menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
27 juni 2019

Zorgbedrijven strijken miljoenen winst op

97 zorgbedrijven maakten meer dan vijftig miljoen euro winst in 2017. Dit is gemiddeld ruim twintig procent van hun omzet, terwijl twee à drie procent gangbaar is binnen de GGZ, gehandicaptenzorg en thuiszorg. De jaarrekeningen van deze instellingen worden zelden gecontroleerd, waardoor het mogelijk is dat deze winsten onrechtmatig tot stand zijn gekomen, constateren onderzoekers van Pointer, Reporter Radio en Follow the Money.
Zorgbedrijven strijken miljoenen winst op

De miljoenenwinsten van de 97 zorgbedrijven komen naar voren uit  gezamenlijk onderzoek van Pointer, Reporter Radio en Follow the Money. Hoogleraren Jeroen Suijs (Erasmus University Rotterdam) en Harrie Verbon (Tilburg University) houden er rekening mee dat gezien deze hoge winsten de gedeclareerde zorg niet volledig is geleverd. 

 

Hoge winsten niet te verklaren

De drie nieuwsplatforms onderzochten de digitale jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen. Hieruit bleek dat 174 bedrijven tien procent winst of meer maakten in 2017, terwijl een winst van maximaal drie procent bij zorgorganisaties gangbaar is. Voor 97 zorgbedrijven in het onderzoek bleek de hoge winst structureel, maar niet goed te verklaren. De winst van deze bedrijven bedroeg in totaal 51,7 miljoen euro, een winstpercentage van ruim 20 procent. Bij 46 gevallen werd dividend uitgekeerd. De aandeelhouders van deze zorgbedrijven keerden in 2017 voor 21,8 miljoen euro aan zichzelf uit. Dit geld is afkomstig uit zorgpremies (PGB’s en WMO) en werd niet aan zorg besteed, stellen de onderzoekers.

 

Eigenares Thuiszorg Naborgh in twee jaar tijd miljonair

Een van de onderzochte zorgbedrijven is het Rotterdamse Thuiszorg Naborgh. De eigenares Shanna Naborgh is in twee jaar tijd miljonair geworden met haar thuiszorgbedrijf. Naborgh spande een rechtszaak aan tegen de nieuwsplatforms en een voormalig cliënte en eiste een verbod op publicatie van de berichten. De eisen van Naborgh werden afgewezen door de rechter.

 

Maatregelen

Een woordvoerder van het ministerie van VWS reageert op het onderzoek met de aankondiging van maatregelen. ‘Geld dat is bedoeld voor de zorg, moet ook besteed worden aan de zorg.’ Voor de zomer presenteert het kabinet verschillende maatregelen om deze excessen tegen te gaan. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de mogelijke zorgfraude.

 

Lees meer: Pointer, Miljoenen aan winst bij 97 zorgbedrijven (en dat wordt zelden gecontroleerd)

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Winst Thuiszorg Gezondheidszorg
Gerelateerde artikelen
Open modal