menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
4 juli 2019

Ruim 1000 paramedici in actie in Den Haag

Zorgverleners uit de eerstelijnszorg demonstreerden 3 juli in Den Haag tegen de werkdruk en de volgens hen slechte omstandigheden waarbinnen zij zorg moeten verlenen. De demonstranten boden aan kamerleden een brief aan met daarin de belangrijkste pijnpunten die de eerstelijnszorg tegenwerken.
Ruim 1000 paramedici in actie in Den Haag

Ruim 1000 fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten en oefentherapeuten verzamelden zich voor de demonstratie op de Koekamp in Den Haag, meldt het persbericht van DOK30 Communicatie. Actiegroep Paramedici organiseerde het protest om de pijnpunten in de eerstelijnszorg kenbaar te maken. De verzamelde paramedici liepen in gekleurde shirts naar het Lange Voorhout om de kamerleden Joba van den Berg (CDA), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Maarten Hijink (SP) en Henk van Gerven (SP) een brief aan te bieden met daarin de punten.

 

 

 

Regeldruk en lage tarieven

Volgens de paramedici zijn regeldruk, anderen die op de stoel van de zorgverlener gaan zitten en de lage tarieven belangrijke pijnpunten. Ook stellen ze dat het door de lage tarieven moeilijk is om goed personeel aan te trekken en te behouden, te kunnen investeren in opleiding en ontwikkeling.

 

‘Een van de grote problemen zijn de tarieven die de zorgverleners betaald krijgen’, zegt Theo van der Bom van het Paramedisch Platform Nederland op de website van de  NOS‘Die zijn zo laag dat faillissementen dreigen, er geen medewerkers te krijgen zijn en het salaris heel laag is. Dat betekent dat er juist voor diegenen die de juiste zorg op de juiste plek willen realiseren, een hoge werkdruk ontstaat.'  Van den Bom is directeur van de beroepsvereniging voor ergotherapeuten en krijgt veel signalen dat het niet langer gaat. Ergotherapeuten die stoppen met hun praktijk omdat ze het niet meer kunnen bolwerken. Die gaan werken in een revalidatie-instelling of ziekenhuis omdat ze dan een cao-loon krijgen.’


'Minder professionals, minder zorg'

De initiatiefnemers – De actiegroep Fysiotherapie en Paramedici – zijn bovendien bang dat de continuïteit van de eerstelijnszorg in gevaar komt. Brenda van Gent, woordvoerder van beide actiegroepen, stelt: ‘Uit meerdere bronnen, zoals de zorgmonitor van de NZa, blijkt dat professionals de eerstelijnszorg juist verlaten vanwege de regeldruk, lage tarieven en andere omstandigheden die uitoefenen van onze beroepen lastig maken. Minder zorgprofessionals betekent minder zorg. Daar maken wij ons zorgen over.’ 

 

Bron: persbericht Actiegroep Paramedici en NOS,  Paramedici voeren actie in Den Haag: 'Tarieven zijn veel te laag'

 

Foto's: McKlin Fotografie
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Fysiotherapie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen