menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
12 oktober 2020

Huisartsenpraktijken nemen extra maatregelen vanwege besmette medewerkers

Huisartsenpraktijk Contrast in Hengelo kampt met de gevolgen van corona onder het personeel. In totaal acht medewerkers, onder wie twee artsen, zijn besmet met het virus. Die twee praktijken zijn gesloten, de andere vier huisartsen nemen het werk over.
Huisartsenpraktijken nemen extra maatregelen vanwege besmette medewerkers
De zorg voor de in totaal 14.000 patiënten van de zes praktijken van Contrast is tijdelijk teruggeschakeld tot het hoogst noodzakelijke. De huisartsen Simmelink en Vedder en zes medewerkers zijn door de ziekte getroffen. Patiënten hebben geen gevaar gelopen omdat tijdig maatregelen zijn getroffen.
 

Besmetting

Een medewerker van de praktijk, die is gevestigd in Medisch Centrum De Brug, is dinsdag 29 september naar huis gegaan en ‘s avonds ziek geworden. De volgende dag werd zij positief getest. De andere mensen in de praktijk die het coronavirus onder de leden hebben, waren op diezelfde dinsdag aan het werk.

‘Ze zijn besmet terwijl ze de 1,5 meter in acht namen en de looproutes op de vloer. Maar verder is niemand ziek geworden. We weten niet hoe de eerste besmetting tot stand is gekomen. Niet via een patiënt, dus waarschijnlijk in de thuissituatie’, verklaart huisarts en voorzitter Martin Both van Contrast in dagblad Tubantia.
 

Praktijk is open

De medewerkers hebben in overleg met de GGD extra maatregelen genomen, zoals het werken met speciale pakken, handschoenen en mondkapjes. Ook de koffiepauzes werden afgeschaft. Volgens de regels mogen zorgmedewerkers gewoon werken als ze geen klachten hebben, ook al is een collega besmet. Daarom is Contrast gewoon open.
 
‘Stel je voor dat we helemaal dicht gaan. Wie gaat dan onze 14.000 patiënten overnemen? Maar bij de minste klachten geldt ook bij ons dat je thuis moet blijven. We laten meteen testen en pas na een negatieve uitslag mogen medewerkers terug komen.’
 

Zo veel mogelijk telefonisch

Patiënten krijgen volgens Both bij het maken van een afspraak te horen dat er coronabesmettingen waren in de praktijk maar dat extra voorzorgsmaatregelen worden genomen. Patiënten bellen nog steeds maar wel wat minder. ‘We doen dat zo veel mogelijk telefonisch maar als we vermoeden dat er iets niet pluis is, laten we mensen toch komen. We hebben dan beschermende kleding aan. Zij moeten dan zelf ook een mondkapje voor.'
 
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur
Gerelateerde artikelen