menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
27 mei 2019

Guus Vreeswijk (Dental Plek): ‘Filter je informatiestroom’

Tijdens de Dag van de Praktijkmanager gaf Guus Vreeswijk (eigenaar Dental Plek) de sessie ‘Hoeveel tijd ben jij kwijt met e-mails en dossiers?’ Hij vertelde over de grote hoeveelheid informatie, die medewerkers te verwerken krijgen. Vreeswijk gaf tips om deze grote informatiestroom te kanaliseren.
Guus Vreeswijk (Dental Plek): ‘Filter je informatiestroom’

Guus Vreeswijk ( Dental Plek) begint zijn workshop tijdens de Dag van de Praktijkmanager met een onderzoek waaruit blijkt dat drie op de tien medewerkers vinden dat zij te veel informatie moeten behappen. In de zorg en ICT blijkt dit voor liefst zes op de tien medewerkers te gelden. Daarom richt Vreeswijk zich tijdens de sessie op de grote informatiestroom, die medewerkers op hun bordje krijgen.

 

Welke informatie is relevant?

Vreeswijk houdt deelnemers de cruciale vraag voor: welke informatie is relevant voor je praktijk en dagelijks werk en welke niet? Hij vertelt dat het filteren van nieuwsbrieven voor hem een groot verschil uitmaakte. Veel nieuwsbrieven bleken niet relevant en kon hij verwijderen. Hetzelfde deed hij met sociale media.

 

Bijna alles via Whatsapp en e-mail

Volgens Vreeswijk is een opvallende trend dat mensen steeds minder bij elkaar naar binnenlopen of bellen. Bijna alles gaat via Whatsapp en e-mail. Deelnemers van de sessie herkennen het verschijnsel. Volgens Vreeswijk is het van belang je steeds af te vragen: welke communicatiemiddelen heb ik en welke kunnen worden samengevoegd? Kan ik een andere oplossing integreren binnen de praktijk?

‘Vandaag zijn er allemaal nieuwe oplossingen en volgende week kunnen hier weer tien nieuwe bij komen. Het is daarom slim om ieder jaar rustig te bekijken wat jullie binnen de praktijk aan informatiestromen hebben en samen bedenken wat handig is om te gebruiken.’

 

‘Houd je wachtwoord voor jezelf’

Ook de documentatie binnen praktijken is nogal eens een chaos, stelt Vreeswijk. Hij ziet dat informatie en administratie geregeld overal en nergens worden opgeslagen. ‘Vaak is niet iedereen binnen de praktijk op de hoogte waar alles staat. Blijf jezelf afvragen: Wie kan bij welke documentatie? Hoe heb ik dat gescheiden? Hoe gebruiksvriendelijk is het voor iedere medewerker? Het is zonde als alleen de praktijkmanager weet hoe het werkt.’

Als oplossing geeft hij aan dat het handig is om documentatie op te slaan in de cloud en bovendien ISO en NEN certificeringen te gebruiken. Als laatste tip wijst Vreeswijk erop hoe belangrijk het is om je wachtwoord voor jezelf te houden. Dit lijkt een open deur, maar met een video toont hij hoe makkelijk mensen hun wachtwoorden aan wildvreemden geven.

 

Lees verder:  Dag van de Praktijkmanager en op deze website onder Praktijkmanagement

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Informatiebeveiliging AVG
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal