menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
4 juli 2019

Twee miljoen voor virtuele leefstijlcoach gebaseerd op ‘big data’

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL) ontvangen 2 miljoen euro voor het ‘Perfect Fit’-project. LUMC en NeLL willen een virtuele coach ontwikkelen die mensen ondersteunt bij het aanleren van een gezonde leefstijl.
Twee miljoen voor virtuele leefstijlcoach gebaseerd op ‘big data’

De virtuele coach moet mensen helpen bij een gezonde leefstijl om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Mensen hebben vaak moeite om te stoppen met roken of meer te gaan bewegen. Een van de oorzaken hiervoor is dat tijdige ondersteuning door een zorgverlener niet altijd beschikbaar is, aldus het persbericht over het project 'Perfect Fit'

 

‘Gepersonaliseerde coach’

De nieuwe virtuele leefstijlcoach is volgens de ontwikkelaars ‘een uniek project’ dat adviezen over stoppen met roken en bewegen combineert. ‘De gepersonaliseerde en flexibele coach moet laagdrempelige ondersteuning bieden op elk gewenst moment.’ Hiervoor is geavanceerde analyse van bestaande en nieuw verzamelde gegevens nodig, zodat de onderzoekers bepalen welke adviezen het beste werken en voor wie. ‘De virtuele coach communiceert deze individuele adviezen naar personen die streven naar een gezondere leefstijl.’

 

‘Lange-termijnonderzoek’

De onderzoekers bekijken de beste manieren om de communicatie van virtuele gezondheidsadviezen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wat iemand nodig heeft. Uit vervolgonderzoek op lange termijn moet blijken of deze benadering mensen helpt om daadwerkelijk gezonder te leven, en daarmee hart- en vaatziekten te voorkomen.

 

Big Data en Gezondheid

De financiering is afkomstig uit het onderzoeksprogramma ‘Big Data en Gezondheid’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Perfect Fit is een van de vier publiek-private onderzoekjesprojecten in de Commit2Data ronde Big Data & Gezondheid. In totaal hebben de Topsector LSH, NWO, ZonMW, de Hartstichting en het ministerie van Volksgezondheid en Sport 6.58 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de onderzoeksprojecten.

Bron: LUMC, Twee miljoen euro voor virtuele leefstijlcoach 

Beeld: Shutterstock/345372770
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen
Open modal