menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
13 februari 2020

Kabinet wil maximumtarief flexwerkers in de zorg

Het kabinet wil de groei van het aantal flexwerkers in de zorg beperken. Ook vindt het dat de vergoeding van flexwerkers ‘in redelijke verhouding’ dient te staan tot het loon van medewerkers in vaste dienst. Regeringspartijen VVD en D66 reageren kritisch.
Kabinet wil maximumtarief flexwerkers in de zorg

Het aantal flexibele medewerkers in de zorg is vanaf 2010 met 13 procent gestegen naar 188.000 werkers in 2018. Dit is 15 procent van het totaal aantal zorgmedewerkers. De groep omvat mensen met flexibele contracten en zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers). Het kabinet maakt zich zorgen over deze snelle groei en de kosten die dit met zich meebrengt.Stijgende uitgaven

In de verpleeg- en thuiszorg stegen de uitgaven met bijna 55 procent en bij ziekenhuizen met 23 procent. Een belangrijke hiervan zijn de kosten van bemiddelingsbureaus. Ook de rekeningen van zzp-ers variëren sterk. In de visie van het kabinet zijn zorginstellingen en cliënten gebaat bij voldoende toegeruste medewerkers die werken tegen een passend loon of uurtarief.

 

Maximumtarief flexwerkers

Het kabinet komt binnenkort met een maximumtarief, waarin de kosten voor pensioenopbouw en de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zitten. Het ministerie van Volksgezondheid gaat met werkgevers en werknemers kijken naar werkafspraken over deze begrenzing. Ook wordt onderzocht om via de zorginkopers het tarief te maximeren. Uit een enquête van SoloPartners, de brancheorganisatie voor zelfstandige zorgprofessionals, blijkt dat flexwerkers een gemiddeld tarief hanteren van 42 euro per uur. Onderzocht wordt hoe dit maximumtarief tot stand komt en of het haalbaar is.

 

Kritiek uit coalitie

VVD en D66 zijn kritisch over het plan van het kabinet. ‘Minister De Jonge stelt nu de flexwerkers inclusief de zzp-ers die werken in de zorg ter discussie, terwijl zij op dit moment bijdragen aan de oplossing’, stelt Kelly Regterschot (VVD). Volgens haar moet De Jonge zich inzetten om banen van zzp-ers weer aantrekkelijk te maken, zodat mensen definitief weer kiezen voor de zorg.


Ook D66-kamerlid Marijke van Beukering geeft aan dat haar partij het maximumtarief voor zzp-ers niet ziet zitten. Beukering: ‘Ik betwijfel ook of dat juridisch zomaar kan. Dat zijn namelijk ook ondernemers, die zelf hun prijs mogen bepalen.’ Donderdag praat de Tweede Kamer verder met het kabinet over de arbeidsmarkt in de zorg.

 

Link:  AD, Kabinet wil salaris flexwerkers in de zorg begrenzen 

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie

Lees meer over:
Zzp'ers Contract Zorgkosten
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal