menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
13 augustus 2019

Specialist bij spreekuur huisarts is waardevol voor patiënt én dokter

Reumatoloog Wiepke Drossaers draait wekelijks spreekuur in de Enschedese huisartsenpraktijk De Veldpoort. Het spreekuur is een voorbeeld van anderhalvelijnszorg, die tussen de eerste lijn (huisarts) en tweede lijn (ziekenhuiszorg) inzit. De hulp van een specialist bij het spreekuur van de huisarts is laagdrempelig, gaat niet ten koste van het eigen risico en zorgt voor meer kennis bij de huisarts. Zorgverzekeraar Menzis financiert het project.
Specialist bij spreekuur huisarts is waardevol voor patiënt én dokter

Wiepke Drossaers is reumatoloog bij het Enschedese ziekenhuis MST. Elke maandag bezoekt ze het spreekuur van huisarts Jeanine Waaijer in huisartsenpraktijk De Veldpoort. Ze ondersteunt Waaijer met specialistische kennis over het houdings- en bewegingsapparaat van patiënten. Waaijer zegt van specialisten als Drossaers te leren: ‘In de meeste gevallen kunnen wij als generalisten de patiënten prima helpen, maar bij een kleine minderheid heb je soms behoefte aan specifieke expertise’, vertelde Waaijer onlangs in dagblad Tubantia.

 

Doornemen van casussen

Samen namen Drossaers en Waaijer al 900 casussen van patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat door. Bij 200 casussen gaf Drossaers tips aan de huisarts. Daarvan gaf ze bij 60 gevallen de suggestie om de patiënt uit te nodigen voor haar spreekuur, waarvan in 54 zaken dit advies opgevolgd werd. Waaijer: ‘Bij elke casus keken we of we niet breder naar de klacht moeten kijken. Moet de medisch specialist een diagnose stellen, een zorgplan maken, of is duidelijk wie de regie over deze klacht heeft?’

 

Laagdrempelig en gratis

Doordat een specialist naar de huisartsenspreekuur komt, blijft de zorg laagdrempelig voor de patiënt. Daarnaast gaat het niet ten koste van hun eigen risico. Waaijer: ‘Wij merken regelmatig dat patiënten met een smalle beurs hun ziekenhuiszorg uitstellen vanwege de kosten.’

 

De proef loopt tot maart 2020 en wordt vergoed door zorgverzekeraar Menzis. Het spreekuur van Wiepke Drossaers is een voorbeeld van anderhalvelijnszorg, dat tussen de eerste lijn (huisarts) en tweede lijn (ziekenhuiszorg) in zit. De volgende stap is dat de huisartsenpraktijk fysiotherapeuten en podotherapeuten bij het project betrekt. 

 

Bron: Tubantia, Reumatoloog Wiepke doet witte jas uit voor spreekuur bij de huisarts

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal