menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
9 oktober 2019

Tweede Kamer stemt in met motie om meer kinderen naar tandarts te krijgen

De Tweede Kamer stemde 8 oktober in met een motie van D66 en CDA om meer kinderen naar de tandarts te krijgen. De regeringspartijen roepen de minister op om actie te ondernemen. Veel kinderen gaan niet naar de tandarts, terwijl dit vanuit het basispakket wordt vergoed. Eerder stuurde de ANT een brandbrief aan minister Bruins waarin stond dat zorgverzekeraars massaal hun zorgplicht ontduiken. Zorgverzekeraars laten na om ouders van kinderen die geen tandarts bezoeken, niet actief te wijzen op het recht op vergoeding vanuit de basisverzekering.
Tweede Kamer stemt in met motie om meer kinderen naar tandarts te krijgen

Tweede Kamerleden Rens Raemakers (D66) en Joba van den Berg (CDA) roepen minister Bruno Bruins op om het belang van goede mondzorg voor kinderen onder de aandacht te brengen, meldt de KNMT. Daarnaast moet bekender worden dat tandartsbezoeken van kinderen vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

 

Lopende projecten

Op dit moment lopen meerdere projecten om tandartsbezoeken en mondgezondheid van kinderen te bevorderen. Minister Bruins gaf enkele voorbeelden van gerichte acties om kinderen naar de tandarts krijgen. Zo had hij het over het aanspreken van ouders via het consultatiebureau, het apart benaderen van kinderen in achterstandssituaties en het aanspreken van tieners in plaats van hun ouders.

 

Succesverhaal

Eerder meldde de ANT het succesverhaal van zorgverzekeraar DSW. Ouders van kinderen, die de afgelopen jaren niet, of niet regelmatig naar de tandarts waren geweest, kregen een brief thuis waarin de verzekeraar het belang van een goed gebit en gratis mondzorg voor kinderen tot 18 jaar benadrukt. Binnen een halfjaar ging veertig procent van de aangeschreven kinderen naar de tandarts.


KNMT blij met motie

De KNMT geeft aan blij te zijn met de motie. Het sluit aan bij haar beleid om specifieke maatregelen te nemen om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. De KNMT steunt op dit moment meerdere projecten, die tandartsbezoeken voor kinderen bevorderen.

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal