menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
6 december 2018

Stichting NUTS wil decentraal communicatienetwerk in de zorg

Iedere zorgverlener herkent de issues rondom de uitwisseling van patiëntinformatie. Door alle zorgverleners te verbinden in één systeem hoopt stichting Nuts dat gegevens makkelijker, veiliger en sneller kunnen worden uitgewisseld tussen alle Nederlandse zorgverleners.
Stichting NUTS wil decentraal communicatienetwerk in de zorg

Stichting Nuts is een netwerk van ICT-leveranciers die verbeteringen willen zien in de Nederlandse zorg-ICT. De stichting bestaat uit Avinty, Stichting Privacy by Design, Caren, Intramed, Miles Ahead, Nedap, Vital Health, GeriMedica, Quli en OZO verbindzorg. Deze partijen sloegen de handen ineen om een open-source-communicatienetwerk voor de zorg te realiseren.

 

Manifest

Tot nu toe is er niet één communicatiesysteem waarmee alle zorgverleners informatie over patiënten kunnen uitwisselen. Nuts wil dat dit verandert en vatte haar idee samen in een manifest van acht standpunten.

 

In het manifest schrijft Nuts onder andere dat de patiënt centraal staat en een actieve plaats verdient in het netwerk. De patiënt of de gemachtigde moet kunnen kiezen om mee te praten en kunnen zien welke informatie wordt uitgewisseld. Daarnaast moet de mens een eigen keuze hebben in het willen delen van informatie door middel van toestemming geven.

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen