menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
8 juli 2019

NZa waarschuwt zorgverzekeraars over transparantie zorginkoopproces

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft een waarschuwing aan zorgverzekeraars VGZ, CZ en DSW. De zorgverzekeraars zijn onvoldoende transparant geweest naar zorgaanbieders tijdens het zorginkoopproces, stelt de toezichthouder.
NZa waarschuwt zorgverzekeraars over transparantie zorginkoopproces

Uit onderzoek van de NZa blijkt dat zorgverzekeraars VGZ, CZ en DSW één of meerdere wijzigingen in het zorginkoopproces niet op tijd of op de juiste manier bekend hebben gemaakt. Dit meldt de NZa op haar website. Deze zorgverzekeraars zouden hiermee artikel 7 overtreden:  Regeling transparantie zorginkoopproces zvw. Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van een handhavingsverzoek van de KMNT, beroepsorganisatie van tandartsen. De overtredingen van verschillende verzekeraars zijn nu meerdere malen door de NZa vastgesteld. Bij een volgende overtreding volgt een bestuurlijke boete.

 

Vergoeding van implantaten

Uit het onderzoek van de NZa bleek bijvoorbeeld dat VGZ het aanbieden van de overeenkomst implantologie enkele malen heeft uitgesteld en pas twee maanden na de oorspronkelijke datum het inkoopbeleid bekendgemaakt. Door een meningsverschil over de vergoeding van implantaten, contracteerde zorgverzekeraar VGZ minder implantologen dan in voorgaande jaren. Tandartsenorganisatie ANT reageerde kritisch, waarna VGZ stelde dat ze de beleidsregels van de NZa hanteerde ( Stevige botsing ANT versus VGZ over vergoedingen implantaten). 

 

Transparant zorginkoopproces belangrijk voor goede zorginkoop

De NZa stelt dat een transparant zorginkoopproces een belangrijke voorwaarde is om te komen tot goede zorginkoop voor consumenten. Zij maakt zich dan ook zorgen om de uitkomsten van hun onderzoek. In het huidige zorginkoopseizoen wil de NZa harder optreden tegen overtredingen van de transparantie van het zorginkoopproces.

 

Bron: NZa, Waarschuwingen voor zorgverzekeraars vanwege onvoldoende transparant zorginkoopproces Link:  Stevige botsing ANT versus VGZ over vergoedingen implantaten

Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal