Brancherapport Fysiotherapie 2023: ‘Bekostiging verzekerde zorg in fysiotherapie steeds meer onder druk’

woensdag 1 november 2023
timer 4 min

Fysiotherapie is geëvolueerd tot een breed vakgebied met verschillende specialisaties, waaronder sportfysiotherapie, kinderfysiotherapie en geriatrische fysiotherapie. (Foto: Shutterstock)

Fysiotherapie in Beeld 2023 is een brancherapport van de sectorspecialisten van ABNAMRO dat de stand van zaken in het vakgebied van fysiotherapie in Nederland beschrijft. De conclusies van het rapport liegen er niet om: ruim vier miljoen Nederlanders zijn niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie. Werving en behoud van gekwalificeerd personeel in de eerste lijn is steeds moeilijker. De beperkte vergoedingen van verzekeraars staan financiële stabiliteit van veel praktijken in de weg.

Fysiotherapie is een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg dat zich richt op het herstel en welzijn van mensen met fysieke beperkingen of blessures. De fysiotherapeut speelt ook een steeds grotere rol in preventie en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Fysiotherapie is geëvolueerd tot een breed vakgebied met verschillende specialisaties, waaronder sportfysiotherapie, kinderfysiotherapie en geriatrische fysiotherapie. Manuele therapie is de meest voorkomende specialisatie, waardoor fysiotherapeuten op maat gemaakte behandelingen kunnen aanbieden. Belangrijke trends zijn regionalisering en schaalvergroting om aan de toenemende zorgvraag te voldoen.

Aantal praktijken daalt

Een fysiotherapeut moet een 4-jarige HBO-studie hebben afgerond, BIG-geregistreerd zijn en zich om de 5 jaar herregistreren om te voldoen aan de eisen voor kennis en kunde. In Nederland zijn er ongeveer 36.963 BIG-geregistreerde fysiotherapeuten, waarvan ongeveer 16% ouder is dan 60 jaar. De vergrijzing en de groei van het aantal chronisch zieken leiden tot een grotere vraag naar fysiotherapie, maar er is ook sprake van uitstroom, aangezien sommige fysiotherapeuten naar de tweede lijn gaan vanwege betere arbeidsvoorwaarden, wat het moeilijker maakt voor praktijkhouders om gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. Het aantal zelfstandige praktijken neemt af en het aantal zzp'ers groeit. Dit heeft geleid tot grotere praktijken met meer specialisaties. Ongeveer 60% van de fysiotherapeuten heeft een bacheloropleiding afgerond en 39% heeft een masteropleiding.

Bekostiging en verdienmodel

Fysiotherapiebehandelingen worden verdeeld in verschillende behandelvormen die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), en voor een behandeling is geen verwijzing van een huisarts nodig. Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering, en ongeveer 4 miljoen Nederlanders zijn niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie. Jongeren tot 18 jaar krijgen maximaal de eerste 9 behandelingen vergoed via de basisverzekering, en jongeren met een chronische aandoening krijgen alle behandelingen vergoed.

Een grote uitdaging binnen de fysiotherapie is de bekostiging. Hoewel fysiotherapie kosteneffectief kan zijn, worden de tarieven niet altijd vergoed door zorgverzekeraars, wat kan leiden tot een beperkte toegang tot zorg. Dit resulteert in een toename van doorverwijzingen naar huisartsen of medisch specialisten, wat wel in de basisverzekering is opgenomen. Ongeveer 87% van de omzet van fysiotherapeuten komt voort uit contracten met zorgverzekeraars, maar slechts 39% voldoet aan de hoge eisen van de zorgverzekeraars, die variëren per verzekeraar.

Fysiotherapeuten vragen om meer duidelijkheid van zorgverzekeraars over tarieven en kostenvergelijkingen. De verschuiving naar waardegedreven zorg, waarbij de nadruk ligt op kwalitatief hoogwaardige zorg en positieve behandeleffecten, heeft geleid tot alternatieve bekostigingsmodellen, zoals betaling voor specifieke zorgprogramma's, zoals Zorgtopics. Praktijken plannen de behandeltijd van een zitting fysiotherapie nu efficiënter in op basis van het type klacht. Om minder afhankelijk te zijn van zorgverzekeraars, hebben veel praktijken zich gericht op het aanbieden van betaalde diensten zoals preventieve gezondheidschecks, leefstijlcoaching, fitness en digitale consultaties.

Fysiotherapie infographic

bron: Brancheinformatie voor mediciSectorspecialisten ABN AMRO

Technologie en Innovatie

De digitalisering en technologische innovatie binnen de fysiotherapiebranche worden steeds belangrijker. Het aantal digitale consulten (e-health) is toegenomen, vooral tijdens de COVID-19-pandemie, en wordt nu in sommige gevallen vergoed door zorgverzekeraars. Dit heeft geleid tot een grotere toegankelijkheid van fysiotherapie voor patiënten, maar het is nog niet volledig ingeburgerd.

Het gebruik van e-health en digitale oefenprogramma's, evenals de integratie van sensortechnologieën zoals wearables, wordt steeds populairder. Dit stelt fysiotherapeuten in staat om op afstand toezicht te houden op de voortgang van de patiënt en hen gerichte feedback te geven. In sommige praktijken worden ook augmented reality (AR) en virtual reality (VR) gebruikt om patiënten te ondersteunen bij hun herstel.

Verkenning van nieuwe businessmodellen

Fysiotherapie in Nederland ondergaat veranderingen als reactie op de vergrijzing, de groei van chronische aandoeningen en de digitalisering van de zorg. Praktijken evolueren om aan deze veranderende behoeften te voldoen door zich te specialiseren, te innoveren en nieuwe bekostigingsmodellen te verkennen. De uitdagingen zijn groot, met name op het gebied van bekostiging en toegankelijkheid. Toch is de toekomst van de fysiotherapie veelbelovend, stellen de auteurs met mogelijkheden voor groei en verbeterde patiëntenzorg.

Fysiotherapie en Damagecontrol.

Als we de zorg nader bekijken blijkt telkens weer dat de eerstelijns zorg veel bijdraagt aan de beheersing van de zorgkosten. De huisarts, paramedici, verpleging, mondzorg en ga zo maar door.

Als we kijken naar de reële kosten in relatie tot de besparing die in de zorg geleverd wordt dan komt de eerstelijns zorg met kop en schouders boven de rest van het zorglandschap uit.
Nog even los van de wetenschappelijke bewijslast over behandelmethoden, staat dit als een paal boven water.
Wat schetst onze verbazing: De eerstelijnszorg wordt voor deze input beschamend laag betaald en /of ingeperkt. Ook blijkt dat de tweede- en derdelijns zorg het leeuwenaandeel van de zorgkosten voor hun rekening neemt met de daarbij komende hoge vergoedingen in die zorg.

Wordt het niet eens tijd om de tering naar de nering te zetten en een herverdeling plaats dient te vinden van de gelden in de gezondheidzorg in Nederland.
Wordt het niet eens tijd dat er minstens 10% meer in de eerstelijnszorg geïnvesteerd wordt zodat naast de salarissen ook innovatie beter van de grond kan komen. Want het bereik van de eerstelijns zorg gaat veel verder dan de tweede- en derdelijns zorg.

Waarschijnlijk spelen hier een oneigenlijk politiek machtsspel mee waarbij de grootverbruikers in de zorg meer in de melk te brokkelen hebben dan de kleinere eerstelijns zorg partijen.

Als we de zorg betaalbaar willen houden en het bereik optimaal binnen de vergrijzende samenleving dan is dit een gedachte om eens verder te extrapoleren.
Misschien kunnen Ministeries en NZI en NZA enz. hier eens meer hun aandacht over laten gaan zodat de financierbaarheid van de zorg bereikbaar blijft en zorg verzekeraars ook hun taak naar behoren uit kunnen en moeten voeren. Kortom de politiek moet niet alleen machtsgevoelig maar vooral ook verstandelijk en met het hart op de juiste plaats regeren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »
Prof. dr. Ad de Jongh introduceerde EMDR in Nederland (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Angstige patiënten verdienen de aandacht

27 mrt om 15:15 uurtimer4 min

Jan Henk Nawijn is oprichter van het keurmerk De Lieve Tandarts en schrijft regelmatig blogs voor…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »