menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
18 november 2020

Pilot webmodule en handhaving voor zzp’ers opnieuw doorgeschoven

De pilot van de zzp-webmodule die de Belastingdienst dit najaar zou inzetten, gaat pas op 11 januari 2021 van start. De voorgenomen aanscherping van de handhaving per 1 januari schuift daarmee ook door tot na september 2021. Dit blijkt uit de zesde voortgangsbrief ‘Werken als zelfstandigen’ die minister Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Fiscaliteit en Belastingdienst) deze week naar de Tweede Kamer stuurden.
Pilot webmodule en handhaving voor zzp’ers opnieuw doorgeschoven

De zogeheten ‘zzp-webmodule’ moet de opdrachtgever vooraf duidelijkheid geven over het type arbeidsrelatie. Dat wil zeggen over de vraag: werkt een zzp’er zelfstandig of toch in dienstbetrekking? Is de uitkomst dat de zzp’er zelfstandig werkt, dan ontvangt die opdrachtgever een zogenoemde ‘opdrachtgeversverklaring’. Als de zzp’er in de praktijk werkt volgens de in de webmodule aangegeven informatie, dan hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen voor de zzp’er in te houden.


Handhaving na september 2021

Naar verwachting start de pilot van de webmodule op 11 januari 2021. Deze duurt minimaal zes maanden en wordt vervolgens geëvalueerd. Pas na de evaluatie neemt het kabinet een besluit over het daadwerkelijk invoeren van de webmodule. Dat betekent dat ook de aanscherping van de handhaving wordt uitgesteld tot na 1 oktober 2021. 

 

‘Mogelijk lange baan’

Brancheorganisatie VvAA voorspelde al dat de webmodule en de handhaving op de lange baan zouden worden geschoven. (Zie: MedischOndernemen, Erik van Dam (VvAA) over handhaving zzp-regelgeving: ‘Mogelijk weer op de lange baan’ , 16 oktober 2020). Er is kritiek op het systeem van de opdrachtgeversverklaring. Zo is de webmodule niet branche-specifiek. Voor de zorg gaat de module de nodige duidelijkheid in veel gevallen niet geven, stelt de VvAA. De huidige modelovereenkomsten, die op dit moment gebruikt worden om duidelijkheid vooraf te verschaffen over het werken buiten dienstbetrekking, kennen wél de nodige nuances voor de zorgsector. 

 

‘Geen koekjesfabriek’

Erik van Dam (VvAA) betoogde eerder in MedischOndernemen dat de modelovereenkomsten een goed alternatief vormen voor de opdrachtgeversverklaring. ‘Minister Koolmees liet zich eerder ook ontvallen een duurzame toekomst voor de modelovereenkomsten te zien. Daarnaast: een modelovereenkomst helpt vaak ook om op laagdrempelige wijze afspraken vast te leggen. Ook is er bijvoorbeeld rekening gehouden met vereisten uit de Wkkgz’, aldus Van Dam. (Lees meer: MedischOndernemen, De zorg is geen koekjesfabriek ', september 2020 (pdf))

 

Links:

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Martin Zuithof Martin Zuithof
Hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen