menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
1 augustus 2019

Meer farmaceutische bedrijven registreren sponsorgeld aan zorg

Steeds meer farmaceutische bedrijven maken bekend hoeveel sponsorgeld zij betalen aan zorgverleners, zorginstellingen en patiëntenorganisaties. Vorig jaar betaalden 152 bedrijven bijna 80 miljoen euro. Dit is een toename van 20 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg.
Meer farmaceutische bedrijven registreren sponsorgeld aan zorg

In 2012 lieten vijftig bedrijven, allemaal uit de farmaceutische industrie, hun vergoedingen registreren. Vorig jaar kwamen hier ruim 100 bedrijven bij, waaronder leveranciers van medische hulpmiddelen. Meer dan de helft van de bedrijven, die bekendmaken hoeveel sponsorgeld zij betalen, is leverancier van geneesmiddelen. Het gaat om 55 procent.

 

Ziekenhuizen en samenwerkingsverbanden artsen

Zorginstellingen kregen vorig jaar gemiddeld 57.000 euro van bedrijven. Dat is bijna 7000 euro meer dan het jaar daarvoor. Van de 80 miljoen euro sponsorgeld ging 71,1 miljoen naar ziekenhuizen en samenwerkingsverbanden van artsen. Dat geld gebruikten zij voornamelijk voor de financiering van bijeenkomsten en projecten. Zorgprofessionals ontvingen vorig jaar per persoon 2440 euro, terwijl zij het jaar daarvoor 2239 euro kregen. Zorgprofessionals krijgen sponsorgeld voor het analyseren van gezondheidsdata over de werking van bepaalde geneesmiddelen of medische hulpmiddelen, nascholing en een klein bedrag gaat naar bijdragen aan drukkosten van proefschriften voor promovendi.

 

Vrijwillige registratie

Het register werd zeven jaar geleden opgezet om betalingen aan zorgverleners, zorginstellingen en patiëntenorganisaties inzichtelijk te maken. Nederland was het eerste land ter wereld met een transparantieregister. Het opzetten van het register is bedoeld om mogelijke beïnvloeding tegen te gaan. Registratie is vrijwillig, waardoor er onduidelijkheid over de compleetheid van het register bestaat. PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen diende in het voorjaar een wetsvoorstel in om bedrijven een meldplicht op te leggen. ‘We weten niet wat we niet weten’, zei Ploumen tegen de Volkskrant.

 

Bron: Volkskrant, Medische industrie betaalde vorig jaar 80 miljoen euro aan sponsorgeld

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Farmacie Ziekenhuis Huisarts
Gerelateerde artikelen
Open modal