menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
25 november 2019

Onderzoek CBS: Nederlanders geven zorgverleners gemiddeld een 8

De Nederlandse bevolking is zeer tevreden over hun zorgverleners. Zij geven fysio- en oefentherapeuten, tandartsen en huisartsen gemiddeld een 8. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Belevingen 2018’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Onderzoek CBS: Nederlanders geven zorgverleners gemiddeld een 8

Uit dat onderzoek blijkt dat  fysio- en oefentherapeuten een gemiddeld rapportcijfer van een 8,1  krijgen. Ook tandartsen scoren hoog met een 8. Daarnaast beoordelen Nederlanders hun  huisartsen met een 7,8. Toch kregen de beroepsgroepen ook enkele onvoldoendes van de ondervraagden. Zo  gaf drie procent van de Nederlanders een onvoldoende (een 5 of lager) aan fysio- en oefentherapeuten en aan tandartsen.  Bij huisartsen lag dit percentage op 5  procent.    

 

Redenen onvoldoendes    

De meest genoemde redenen voor een onvoldoende voor  fysio- en oefentherapeuten waren dat de behandeling te weinig of geen resultaat opleverde, dat deze te lang duurde of dat de therapie niet op hen was afgestemd. Bij tandartsen ging het om onvrede over hun behandeling of het resultaat. De onvoldoendes voor huisartsen kwamen vooral doordat de huisartse n weinig empathie zouden tonen, niet goed zouden luisteren  of hun patiënten  niet serieus zouden nemen .    

 

Lager opgeleiden tevredener   

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat lager opgeleiden over het algemeen tevredener zijn over hun huisarts dan hoger opgeleiden. Lager opgeleiden beoordelen de huisarts met een 8, tegenover een 7,7 van hoger opgeleiden. Een op de drie Nederlanders  heeft te weinig vaardigheden om medische informatie te begrijpen, signaleert Joost Zaat, huisarts en columnist bij De Volkskrant, in 'Dokters zien de echte problemen van laaggeletterden vaak niet'. In zijn plaatselijke bibliotheek ontmoette Zaat mensen met moeite met lezen en schrijven en vertelde hij hoe dokters werken. Van deze mensen hoort hij dat doorvragen naar klachten door assistentes als vervelend wordt ervaren. Daarnaast vinden zij dat dokters te snel denken dat hun uitleg duidelijk is.  

 

Mannen tevredener   

Het CBS vroeg ook naar de frequentie van het bezoek aan zorgverleners. Daarbij blijkt dat 7 op de 10 volwassen de huisarts het afgelopen jaar bezocht. De tandarts werd door 8 op de 10 mensen bezocht. Bij het bezoek aan de fysio- of oefentherapeut ging het om 3 op de 10 mensen. Verder bleek dat mannen tevredener zijn over hun huisarts dan vrouwen en dat jongeren (tot 25 jaar) kritischer tegenover hun huisarts staan dan ouderen.      

 

Bron:  CBS, Nederlanders tevreden over zorgverleners en Joost Zaat,  'Dokters zien de echte problemen van laaggeletterden vaak niet'

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal