menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
15 oktober 2019

Wat is de toekomst van bedrijfspagina’s op Facebook?

We zijn het fiasco van Facebook omtrent de privacy nog niet vergeten. Facebook CEO Mark Zuckerberg vertelde eind april dit jaar dat hij bereid is om het roer om te gooien. Privacy zal bovenaan staan in de nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast wil Facebook meer terug naar de basis van het platform, namelijk de interactie tussen personen faciliteren en niet tussen personen en bedrijven, wat nu steeds meer gebeurt. Wat betekent dit nu voor de bedrijfspagina van jouw praktijk? Hans de Bruijne, eigenaar ZorgPromotor en FysioPromotor, vertelt hoe je jouw doelgroep kan blijven bereiken via Facebook.
Wat is de toekomst van bedrijfspagina’s op Facebook?

Andere aanpak van Facebook

Het is je wellicht al opgevallen dat je berichten op je bedrijfspagina minder bereik opleveren dan voorheen. Dat kan heel goed kloppen! Zuckerberg, de oprichter van Facebook heeft namelijk moeten beloven dat zijn bedrijf nu anders ingericht gaat worden. Het doel is om vanaf het begin vanuit veiligheidsoogpunt te bouwen.

 

Meer interactiemogelijkheden en met een beveiligde verbinding communiceren

Facebook wil meer gaan koppelen met andere media, namelijk Instagram en WhatsApp. In de toekomst is het mogelijk om via WhatsApp met Facebook Messenger te communiceren. Dit biedt ook meer interactiemogelijkheden voor eerstelijns praktijken, die dan niet meer verschillende middelen in de gaten hoeven te houden om met hun klanten te communiceren.  Dit zal op zijn vroegst in 2020 plaats gaan vinden. 

 

Daarnaast zal Facebook Messenger ook standaard end-to-end encryptie gaan gebruiken. Dit houdt in dat alleen de verzender en ontvanger het bericht kunnen lezen. Het is niet mogelijk voor anderen om te spioneren, ook niet voor de beheerders van de berichtenservice-app. Dit biedt mogelijkheden om via een beveiligde verbinding met jouw patiënten te communiceren.

 

Bereik Facebook bedrijfspagina’s daalt nog verder

Het natuurlijke bereik van berichten op bedrijfspagina’s is sinds januari 2018 al fors afgenomen. Dit zal met het oog op het nieuwe design en het stimuleren van het gebruik van groepen nog verder terug gaan lopen. Ondanks de veranderingen is het zeker mogelijk voor eerstelijns praktijken om een goedlopende bedrijfspagina te hebben. Wat kun je doen om te zorgen dat je jouw doelgroep toch blijft bereiken?

 

Opzetten branded groep

Begin met het opzetten van een branded groep voor jouw fysiotherapiepraktijk. De groep is dan meteen gelinkt aan jouw bedrijfspagina, waardoor je meer verkeer naar je bedrijfsprofiel krijgt. De groep moet wel heel duidelijk een gemeenschappelijke deler vertegenwoordigen. Je kunt bijvoorbeeld groepen maken vanuit bepaalde aandoeningen en daar patiënten aan toevoegen die hiermee te maken hebben. 

 

Creëer waardevolle en relevante berichten

Een groot nadeel is dat de content van je bedrijfspagina steeds minder zichtbaar wordt. Het organische bereik van je berichten was al klein, maar door de focus op groepen zal dit nog kleiner worden. Dus als je met jouw berichten toch de tijdlijn van jouw volgers wilt bereiken dan zal je moeten zorgen voor waardevolle en relevante berichten waar op gereageerd wordt. Mooie voorbeelden hiervan zijn: interviews met klanten/collega therapeuten, vacatures of gebeurtenissen (zwangerschap, diploma, etc.). Een goed voorbeeld van een waardevol en relevant bericht is de bedrijfspagina van Fysiotherapie Van Zuilichem BV: 

 

 

Mooie voorbeelden van goedlopende bedrijfspagina’s van fysiopraktijken

Hieronder staan twee voorbeelden van fysiopraktijken waar wij het social media beheer voor oppakken en die het goed doen op Facebook als het gaat om een hoog berichtbereik. Dit komt vooral door de persoonlijke content, de betrokkenheid vanuit het team en patiënten. Er is een mooie balans van vlogs, berichten en foto’s waardoor de berichten aantrekkelijk blijven en uitlokken tot betrokkenheid.

 


Fysiotherapie Eys heeft geen groot aantal volgers, maar maakte in de maand juli enorme sprongen qua bereik. Hoe kan dit? Therapeut Edwin heeft aan de 11zwemstedenzwemtocht meegedaan om een treurige privé gebeurtenis. Dit hebben wij live gedeeld op social media. Met deze berichten (interactie en betrokkenheid) heeft Fysio Eys per bericht ineens gemiddeld 2000 mensen bereikt en zijn meer dan honderd interacties tot stand gekomen. Allemaal mensen die met Edwin meeleefden en zijn verhaal op de voet volgden.

 

Ook Fysiotherapie Kuijs heeft geen indrukwekkend aantal likes, maar door verfrissende content is het bereik aanzienlijk gestegen. Ook hier geldt: mensen zien graag ‘echte’ mensen en ‘echte’ verhalen.

 

De besproken bedrijfspagina’s hebben het uiterlijk van een groep: actieve volgers (likes, delen), persoonlijke berichten en snelle reacties. Met het oog op de ontwikkelingen die gaan plaatsvinden die te maken hebben met snelle berichtgeving, valt hier zeker nog winst uit te behalen! 

 

Kun je hulp gebruiken bij je social media beheer of meer informatie over de nieuwe stappen van Facebook en wat dit betekent voor jouw praktijk? Neem dan zeker contact met ons op: fysiopromotor.nl/contact

Geschreven door: Hans de Bruijne, ZorgPromotor en ​FysioPromotor
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal