menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
5 maart 2019

Wittebroodsweken of echtscheiding?

Een praktijk starten met een jaargenoot met wie je tijdens de studie zo goed mee kon samenwerken, lijkt een uitstekend idee. Alleen blijkt het in de praktijk toch soms net iets anders uit te pakken. Zelf heb ik dit ook aan den lijve mogen ondervinden en regelmatig zien wij dit fenomeen terug bij financieringsvraagstukken.
Wittebroodsweken of echtscheiding?

Vaak beginnen starters als waarnemer in een praktijk. Tijdens de opleiding is het runnen van een eigen praktijk nog een ver-van-je-bed-show. Na een aantal jaren gaat het vaak knagen en groeit de wens om een eigen praktijk te starten.


Welke mogelijkheden zijn er dan? Treed je toe tot een bestaande maatschap of heeft het de voorkeur samen te ondernemen met een studiegenoot of wil je liever alleen een praktijk overnemen? Voor alles is wat te zeggen. Gaat er een collega met pensioen in de praktijk waar je werkzaam bent en kan je toetreden tot de maatschap, weeg dan alle voor- en nadelen goed af. Werkzaam zijn als waarnemer in een praktijk kan heel anders uitpakken dan praktijkeigenaar worden.

 

Afspraken vastleggen
Een maatschap is als een huwelijk; de intentie is om dit voor een onbepaalde periode aan te gaan. Maak van tevoren duidelijke afspraken over de samenwerking. En leg deze afspraken vast in een maatschapsovereenkomst. In de maatschapsovereenkomst kan je verschillende zaken met elkaar afspreken zoals beslissingsbevoegdheid, toe- en uittreding, wie van de maatschap naar buiten toe mag/mogen vertegenwoordigen, aansprakelijkheid en geschillenbeslechting.


Hoe meer mensen in de maatschap actief zijn des te meer meningen, waarden en normen, en gewoontes er leven. Er is dus een reële kans dat je te maken krijgt met irritaties en er zullen ongetwijfeld zaken zijn waar jij een andere mening over hebt. Natuurlijk mogen er verschillende inzichten bestaan, maar bij te veel mensen en meningen beland je dan al snel in een vergadercultuur. Hier krijgt niet altijd iedereen dezelfde energie van!

 

Eigen ervaring
Zelf ben ik - in de rol van adviseur - betrokken geweest bij een praktijk met acht maten. Uiteindelijk, na 25 jaar, is de maatschap afgesplitst en verder gegaan in 2 maatschappen. De groep bleek te groot. Door de jaren heen veranderde de medische sector en kreeg iedereen andere belangen. De één keek bijvoorbeeld al uit naar zijn pensioen, de ander wilde nog volop investeren in vernieuwingen. De andere kant is natuurlijk dat je bij meerdere mensen minder managementtaken krijgt. En let wel: vertrouwen in elkaar is dan een groot goed en het kan zeker ook goed gaan!

 

Wat is dan wel de juiste samenstelling van een samenwerkingsverband zoals bij een maatschap? Dat ligt voor iedereen anders en kun je het beste aan den lijve ondervinden. De praktijk leert dat we regelmatig een maatschap met minimaal twee partners zien. In het kader van bijvoorbeeld besluitvorming, overleg en taakverdeling kan dit een voordeel zijn. Zo zijn er allerlei zaken die je moet afwegen. Bijvoorbeeld: wat zijn jouw persoonlijke motieven en ambities? Waar sta je voor? Wat betekent het ondernemerschap voor je privésituatie? En in welke levensfasen zitten de andere maten? Het allerbelangrijkste is dat je een goed gevoel hebt bij de anderen en dat je gelukkig bent. Je gaat immers een huwelijk aan voor onbepaalde tijd!

 

Geschreven door: Nancy Jonkman, sectorspecialist Medische en Vrije Beroepen bij ABN AMRO. Zij adviseert en begeleidt tandartsen en dierenartsen bij diverse ondernemersvraagstukken.

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Betrokken partijen: ABN - AMRO Desk Medische Beroepen
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen