menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
26 juli 2017

Zo houdt u een succesvolle tandartspraktijk met een vergrijzende populatie

Veel mondzorgpraktijken kampen met teruglopende patiëntenaantallen door vergrijzing. Met een ondernemende instelling is het toch mogelijk succesvol te blijven met uw praktijk.
Zo houdt u een succesvolle tandartspraktijk met een vergrijzende populatie

Anna is een jonge tandarts. Ze draait nu al enige jaren mee in een praktijk in een pittoresk, rustig dorp. Ze heeft het er naar haar zin. De mensen zijn vriendelijk. Men leeft met elkaar mee, heeft interesse in de ander. Ze merkt dat ze haar patiënten fijne mensen vindt. Ze schept er genoegen in hen terug te zien bij de halfjaarlijkse controles en ze is blij dat ze de anonimiteit van de grote stad achter zich heeft gelaten. Toch stelt het dorpse aspect van de praktijk waarin ze werkt, haar en haar collega’s voor een continuïteitsprobleem.

 

Exodus door vergrijzing

Het dorp heeft te kampen met een teruglopend aantal inwoners en dat is ook te merken in de praktijk waar Anna werkt. Het werkoverleg met haar collega-tandarts Mark, mondhygiëniste Luciënne en tandartsassistenten Madelon en Boukje, heeft het reeds langer sluimerende probleem nu toch maar eens duidelijk aan het licht gebracht. In drie jaar tijd zijn er bijna 200 patiënten minder te verwelkomen in de vroeger zo drukbezochte praktijk in het dorpscentrum. Jongeren trekken weg uit dit kleine dorp. De vergrijzing heeft hier al flink zijn intrede gedaan en het aantal patiënten dat overlijdt door ouderdom is hoog.

 

Luciënne verwoordt het heel treffend: “Er moet een drastisch andere aanpak voor nieuwe aanwas van patiënten komen, anders kunnen we er over een paar jaar wel mee stoppen.” Mark, de oorspronkelijke oprichter van deze praktijk, murmelt wat onverstaanbaars in zijn baard. Hij ziet het probleem niet zo. Anna verdenkt hem er stiekem van dat hij denkt dat het zijn tijd wel zal duren. Hij is inmiddels 63 en denkt dat hij het die twee jaar tot aan zijn pensioen nog wel zal uitzingen. Hij heeft zijn hoop echter wel op Anna gevestigd voor de overname van zijn praktijk. Dat zou zijn pensioen flink ophogen.  

 

Anna wilde deze praktijk op termijn van Mark overnemen, maar de exodus van patiënten door terugloop van het inwonertal, verhuizingen en andere minder duidelijke redenen, zet haar wel aan het denken. Ze moet reëel zijn. Een tandartspraktijk is een bedrijf met winstoogmerk. Een goedlopende praktijk draaiende houden is al pittig genoeg met de huidige veranderende regelgeving. Maar een reeds enige jaren kwijnende praktijk nieuw leven inblazen? Ze heeft werkelijk geen idee hoe ze dat moet aanpakken.

 

Tips

3 tips voor tandartspraktijken die kampen met teruglopende patiëntenaantallen door vergrijzing:

  1. Meten is weten. Een eerste tip die ik u wil geven, is om bij te houden met welke snelheid de patiëntaantallen in uw praktijk dalen. Wat valt u op en wat laten de cijfers zien? Als u concrete cijfers over de praktijk maakt, blijft het niet zo abstract en kunt u ook doelen stellen om nieuwe patiënten naar de praktijk toe te trekken.
  2. Specialisatie. In een tijd van teruglopende aantallen patiënten is specialisatie extra belangrijk. Het halfjaarlijkse routinebezoek kan overal uitgevoerd worden, dat is ook wat veel praktijken aanbieden. Indien u als tandarts een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld kinderen of mensen met angst, kunt helpen en u daarin uitblinkt, komen mensen u van heinde en verre opzoeken in de praktijk. De plaats wáár u gevestigd bent, is dan van veel minder groot belang.
  3. Blijf in gesprek met de medewerkers. Anne uit het voorbeeld wil de praktijk naar het volgende niveau brengen en als ondernemende tandarts de praktijk runnen. Om de veranderingen door te voeren, is het voor haar belangrijk om in gesprek te blijven met haar medewerkers. Geef in deze situatie aan welke kant de praktijk opgaat en op welke manier nieuwe patiënten worden aangetrokken. Vaak gebeurt dit niet en dat brengt een enorme onrust. De oplossing is om met de werknemers het gesprek aan te gaan en duidelijk te maken wat er de komende tijd gaat gebeuren en wat de verwachtingen zijn.

 

Wilt u uw praktijk laten groeien en er een succesvolle tandheelkundige praktijk van maken, dan is het goed om als ondernemer te gaan denken. De tandheelkunde is in ontwikkeling en de kansen om patiënten aan te trekken, zijn er voor alle tandheelkundige professionals nog steeds.

 

Door slimmer te ondernemen, een zelfsturend team te hebben en een beter marketingbeleid op te stellen waarbij meer uit de verf komt welke specifieke deskundigheid deze praktijk in huis heeft ten opzichte van concurrerende praktijken, behoort een levensvatbaar, succesvol tandheelkundig bedrijf absoluut tot de mogelijkheden. Ook in een vergrijzend dorp.

 

Mariette Ham, business coach voor de ondernemende tandarts & eigenaar Ordentall  ( tcc@marietteham.nl , www.marietteham.nl

 

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur

Lees meer over:
Marketing Tandarts
Gerelateerde artikelen
Open modal