menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
14 mei 2020

Opschalen voor beginners

Sinds deze week start psychosomatisch fysiotherapeut Gideon de Haan weer met live behandelingen in de praktijk naast beeldbellen en huiswerkoefeningen online. Dit levert gesprekken op over Covid-hygiëne, deurbeleid, looproutes en triage-vragen bij de voordeur. Hoe geef je als therapeut de RIVM- en VWS regels gestalte in de praktijk voor patiënten en collega’s.
Opschalen voor beginners

Ik kan weer patiënten in de praktijk ontvangen. We mogen zoals dat heet weer opschalen. Hoe doe je dat zorgvuldig? De eerste dag sta ik klaar om mijn patiënt te ontvangen bij de voordeur van onze praktijk, mondkapje op, handschoenen aan en mijn bril op. Hij staat voor me, keurig op anderhalve meter en als ik hem begroet beslaat meteen mijn bril. We schieten allebei in de lach gelukkig. Het moet duidelijk nog even wennen. We nemen op de drempel samen de afgesproken triage-vragen door over koorts, verkoudheid, hoesten, benauwdheid en eventuele corona besmettingen in zijn directe omgeving. Hij verdient met vijf nee’s zijn entree bewijs.

 

Routing, handgel en andere regels

Samen volgen we het pad met de pijlen op de vloer. De eenrichtings route naar de behandelkamer roept bij mijn patiënt de opmerking ‘zo zie je alles!’ op. Geen handen schudden maar onderweg wel handen ontsmetten met reinigingsgel. In de kamer neemt hij op gepaste afstand plaats en vraag ik hem hoe het gaat. Weet je, zegt hij, thuis gaat het wel goed maar als ik de straat op moet om naar jou te fietsen of om naar de supermarkt te gaan, dan merk ik al snel hoe gespannen ik ben en slaat mijn hart soms weer over. Ik ben de onrust en de angst zo zat. Het hele corona-gedoe heeft me eigenlijk nog angstiger gemaakt dan ik al was. Maar hoe zal het straks gaan als ik weer naar mijn werk moet?

 

Omgaan met onduidelijkheid

Samen doen we een ontspanningsoefening en al doende zie ik hem in de stoel langzaam ontspannen. Na een minuut of tien meldt hij me dat het geraas in zijn hoofd begint te doven. Met de ontspanning komen ook de tranen en ik merk dat al de online gesprekken me vertrouwd hebben gemaakt met het troosten van patiënten via de smartphone. Neus aan neus voor een beeldscherm zitten schept ook intimiteit. Ik betrap mezelf er op dat ik de prettige beslotenheid van deze online omgeving mis, inclusief het gekrabbel van onze boxer pup Oele aan de deur van mijn werkkamer thuis tijdens de eerste weken van de corona-uitbraak.

 

Online heeft, net als de praktijk, duidelijk haar eigen charmante kanten en werkzaamheid. Samen met deze patiënt besluit ik de consulten in de praktijk en met videobellen af te wisselen. De volgende afspraak is online.

 

Disclaimer

Onze praktijk waakt over de privacy van patiënten en anderen. Voor dit blog put ik uit alle gesprekken die ik dagelijks heb met verschillende mensen, patiënten en collega’s, en daar maak ik nieuwe verhalen van. Iedere mogelijke gelijkenis met mensen uit mijn werkwerkelijkheid berust daarom op toeval.

 

Geschreven door: Gideon de Haan, psychosomatisch fysiotherapeut en locatiemanager bij FysioHolland bv,

Foto: Gideon de Haan
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen
Open modal