke groep 30 regionale groepen ontstaan, die met elkaar samenkomen om te sparren en op regionaal niveau iets te kunnen betekenen voor collega’s.

 

Demonstraties

Afgelopen jaar heeft de groep twee keer geprotesteerd. “Onze eerste demonstratie was 30 mei van dit jaar in Den Haag. Die demonstratie was gericht tegen de politiek. De tweede demonstratie was op 10/10. We trokken met een grote groep naar Arnhem en stonden voor de deur van VGZ om de ‘strakke strop’–award uit te delen,” vertelt Brenda, “het waren twee totaal verschillende demonstraties. De eerste was verbindend en bracht het gevoel van samenzijn met zich mee. De sfeer bij VGZ was gepikeerder en gefrustreerder.”

 

Beide demonstraties hebben er voor gezorgd dat het rad ging draaien. Meer fysiotherapeuten sloten zich bij de actiegroep aan en de politiek begon te luisteren. Marcel: “De politiek krijgt door dat wij een serieus probleem ervaren en dat het ook een maatschappelijk probleem is Want wat gaan onze protesten betekenen voor de burger?”

 

Kleine beweginkjes

Marcel en Brenda kijken tevreden terug op het afgelopen jaar. Brenda: “We zijn er nog lang niet, maar er zijn kleine beweginkjes gaande: er is een motie van GroenLinks aangenomen en er zijn gesprekken geweest met zorgverzekeraars; een aantal voorwaarden is gewijzigd. Dat verlaagt de druk.” Dit betekent niet dat Marcel en Brenda stoppen met actie voeren, volgens hen is er nog veel ruimte voor verbetering. Zo is er een hoge administratiedruk, zijn de tarieven te laag en is het contact met de zorgverzekeraars nog niet wat het moet zijn. Marcel: “Onze definitie van kwaliteit is anders. Ik wil luisteren naar mensen en maatwerk leveren, terwijl zij kwaliteit meten aan de hand van een formuliertje met vragen over bijvoorbeeld het hebben van avondopenstelling en een antwoordapparaat.”

 

Ondanks alles vinden Brenda en Marcel nog steeds dat zij het mooiste vak beoefenen dat er bestaat. “We kunnen veel variaties aan brengen in het vak en helpen mensen echt vooruit. Als mensen als een zielig vogeltje binnenkomen en na een aantal weken uitvliegen, dan weet je waar je het voor doet,” vertelt Brenda. Marcel sluit hierbij aan, maar voegt toe: “Dat is super, maar net als iedereen willen wij wel onze hypotheek kunnen betalen en wekelijkse boodschappen kunnen doen.”


Nieuwe actie

Marcel is trots op wat hij samen met een groep van 20 fysiotherapeuten teweeg heeft gebracht: “Dankzij de actiegroep geven we vanuit het veld tegengas en is de saamhorigheid en betrokkenheid onder fysiotherapeuten verheugd. Ik ben blij dat we dit samen hebben kunnen waarmaken… Maar we zijn nog niet klaar.”

 

Na twee ‘succesvolle’ demonstraties staat er een nieuwe actie op de planning: de zogenaamde estafetteactie waarbij het land in drieën wordt gedeeld en deelnemende praktijken een wekkeractie houden. Brenda: “We hebben berekend dat met het huidige tarief wij eigenlijk 17 minuten betaald krijgen door de zorgverzekeraar. We werken gemiddeld 30 minuten, dus de overige minuten doen we vrijwillig. Met deze wekkeractie willen we de patiënt informeren over wat er achter de schermen gebeurt. We willen dat de consument niet langer misleid wordt door de zorgverzekeraar.”

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen