menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
9 juli 2018

Mondhygiënisten mogen vanaf 2020 zelfstandig boren

Afgelopen vrijdag heeft de ministerraad ingestemd met het besluit van minister Bruins voor Medische zorg om mondhygiënisten vanaf 1 januari 2020 zelfstandige bevoegdheden te geven. De KNMT en de ANT zijn scherp tegen het besluit gekant.
Mondhygiënisten mogen vanaf 2020 zelfstandig boren

Mondhygiënisten mogen vanaf 1 januari 2020 verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes vullen zonder toezicht van een tandarts. Het gaat om een experiment van 5 jaar. Het experiment is geslaagd als dit leidt tot doelmatige inzet van mondhygiënisten en tandartsen waarbij de kwaliteit voor de patiënt niet in het geding is.  Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) noemt het "logisch om mensen in te zetten waarvoor ze zijn opgeleid, want we hebben iedereen nodig binnen de mondzorg, van mondhygiënist tot tandarts. Tandartsen krijgen dan ook meer ruimte voor de meer complexe mondzorg.''

 

Reactie KNMT: Mondzorg is teamwork

De KNMT laat in een persbericht weten het besluit onbegrijpelijk te vinden. “Een solistisch werkende mondhygiënist kan niet de juiste zorg leveren op het moment dat een op het oog ‘eenvoudig’ gaatje dieper blijkt te zijn dan gedacht. Ook kan de mondhygiënist geen spoedbehandeling verlenen bij pijn of complicaties”, zegt voorzitter Wolter Brands.

 

“Mondzorg is teamwork, zoals dat voor de hele zorg geldt. Mondhygiënisten maken daar onlosmakelijk deel van uit en dat moet wat ons betreft vooral zo blijven. De mondhygiënist is namelijk broodnodig als het gaat om voorlichting over mondverzorging, preventie en de behandeling van tandvleesproblemen. Zoals de tandarts binnen het team degene is die de diagnose stelt, het zorgplan maakt en inhoudelijk de regie heeft over de behandeling. Juist door die goede samenwerking slagen we er in te voorkomen dat er überhaupt geboord moet worden.”

 

Reactie ANT: VWS luistert niet naar inhoudelijke argumenten

Ook de ANT is zeer teleurgesteld over het besluit. De vereniging schrijft op haar website:  “Het experiment gaat van start zonder dat het duidelijk is wanneer het als geslaagd moet worden beschouwd. Ook dat geeft aan dat deze minister niet geïnteresseerd is in feiten maar zich aan zijn eigen agenda houdt. Voor tandartsen en mondhygiënisten die al sinds jaar en dag succesvol samenwerken, is het van belang te beseffen dat er niets hoeft te veranderen. De samenwerking die we kennen in de tandartspraktijk, waarbij een ieder wordt ingezet waar zijn expertise dat bepaalt; de tandarts op het gebied van curatie en als coördinator, de mondhygiënist op het gebied van preventie en parodontologie - werkt. En dat moeten we blijven aantonen door te blijven doen wat we doen.”

 

Beide beroepsverenigingen van tandartsen blijven zich de komende tijd inspannen om minister Bruins op andere gedachten te brengen en de taakherschikking in de mondzorg terug te draaien.

 

Reactie NVM-mondhygienisten: eindelijk doen waarvoor we zijn opgeleid

De Nederlandse Vereniging van Mondhygienisten steunt het besluit van de ministerraad. “Elke mondzorgprofessional is expert op zijn eigen terrein, maar goede zorg komt door samenwerking met één gemeenschappelijk doel: een mondgezonde generatie. We zijn klaar voor het experiment!”, reageert Manon van Splunter-Schneider, voorzitter NVM-mondhygiënisten op het besluit. “Het is goed dat we, in het belang van de patiënt, nu eindelijk het volledige deskundigheidsgebied kunnen inzetten waarvoor we zijn opgeleid.” De beroepsvereniging benadrukt wel dat een goede samenwerking tussen mondzorgprofessionals belangrijk is en dat zij zich daarvoor blijft inzetten.

 

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen