menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
3 oktober 2019

KNMT: overheid moet BIG-register bekender maken bij publiek

De KNMT vindt dat de overheid de publieksvoorlichting over het BIG-register moet verbeteren. Tegelijk vindt de tandartsorganisatie ook dat het verplicht melden van het BIG-nummer in de wachtruimte niet wenselijk is. Dit heeft de KNMT minister Bruins van Medisch Zorg laten weten.
KNMT: overheid moet BIG-register bekender maken bij publiek

Zorgverleners moeten patiënten informeren over hun BIG-nummer, als ze dat vragen. Ook moeten ze het BIG-nummer vermelden bij het gebruik van hun naam op hun website, onder beroepsmatige e-mailberichten én in de wachtruimte als daar hun naam is weergeven. Dat staat in een voorstel van minister Bruins voor Medische Zorg, tot stand gekomen in overleg met het zorgveld.

 

Reactie KNMT en andere beroepsorganisatie

Tot 30 september konden partijen uit het werkveld via een internetconsultatie reageren op het voorstel. De KNMT kan zich grotendeels vinden in de aangepaste regelgeving, reageerde ze met andere beroepsorganisaties in de zorg. Zij hebben de minister laten weten een zo laag mogelijke regeldruk voor haar leden na te streven: daar past een verplichte vermelding van het BIG-nummer in de wachtruimte niet bij. Dit zorgt voor extra regeldruk en draagt niet bij aan (Ont)Regel de Zorg. Ook gaat het ten koste van tijd voor patiëntenzorg, aldus de KNMT.

 

Betere publieksvoorlichting over BIG-register gewenst

De KNMT stelt ook dat het ministerie van VWS de publieksvoorlichting over het BIG-register moet verbeteren. Door bredere bekendheid van dit register, zullen patiënten dit sneller en vaker raadplegen om te checken of een tandarts bevoegd is om zorg te verlenen.

 

Naar aanleiding van de reacties uit de consultatieronde, zal de minister een definitief besluit nemen over de vermelding van het BIG-nummer. Het aangepaste besluit wordt uiterlijk 1 januari 2020 gepubliceerd en zal op 1 juli 2020 in werking treden.

 

Meer informatie vindt u hier

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Martin Zuithof Martin Zuithof
Hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal