menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
7 oktober 2020

Zorgverzekeraars: ‘Vermijd concurrentie in basisinfrastructuur voor uitwisselen gegevens’

Stop de digitale versnippering in de zorg en versnel de gegevensuitwisseling. Dat kan door te kiezen voor 'een non-concurrentiële basisinfrastructuur' met generieke voorzieningen, zoals een zorgadresboek, een toestemmingsregister en goede autorisatie en identificatie. Dit vraagt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de minister voor Medische Zorg Tamara van Ark.
Zorgverzekeraars: ‘Vermijd concurrentie in basisinfrastructuur voor uitwisselen gegevens’
Het pleidooi voor deze basisinfrastructuur doet  Zorgverzekeraars Nederland  in een brief aan de Vaste Commissie voor VWS. Op 8 oktober aanstaande zal de Tweede Kamer debateren over gegevensuitwisseling in de zorg.
 
Werken met een dergelijke basisinfrastructuur in de zorg lijkt op de manier waarop banken zonder concurrentie gebruik maken van dezelfde standaarden en infrastructuren voor het betalingsverkeer, aldus ZN.
 

Kernprogrogramma's

Ook voor de gezondheidszorg zijn dergelijke standaarden en generieke voorzieningen van belang. Daarmee kan de gezondheidszorg volgens de koepel van zorgverzekeraars gegevens veilig en betrouwbaar uitwisselen. Daarnaast noemt ZN voordelen als: innovaties sneller opschalen, desinvesteringen voorkomen, administratieve lasten voor zorgverleners verminderen en betere (uitkomstgerichte) bekostigingssystemen ontwikkelen.  De basisinfrastructuur zou ten bate komen aan de vijf kernprogramma’s: Registratie aan de Bron, eOverdracht, Medicatieoverdracht , MedMij en Twiin.  

Losse eilandjes

ZN benadrukt dat de juiste zorg op de juiste plek alleen tot stand kan komen als patiënten, zorgverleners, zorgaanbieders en financiers beschikken over de juiste informatie. Er zijn talloze veelbelovende initiatieven die helpen bij betere gegevensuitwisseling en slimmere, digitale zorgverlening. Het probleem is dat deze initiatieven vaak ‘losse eilandjes’ blijven. Zorgverzekeraars willen dat de minister samen met zorgorganisaties en zorgverleners een einde maakt aan deze versnippering.
 

Digitaal fit

In de brief vragen de zorgverzekeraars ook aan de minister om de gezondheidszorg digitaal fit te maken voor de toekomst. ‘De zorg is in de eerste plaats mensenwerk en moet dat ook blijven. Maar patiënten en hun zorgverleners kunnen enorm worden geholpen door slimme, digitale oplossingen. Dat is niet alleen patiëntvriendelijk en handig, maar ook bittere noodzaak’, stelt ZN. Door de grote groei van vooral de ouderenzorg en de oplopende arbeidstekorten is de inzet van slimme, digitale oplossingen onmisbaar om ook in de toekomst patiënten de toegang tot goede zorg te garanderen.
 
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur
Gerelateerde artikelen