menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
17 maart 2020

'Vraag vandaag werktijdverkorting aan' en andere praktische tips

Beroepsorganisaties in de mondzorg adviseren, na overleg het ministerie en RIVM, om de tandartspraktijken tot 6 april te sluiten. Wat betekent dit voor de praktijk en wat kan en moet u als praktijkhouder nog doen? Beroepsorganisatie KNMT en adviesbureau Dentiva zetten voor mondzorgpraktijken tips op een rij.
'Vraag vandaag werktijdverkorting aan' en andere praktische tips

Tips voor praktijkhouders bij sluiting van de tandartspraktijk op de timeline van KNMT en bij adviesbureau Dentiva voor  meer achtergronden

 

1. Vraag vandaag werktijdverkorting aan 
Schort u met ingang van maandag 16 maart tot 6 april 2020 de reguliere zorg op en gaat u over op het uitsluitend behandelen van spoed bij niet-coronapatiënten? Vraag dan vandaag nog werktijdverkorting aan.  Hulp bij aanvragen werktijdverkorting voor KNMT-leden.


2. Zeg afspraken niet af, maar verplaats deze of maak een nieuwe afspraak.
Afspraken die afgezegd worden zijn moeilijker weer terug te zetten, dan afspraken die meteen opnieuw gepland zijn. Denk daarbij ook aan behandelingen bij de mondhygiënist of preventie-assistent, die uiterst belangrijk blijven.


3 Nieuwe afspraken, moeten we die over 3 weken of over 6 weken plannen?
Bedenk zelf wat handig en mogelijk is. Over 3 weken is de officiële termijn voorbij, maar het risico is dat er meer maatregelen volgen en dat je dus over 3 weken weer moet bellen. Afspraken (her)plannen naar minimaal 6 weken vanaf vandaag lijkt realistischer.


4.   Check met IT of je voldoende thuiswerkplekken hebt.  
Dan kan er de komende tijd nog wel gebeld worden vanuit huis.


5. Zorg dat u regelmatig contact hebt met medewerkers over de stand van zaken.  
Assistentes lezen niet altijd het officiële nieuws van de beroepsorganisaties en raken misschien in verwarring door alle media. Stuur bijvoorbeeld twee maal per week een update, zodat uw hele team op de hoogte blijft.


6.   Heb aandacht voor elkaar en informeer medewerkers uitgebreid.

Zo merken ze dat u ook aan hun zorgen denkt. Er leven zorgen als: Krijg ik nog wel betaald? Moet ik een uitkering aanvragen? Is het wel veilig om spoeddienst te doen? Ik heb een kwetsbaar iemand die ik verzorg, mag ik wel werken?


7. Probeer ook vooral te bedenken wat er komende tijd wel mogelijk is.  
Misschien kunnen achterstallige klussen worden opgepakt, zowel binnen de praktijk als thuis. Blijf actief bezig en bereid u voor als het normale ritme weer terugkeert.

 

8. Druk het personeel op het hart sociale contacten te minimaliseren.

 

Link: KNMT, Hulp bij aanvragen werktijdverkorting voor KNMT-ledenDentiva,  Praktische tips bij praktijksluiting 

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen
Open modal