menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
3 augustus 2020

Hoe veilig zijn de gegevens van uw patiënten en patenten?

Cybercriminaliteit stijgt. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens bij u in veilige handen zijn. Hoe heeft u dat geregeld? Die vraag legt David Janssen, internetondernemer, graag aan u voor. Hij maakt zich zorgen over de sterke toename van de cybercriminaliteit en adviseert zorginstellingen om geen enkel risico te lopen. ‘Medisch professionals hebben doorgaans toegang tot en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor gevoelige patiëntendata.’
Hoe veilig zijn de gegevens van uw patiënten en patenten?

David Janssen heeft na het behalen van zijn masters Klinische Psychologie en Public Health een aantal jaren in de zorg gewerkt. In 2014 maakte hij een carrièreswitch en begon hij als internetondernemer met (inter)nationale websites over VPN, online privacy, veilig internet en internetvrijheid.


‘Cybercriminelen nemen steeds vaker zorginstellingen en zorgprofessionals als doel, bijvoorbeeld met phishing- en ransomware-aanvallen. Mocht een dergelijke cyberaanval succesvol zijn, dan kunnen de gevolgen desastreus zijn. Zo kunnen medische dossiers op slot komen te zitten door ransomware, of kan patiëntdata verspreid worden op het dark web of via telegram-groepen’, licht Janssen zijn zorgen toe.‘Cybercriminaliteit neemt echt een vlucht in 2020’, benadrukt Janssen. ‘Recent onderzoek dat we mede op basis van politiegegevens hebben uitgevoerd, laat een stijging zien van bijna 400% in mei 2020 ten opzichte van dezelfde maand vorige jaar. Terwijl 2019 al een historisch topjaar was.’ Janssen ziet een aantal structurele oorzaken. ‘Traditionele criminaliteit, zoals inbraken, lonen steeds minder. Maar ook de Covid 19 crisis is een van de boosdoeners. We werken en winkelen immers meer thuis. En brengen dus substantieel meer tijd achter de computer door.’   


Verhoogd risico

Net als iedere burger of bedrijf lopen praktijkeigenaren en -medewerkers het risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Janssen: ‘Het is een misverstand om te denken dat alleen grote organisaties interessant zijn voor bijvoorbeeld ransomware criminelen. Door tienduizenden phishingsmails te versturen, filteren de criminelen als vanzelf de kwetsbare mensen eruit. Om vervolgens hun computers en data te blokkeren en “losgeld” te vragen. De medische sector is extra gevoelig voor deze gijzelingstactieken. Door de privacygevoelige informatie van bijvoorbeeld patiënten en patenten. Maar ook omdat elke minuut telt, omdat de zorg niet stil kan vallen en men dus eerder geneigd is om het gevraagde losgeld te betalen. Dit kunt u vandaag doen. Het is dus belangrijk om uw elektronica en netwerkverbinding zo goed mogelijk te beschermen als medisch professional en als medisch ondernemer.

 

  • Is uw besturingssysteem up to date? Een simpele search naar het woord ‘update’ in het menu van uw computer of smartphone geeft u doorgaans inzicht in de update-status van uw besturingssysteem.
  • Gebruik originele software (besturingssysteem, Microsoft Office, Photoshop, etc). Ondanks dat deze vaak substantieel duurder is dan gecrackte varianten, loont het de investering. In gecrackte versies zitten regelmatig backdoors verscholen waarmee cybercriminelen toegang tot uw systeem kunnen krijgen.
  • Gebruik een goede browser met de nodige privacy- en security-vriendelijke browserextensies, ook op uw privéapparatuur. Een goede keuze hierin is bijvoorbeeld Mozilla Firefox Gebruik een VPN-verbinding en kies, bijvoorbeeld op de website van David Janssen www.vpngids.nl, de VPN-leverancier die het best bij uw situatie past.
  • Gebruik goede anti-malware. Bitdefender en AVG (gratis) zijn deugdelijke voorbeelden.
  • Wees u bewust van welke apps u op uw telefoon hebt staan. Er zijn genoeg apps die onschuldig lijken maar als spyware bestempeld kunnen worden. Denk aan flashlight apps die toegang wensen tot al uw contacten en foto's. Realiseert u zich daarbij dat werk en privé op uw computer en mobiele telefoon volledig door elkaar lopen.

Meer over aanbieders van VPN-diensten én een grote hoeveelheid praktische informatie en adviezen om uw eigen digitale omgeving te toetsen en te verbeteren, vindt u op VPNgids.nl.

Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur

Lees meer over:
Patiëntgegevens Veiligheid
Gerelateerde artikelen