Brancherapport Fysiotherapie 2023: ‘Bekostiging verzekerde zorg in fysiotherapie steeds meer onder druk’

woensdag 1 november 2023
timer 4 min

Fysiotherapie is geëvolueerd tot een breed vakgebied met verschillende specialisaties, waaronder sportfysiotherapie, kinderfysiotherapie en geriatrische fysiotherapie. (Foto: Shutterstock)

Fysiotherapie in Beeld 2023 is een brancherapport van de sectorspecialisten van ABNAMRO dat de stand van zaken in het vakgebied van fysiotherapie in Nederland beschrijft. De conclusies van het rapport liegen er niet om: ruim vier miljoen Nederlanders zijn niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie. Werving en behoud van gekwalificeerd personeel in de eerste lijn is steeds moeilijker. De beperkte vergoedingen van verzekeraars staan financiële stabiliteit van veel praktijken in de weg.

Fysiotherapie is een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg dat zich richt op het herstel en welzijn van mensen met fysieke beperkingen of blessures. De fysiotherapeut speelt ook een steeds grotere rol in preventie en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Fysiotherapie is geëvolueerd tot een breed vakgebied met verschillende specialisaties, waaronder sportfysiotherapie, kinderfysiotherapie en geriatrische fysiotherapie. Manuele therapie is de meest voorkomende specialisatie, waardoor fysiotherapeuten op maat gemaakte behandelingen kunnen aanbieden. Belangrijke trends zijn regionalisering en schaalvergroting om aan de toenemende zorgvraag te voldoen.

Aantal praktijken daalt

Een fysiotherapeut moet een 4-jarige HBO-studie hebben afgerond, BIG-geregistreerd zijn en zich om de 5 jaar herregistreren om te voldoen aan de eisen voor kennis en kunde. In Nederland zijn er ongeveer 36.963 BIG-geregistreerde fysiotherapeuten, waarvan ongeveer 16% ouder is dan 60 jaar. De vergrijzing en de groei van het aantal chronisch zieken leiden tot een grotere vraag naar fysiotherapie, maar er is ook sprake van uitstroom, aangezien sommige fysiotherapeuten naar de tweede lijn gaan vanwege betere arbeidsvoorwaarden, wat het moeilijker maakt voor praktijkhouders om gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. Het aantal zelfstandige praktijken neemt af en het aantal zzp'ers groeit. Dit heeft geleid tot grotere praktijken met meer specialisaties. Ongeveer 60% van de fysiotherapeuten heeft een bacheloropleiding afgerond en 39% heeft een masteropleiding.

Bekostiging en verdienmodel

Fysiotherapiebehandelingen worden verdeeld in verschillende behandelvormen die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), en voor een behandeling is geen verwijzing van een huisarts nodig. Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering, en ongeveer 4 miljoen Nederlanders zijn niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie. Jongeren tot 18 jaar krijgen maximaal de eerste 9 behandelingen vergoed via de basisverzekering, en jongeren met een chronische aandoening krijgen alle behandelingen vergoed.

Een grote uitdaging binnen de fysiotherapie is de bekostiging. Hoewel fysiotherapie kosteneffectief kan zijn, worden de tarieven niet altijd vergoed door zorgverzekeraars, wat kan leiden tot een beperkte toegang tot zorg. Dit resulteert in een toename van doorverwijzingen naar huisartsen of medisch specialisten, wat wel in de basisverzekering is opgenomen. Ongeveer 87% van de omzet van fysiotherapeuten komt voort uit contracten met zorgverzekeraars, maar slechts 39% voldoet aan de hoge eisen van de zorgverzekeraars, die variëren per verzekeraar.

Fysiotherapeuten vragen om meer duidelijkheid van zorgverzekeraars over tarieven en kostenvergelijkingen. De verschuiving naar waardegedreven zorg, waarbij de nadruk ligt op kwalitatief hoogwaardige zorg en positieve behandeleffecten, heeft geleid tot alternatieve bekostigingsmodellen, zoals betaling voor specifieke zorgprogramma's, zoals Zorgtopics. Praktijken plannen de behandeltijd van een zitting fysiotherapie nu efficiënter in op basis van het type klacht. Om minder afhankelijk te zijn van zorgverzekeraars, hebben veel praktijken zich gericht op het aanbieden van betaalde diensten zoals preventieve gezondheidschecks, leefstijlcoaching, fitness en digitale consultaties.

Fysiotherapie infographic

bron: Brancheinformatie voor mediciSectorspecialisten ABN AMRO

Technologie en Innovatie

De digitalisering en technologische innovatie binnen de fysiotherapiebranche worden steeds belangrijker. Het aantal digitale consulten (e-health) is toegenomen, vooral tijdens de COVID-19-pandemie, en wordt nu in sommige gevallen vergoed door zorgverzekeraars. Dit heeft geleid tot een grotere toegankelijkheid van fysiotherapie voor patiënten, maar het is nog niet volledig ingeburgerd.

Het gebruik van e-health en digitale oefenprogramma's, evenals de integratie van sensortechnologieën zoals wearables, wordt steeds populairder. Dit stelt fysiotherapeuten in staat om op afstand toezicht te houden op de voortgang van de patiënt en hen gerichte feedback te geven. In sommige praktijken worden ook augmented reality (AR) en virtual reality (VR) gebruikt om patiënten te ondersteunen bij hun herstel.

Verkenning van nieuwe businessmodellen

Fysiotherapie in Nederland ondergaat veranderingen als reactie op de vergrijzing, de groei van chronische aandoeningen en de digitalisering van de zorg. Praktijken evolueren om aan deze veranderende behoeften te voldoen door zich te specialiseren, te innoveren en nieuwe bekostigingsmodellen te verkennen. De uitdagingen zijn groot, met name op het gebied van bekostiging en toegankelijkheid. Toch is de toekomst van de fysiotherapie veelbelovend, stellen de auteurs met mogelijkheden voor groei en verbeterde patiëntenzorg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Marnix van der Leest over de inzet van een regiearts: ‘Patiënten merken dat we meer ruimte hebben gecreëerd’

29 feb om 13:45 uurtimer5 min

Marnix van der Leest is huisarts bij Korte Geer, drie huisartsenpraktijken onder een dak in Leusden. De…

Lees verder »
Reviews in de mondzorg
person_outlineBlog

Reviews in de zorg zijn altijd zinvol

26 feb om 15:00 uurtimer5 min
Het is een lastige kwestie hoe je exact de kwaliteit bepaalt van zorgverlening. Mede om die reden is er veel…
Lees verder »
Hoofdpijn en stress op het werk
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een veilige werkomgeving creëren? Vier handvatten voor de praktijk

26 feb om 14:00 uurtimer5 min

Een veilige werkomgeving creëren. Het is een van dé topics van het afgelopen jaar in de media en maatschappij:…

Lees verder »
Health Arena (Beeld: in4care)
mic_external_onInterview

In4care wil ‘Health Arena’s’ in heel Vlaanderen: ‘Radicale omslag naar preventie’

22 feb om 13:00 uurtimer5 min
Als het aan In4care vzw ligt worden in heel Vlaanderen zogeheten ‘Health Arena’s’ gerealiseerd: preventieve…
Lees verder »
Jolanda Vleugel (Open Future)
all_inclusiveAchtergrondartikel

Open Future-congres: ‘De onderstroom bepaalt het succes van een fysiopraktijk’

20 feb om 14:30 uurtimer5 min

Jolanda Vleugel, directeur van het Opleidingsinstituut voor…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Open Future-congres: ‘Fysiopraktijk die kosten beheerst, kan keurige marge halen van 15%’

14 feb om 15:00 uurtimer5 min

Bij het congres ‘Redelijke verdiensten - Hoe?’ op 25 januari in Arnhem liet ondernemersadviseur Brigitte Vogels…

Lees verder »

Belangrijke belastingaftrekposten voor medisch specialisten

14 feb om 15:00 uur

Als medisch specialist wilt u zich vooral kunnen richten op het verlenen van zorg aan uw patiënten, zonder u…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘Therapie in eigen taal bij arbeidsmigranten voorkomt arbeidsuitval’

14 feb om 14:45 uurtimer3 min

Bijna één miljoen arbeidsmigranten zijn actief in Nederland, voornamelijk in sectoren zoals logistiek,…

Lees verder »