menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
10 juli 2019

Tien procent van patiënten met niet-spoedeisende klachten bij HAP heeft binnen week contact met huisarts

Een op de tien patiënten gaat binnen een week na contact met de huisartsenpost (HAP) voor een klacht met weinig spoed naar de huisarts. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel. Het maakte hierbij weinig verschil of het contact telefonisch of op de HAP had plaatsgevonden.
Tien procent van patiënten met niet-spoedeisende klachten bij HAP heeft binnen week contact met huisarts

Tien procent van de patiënten met  een klacht met weinig spoed meldt zich kort na contact de huisartsenpost (HAP) weer bij de huisarts, zo blijkt uit onderzoek van Nivel. Het kennisinstituut maakte bij het onderzoek gebruik van de elektronische patiëntendossiers van 171.628 patiënten. 

 

Contact met de huisarts kan het gevolg zijn van een doorverwijzing door de triagist van de huisartsenpost of omdat een patiënt meer zorg nodig heeft na bezoek aan de HAP. Mannen hadden iets vaker contact met de huisarts dan vrouwen na contact met de HAP. Mensen zonder chronische aandoeningen iets vaker dan mensen zonder chronische aandoeningen. Ten slotte hadden mensen iets vaker contact met de huisarts na telefonisch contact dan na een consult met de HAP. De uitkomsten staan op deze factsheet.

 

Weinig spoed

De meeste klachten waarvoor patiënten contact opnemen met de HAP hebben weinig spoed. Door onderzoek te doen naar het contact met de huisarts na een niet-spoedeisende klacht bij HAP brengt Nivel patronen van zorggebruik in beeld. De inzichten helpen bij het maken van beleid op het verminderen van de ervaren werkdruk op de HAP. Het onderzoek van Nivel werd uitgevoerd naar aanleiding van een prijsvraag tijdens de Nivel Zorgregistraties Deelnemersdag 2018.

 

Bron: Nivel, Een tiende van de patiënten met niet-spoedeisende klachten bij de huisartsenpost heeft binnen een week contact met de huisarts

Foto: Shutterstock / Grafiek: Nivel, Een tiende van de patiënten met niet-spoedeisende klachten bij de huisartsenpost heeft binnen een week contact met de huisarts
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal