menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 maart 2020

Net iets te ongeduldig

'Heel lang hoefde ik niet na te denken toen me werd gevraagd of ik het leuk vond om een column te gaan schrijven voor MedischOndernemen. Het is iets wat ik nog nooit heb gedaan, een uitdaging dus.' Dat schrijft Ellen Nuijten, directeur van RondOm Podotherapeuten, in haar eerste column bij MedischOndernemen.
Net iets te ongeduldig

Laat ik nu net iedere uitdaging zien als een kans. Een kans om mijn gedachten over wat er in het zorglandschap gebeurt met jullie te delen. Vaak zijn die gedachten net wat anders dan de gedachten van de groep. Ze passen net niet in een kader en regelmatig schop ik anderen net iets te hard tegen de schenen, ben ik net iets te direct, iets te out-of-the-box en vooral te ongeduldig. Alvast mijn excuses daarvoor.

 

Vanaf mijn 21ste ben ik inmiddels actief in de eerste lijn. Als bestuurder van een beroepsorganisatie, als directeur van een gezondheidscentrum en vooral als ondernemer van Rondom Podotherapeuten . Het belangrijkste dat ik daar tot nu toe van leerde, is dat (zorg)bestuurders en (zorg)ondernemers heel verschillend zijn én handelen. Als je beide bent kun je soms best tegen dingen aanlopen. Zowel een zorgondernemer als een zorgbestuurder zie ik als een machinist, die op weg gaat naar bestemmingen waar win-winsituaties dienen te ontstaan. Win-win voor de maatschappij, voor de patiënt, de zorgverzekeraar én de zorgverlener. Je faciliteert anderen en probeert hen mee te krijgen in een positieve verandering.

 

Wat is nu eigenlijk het verschil? De meeste bestuurders nemen het liefst de stoptrein, terwijl de meeste ondernemers liever in de intercity stappen. Als bestuurder en ondernemer koos ik zelf het liefste voor de sneltrein, hoewel ik echt rekening hield met anderen maar telkens stoppen op iedere halte duurde soms wel erg lang. Mensen die niet wilden of die überhaupt liever thuisbleven, moest ik dan soms met pijn in het hart achterlaten.

 

Bij RondOm Podotherapeuten stapt iedereen in en gaan we met de trein recht op ons doel af. Als voormalig bestuurder bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) was dat wel eens lastiger. Bij een beroepsvereniging werk je bij de gratie van de leden. Dan vergt het lef om in te grijpen als de kwaliteit van enkelen achterblijft. Zo zeiden we op een zeker moment dat iemand geen lid meer mag zijn als zijn of haar kwaliteitsregistratie bij het Kwaliteitsregister Paramedici niet op orde is. Dat is wel zo helder, ook voor verzekeraars. Dankzij de combinatie van bestuurskracht en ondernemerschap hebben wij bij de NVvP dat lef wel gehad.

 

Ellen Nuijten (39) studeerde podotherapie aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Ze is getrouwd en heeft vier zonen. RondOm Podotherapeuten, een organisatie met 180 praktijken verspreid over Nederland, stuurt ze samen met Marly van Gestel aan. Daarnaast richtte ze een reeks van bedrijven op: Toppodotherapie Nederland, Allesvoordepodotherapeut.nl, Huntandheal.nl, Het Kennisinstituut voor Podotherapeutische zorg, en lanceerde ze samen met het Diabetesfonds de diabetesschoen ( www.dediabeteschoen.nl).

Foto: Ellen Nuijten door Marly van Gestel
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen