menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
25 juni 2020

Herstelt de mondzorg zich na de coronacrisis?

Internationaal zijn de verschillen tussen de zorgverleners en de maatregelen die we moeten nemen enorm. Samen met onder andere Denemarken zijn de maatregelen in de Nederlandse tandartspraktijk te overzien. Vooral de logistiek met de anderhalve meter samenleving en het aantal afzeggingen van afspraken lijken een probleem te zijn. ‘Voor het herstel van de zorg is vooral de houding van de patiënten ten aanzien van de veiligheid van belang’, schrijft Alexander Tolmeijer in MedischOndernemen (juni 2020).
Herstelt de mondzorg zich na de coronacrisis?

De meeste tandartsen achten de kans dat we volgend jaar terugkeren op het omzetniveau van 2019, klein of gemiddeld. Het coronavirus zal volgens hen nog langere tijd zijn sporen in de praktijk achterlaten.

 

Zo verwachten tandartsen toenemende kosten door de beschermingsmaatregelen, maar belangrijker nog, zij verwachten ook minder efficiënt te kunnen werken door hygiënemaatregelen en de tijd die het vraagt om de patiëntenstroom goed te kunnen scheiden.


Daarnaast maken veel mensen zich ook zorgen over vraaguitval door een economische recessie en onzekerheid over het virus en de behandeling.

 

Compensatie bij een nieuwe golf?

De toegenomen kosten kunnen alleen gecompenseerd worden door een tarief van de NZA of een afspraak met de verzekeraars. Het omzet verlies in maart, april en mei kan met de NOW en de continuïteitsbijdrage deels worden verrekend. Het is maar de vraag of er bij een tweede golf in oktober of bij omzetverlies door vraaguitval als gevolg van een recessie, ook een compensatieregeling komt.

 

Niet nagekomen afspraken goed monitoren

De niet nagekomen afspraak is een belangrijk punt om goed in de gaten te houden. Voor de goede orde, bij Dentiva noemen we alle afspraken die binnen 48 uur worden verzet en de no-shows een niet nagekomen afspraak. Hoe je daar voor wat betreft het in rekening brengen hiervan mee omgaat is een ander verhaal. Het is belangrijk om de niet nagekomen afspraak goed te monitoren. Hoeveel en waarom worden afspraken verplaatst? Met een eenvoudig coderingssysteem kun je dit makkelijk coderen in de patiëntenkaart. Na een maand kun je dan makkelijker achterhalen wat de reden is die patiënten gebruiken.


Druk met inhalen van de achterstand

Op die manier krijg je ook beter inzichtelijk hoeveel patiënten door corona de komst naar de praktijk uitstellen. Die vraag is behoorlijk relevant voor het inschatten van vraaguitval in het najaar. Je kunt op dit moment heel druk zijn met het inhalen van de achterstand zonder dat je doorhebt dat je in feite te weinig patiënten hebt die echt weer naar de praktijk willen of durven komen met hun zorgvraag. Voor het herstel van de zorg is vooral de houding van de patiënten ten aanzien van de veiligheid in de praktijk van belang. Je kunt met slim registreren daar vroegtijdig inzicht in krijgen.

 

Alexander Tolmeijer, t andarts en praktijkadviseur bij Dentiva


Lees ook: Dentiva en MedischOndernemen, Onderzoek naar vraaguitval en afzeggingen in de praktijk


 

Wilt u ook op de hoogte blijven van Medisch Ondernemen? Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrieven Eerstelijn en Mondzorg.  

 

Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie

Lees meer over:
Mondzorg Corona
Gerelateerde artikelen
Open modal