menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
22 augustus 2019

Fysiotherapie via videoconsult nu mogelijk onder prestatiecode 1000

Frank van Zon, programmadirecteur Physitrack, deed onderzoek naar behandelingen via een videoconsult, waarmee fysiotherapie op afstand toegepast kan worden. Na onderzoek en onderhandelingen kan fysiotherapie per videoconsult nu onder code 1000.
Fysiotherapie via videoconsult nu mogelijk onder prestatiecode 1000

In 2017 nam Physitrack - na een finaleplaats bij de Nationale Zorginnovatieprijs - deel aan een project van het ministerie van VWS, waarbij werd gekeken naar de knelpunten voor online mogelijkheden in de fysiotherapie. Dankzij onderzoek, overleg en onderhandelingen is het sindsdien gelukt helderheid te krijgen over het videoconsult onder code 1000, vertelt Frank van Zon, programmadirecteur van Physitrack in een persbericht.


Physitrack kreeg hierbij hulp van zogeheten ‘versnellingsmakelaars’, die ingezet worden om de ontwikkeling in e-health te versnellen. Uit het project bleek dat het videoconsult binnen de fysiotherapie nauwelijks bekendheid genoot. 

 

Videoconsult in de fysiotherapie

Physitrack onderzocht de mogelijkheden van een videconsult, na een eerste intake en onderzoek in de praktijk. De patiënt is daarbij minstens één keer in de praktijk geweest, waarbij een diagnose in de praktijk is gesteld. Daarna kan behandeling op afstand plaatsvinden wanneer dit noodzakelijk was of patiënten hier behoefte aan hadden.

 

Voorwaarden verzekeraars

Van Zon deed navraag bij alle zorgverzekeraars om te achterhalen of er beperkende factoren waren voor behandelingen via videoconsult onder code 1000. Dit bleek niet het geval: zorgverzekeraars zijn bereid het beleid van de NZa volgen, dat videoconsult aanmerkt als 'telefonische zitting'. Een zitting hoeft dus niet meer per se fysiek in de praktijk van de fysiotherapeut plaats te vinden.


Op dit moment moeten twee zorgverzekeraars nog een schriftelijke bevestiging geven. De verzekeraars stellen wel een aantal voorwaarden aan fysiotherapie op afstand onder prestatiecode 1000:

 

  • Een bestaande behandelrelatie is nodig om te declareren onder code 1000.
  • De behandeling op afstand moet qua duur, kwaliteit en inhoud gelijk zijn aan een behandeling in de praktijkruimte.
  • Een videoconsult moet plaatsvinden in een ruimte, die privacy biedt en beveiligde communicatie waarborgt.
  • De fysiotherapeut moet gebruik maken van een speciaal hiervoor bedoelde online fysiotherapie-oplossing, waarbij meer mogelijk is dan alleen videoverbinding.
  • Daarnaast adviseren verzekeraars om in het behandeldossier vast te leggen dat besproken is om de behandeling op afstand te laten plaatsvinden en waaruit blijkt dat de patiënt akkoord is met deze methode. 

Lees meer bij : Physitrack, Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft duidelijkheid: ‘Fysiotherapie op afstand’ is nu mogelijk onder prestatiecode 1000

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal