menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
22 januari 2016

NZa bepaalt de tarieven, niet de zorgverzekeraar

Op dit moment is er veel te doen over de afwijzingen van techniekkosten op mondzorgdeclaraties door Achmea. De reden dat Achmea dit waarschijnlijk doet is het ontbreken van voldoende menskracht of onervaren mensen aan het werk. Hoe werkt het echt?
NZa bepaalt de tarieven, niet de zorgverzekeraar

De NZA geeft een tariefbeschikking af voor techniek kosten in eigen beheer. Dit is een lijst met maximum tarieven danwel kostprijstarieven. Dit impliceert dat zolang er volgens deze lijst gedeclareerd word er geen afkeuring mogelijk is. Immers de NZA gaat over de tarieven en niet de zorgverzekeraar. Wel gaat de zorgverzekeraar over de indicatiestelling met andere woorden was de behandeling terecht en doelmatig. Kortom de afwijzingen zijn onterecht en zullen denk ik snel gecorrigeerd worden. Immers de NZA bepaalt de tarieven en de zorgverzekeraar.

 

Bij inkoop van techniek (dus niet eigen beheer) geldt de regel dat indien de patiënt er om vraagt de inkoopnota getoond moet kunnen worden. De tandarts mag deze kosten 1 op1 doorbelasten. Overigens zit hier voor de tandarts een addertje onder het gras omdat de factoringkosten nog in mindering komen op de vergoeding voor techniek. Per saldo legt de tandarts toe ! Dit zou gecorrigeerd moeten worden. 

 

Henk de Jong

Consultant en ondernemer in de mondzorg 

Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie
Gerelateerde artikelen