menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
24 augustus 2020

Oproep VWS en GGD’en: ‘Alleen testen bij klachten’

Steeds meer mensen zonder klachten die kunnen duiden op het coronavirus, melden zich voor een coronatest. De afgelopen week steeg het aantal testen met zo’n 40%. Dit legt grote druk op de testketen en testcapaciteit van de GGD’en en laboratoria. Om de beschikbare capaciteit optimaal te benutten, roepen het ministerie van VWS en de GGD’en iedereen op zich te houden aan het geldende testbeleid: laat je alleen testen bij klachten.
Oproep VWS en GGD’en: ‘Alleen testen bij klachten’
Het aantal besmettingen neemt weer toe en daarmee ook het aantal testaanvragen. Een goede zaak, volgens het ministerie, want thuisblijven en testen bij klachten is, samen met het traceren van de contacten van besmette personen, cruciaal om het virus onder controle te houden.
 

Testafspraken flink toegenomen

Het aantal testen groeit nu zo snel dat de druk op de testketen snel oploopt. De afgelopen week (17 tot en met 21 augustus) is het aantal testafspraken in alle regio’s met zo’n 40% toegenomen in vergelijking met de week daarvoor. In sommige regio’s ging het nog sneller.
 

Test alleen als het echt nodig is.  Om personen mét klachten te kunnen blijven testen, doen VWS en de GGD’en deze oproep. De oproep is ook gericht aan bijvoorbeeld werkgevers en sportbonden: test alleen personen zonder klachten als het wegens verplichtingen echt nodig is.

 

Uitbreiding testcapaciteit

De huidige testcapaciteit is ingericht op basis van schattingen van het RIVM over het aantal mensen in deze periode met luchtwegklachten. Het is cruciaal om aan deze testvraag te kunnen blijven voldoen. Daarom werken VWS, de GGD’en en de laboratoria aan het vergroten van hun testcapaciteit. De komende weken en maanden wordt de capaciteit overal verder uitgebreid, omdat verwacht wordt dat het aantal mensen met luchtwegklachten in het najaar zal groeien.
 

Teststraat Schiphol beperkt opgeschaald

Er loopt momenteel een aantal onderzoeken om te kijken in hoeverre en op welk moment, testen zonder klachten zinvol is. Eén daarvan is het onderzoek naar reizigers die terugkeren uit oranje of rode gebieden. In dat kader krijgen reizigers van een aantal vluchten op Schiphol de mogelijkheid zich te laten testen. Dit blijft mogelijk, maar de teststraat op Schiphol wordt beperkt opgeschaald, zodat dit niet ten koste gaat van de capaciteit die nodig is om te voldoen aan de testvraag van mensen met klachten.
 
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur

Lees meer over:
Corona GGD
Gerelateerde artikelen