DentalMonitoring: Meer interactie met de patiënt en efficiëntere behandelingen

donderdag 14 oktober 2021

‘Met de ScanBox en de wangspreider van DentalMonitoring kan de patiënt een scan maken zodat de orthodontist op afstand mee kan kijken.’ (foto: DentalMonitoring ©)

DentalMonitoring is de meest geavanceerde oplossing voor monitoring op afstand in de orthodontie. Met het door ‘artificial intelligence’ aangedreven platform en de gepatenteerde technologie zijn orthodontisten in staat om 96 orale observaties op afstand te detecteren en te monitoren.

Deze zorg op afstand is mogelijk doordat patiënten met enige regelmaat scans van hun gebit sturen. ‘Wij kunnen zo beter anticiperen op de behandeling die gaat komen. Onze patiënten voelen zich meer betrokken en gehoord’, verklaart orthodontist Hans Kelderman.

Kelderman is orthodontist sinds 1998 en met Kelderman Orthodontie heeft hij praktijken in Zeist, Bilthoven en Veenendaal. Zijn opleiding deed hij in Amerika. ‘Daar hoorde ik al over deze nieuwe technologie. Aan het begin van de coronapandemie hebben we deze ingezet, omdat patiënten een paar weken niet naar onze praktijk mochten komen. We kregen enthousiaste reacties van patiënten en zijn ermee doorgegaan.’

Scans maken

Patiënten dienen voor de behandeling de DentalMonitoring-app te downloaden, waarmee ze met hun smartphone scans (foto’s) van hun gebit kunnen maken. Deze scans worden naar het ‘artificial intelligence’-systeem van DentalMonitoring gestuurd, waarna ze geanalyseerd worden op basis van de gepersonaliseerde protocollen van de orthodontist. Het resultaat van deze analyse wordt vervolgens via geautomatiseerde berichten gedeeld met de orthodontist én de patiënt. Hierdoor is de praktijk in staat om de voortgang van de behandeling van de patiënt nauwgezet te volgen en te beoordelen.

‘We geven de patiënt een ScanBox mee en een wangspreider en instrueren de patiënt uitgebreid hoe ze daarmee scans kunnen maken. Het is de bedoeling dat de patiënt elke twee weken een scan maakt. Bij transparante beugels, de aligners, dient de patiënt elke week een scan te maken. Vanuit de app krijgt de patiënt meldingen om de scan te maken. De scans die de patiënt zelf aanlevert, worden vervolgens ook nog samengevoegd tot een ‘voor en na’-filmpje’, legt Kelderman uit.

Voordelen

De voordelen voor de patiënt zijn duidelijk. De scans kunnen thuis gemaakt worden, op een moment dat het de patiënt schikt. ‘Doet zich een probleem voor, dan kunnen wij direct ingrijpen. Daarnaast kan ook de patiënt of kunnen diens ouders of verzorgers via de app een vraag stellen, 24 uur per dag. Dan hoeven ze dus niet eerst weer een afspraak te maken en naar de praktijk te komen.’

‘Het scheelt wachttijd. Tijd is tegenwoordig kostbaar, zeker als je meerdere kinderen hebt met een beugel. Ze komen alleen nog voor controle. Daarnaast kunnen ze ook zelf de voortgang van de behandeling zien. Het past bij de huidige tijdsgeest: ook de zorg digitaliseert en mensen willen meer zelfregie.’ Kelderman constateert dat de meeste volwassenen wel graag nog naar de praktijk komen. ‘Die willen dat iemand in hun mond kijkt voor de zekerheid.’

Het monitoren op afstand leidt tot minder praktijkbezoeken. ‘Bij de behandeling met aligners krijgt de patiënt voor twee maanden hoesjes mee. Om de zeven à tien dagen moet hij of zij een nieuw hoesje over de tanden schuiven. Nu kunnen we via de scans beoordelen of de patiënt daadwerkelijk de volgende aligner kan gebruiken.’

Anticiperen

Dankzij de scans is de orthodontist beter voorbereid op het consult. ‘We kunnen nu veel beter voorlichting geven aan patiënten. Deze technologie maakt het voor ons ook mogelijk om te anticiperen op de behandeling die gaat komen. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer tijd besteden aan het herplaatsen, aan een goede beet, of aandacht besteden aan mondhygiëne. We kunnen sneller acteren en zijn daardoor ook sneller klaar met de behandeling. De communicatie met de patiënt verbetert en de behandeling is voor de patiënt ook inzichtelijker. Die voelt zich door deze werkwijze beter gehoord en meer betrokken. Ze zijn enthousiast’, vervolgt Kelderman.

DentalMonitoring is geschikt voor elke patiënt met een smartphone en die de discipline kan opbrengen om met enige regelmaat scans te maken. De nieuwe technologie maakt het ook mogelijk om bepaalde verwachtingen van de patiënt te managen en teleurstellingen te voorkomen. ‘We kunnen nu meer uitleg geven over de mogelijkheden van de behandeling. Over wel of niet ingrijpen, de start van de behandeling, de tijdsduur en de kosten van de behandeling kan een patiënt nu beter nadenken.’ Als beperking noemt Kelderman dat hij niet altijd wat kan met de beelden. De kwaliteit van de scan speelt daarbij een belangrijke rol.

Efficiency Volgens Kelderman neemt met Dental Monitoring de efficiency van de behandeling toe. ‘Door de scans die we hebben gekregen en beoordeeld, weten we al wat we gaan doen als de patiënt komt. Dat verkort de stoeltijd en daardoor kunnen we meer patiënten behandelen. Ik schat dagelijks tien procent meer. Dat is best aanzienlijk.’ Kelderman wijst erop dat werken met DentalMonitoring een cultuuromslag vereist van het hele team. ‘We zijn natuurlijk gewend om aan de stoel te zitten, maar voeren nu een virtuele controle uit. Het is niet iets wat je even tussendoor doet, het vereist aandacht en concentratie. Mijn ervaring is dat je in deze nieuwe manier van werken moet groeien.’ ‘Zorg op afstand is nu ook normaal geworden in ons vak. We maken sinds corona nu ook gebruik van videoconsulten, dat vind ik ongelofelijk. Ik vind DentalMonitoring een verrijking van ons vak. Je krijgt meer dynamiek en interactie met de patiënt. Niet alleen de patiënt maar ook de professional voelt zich meer betrokken bij de behandeling’, besluit Kelderman.

Meer informatie en contact Alle informatie over DentalMonitoring vindt u op: www.dental-monitoring.com

Of scan de QR-code voor contactinformatie:

QR code Visitekaart Raimond Ghurahoo

Verder informatie over de werkwijze van Hans Kelderman: www.ortho-veenendaal.nl/dental-monitoring/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Frank Hoegen (Tandtechniek op Maat): ‘Samen een weg zoeken in digitale revolutie’

15 dec 2022 timer3 min
Frank Hoegen, algemeen manager van Tandtechniek op Maat in Veldhoven, schetst hoe hij met zijn lab inzet op de…
Lees verder »
person_outlineBlog

Hoe verbeter je de leesbaarheid van jouw praktijkwebsite?

5 dec 2022 timer3 min
Bijna elke praktijk heeft een website, maar bereik je hier iedereen mee? Een goed leesbare praktijkwebsite is niet…
Lees verder »

Geautomatiseerd vanuit uw praktijkmanagement software reviews ontvangen op Google en Zorgkaart Nederland

24 nov 2022 timer4 min
ReviewCollect is een onderzoeksbureau en softwarehuis dat ernaar streeft om dé verbinding te zijn tussen uw…
Lees verder »
flash_onNieuws

Geautomatiseerd en structureel reviews ontvangen voor jouw tandartspraktijk op o.a. Google en ZorgkaartNederland

17 nov 2022 timer3 min
Beetr is een onafhankelijk onderzoeks- en marketingbureau dat streeft naar transparantie over de kwaliteit van…
Lees verder »

Power BI laat al uw data in plaatjes zien

1 nov 2022 timer3 min
Als u visueel bent ingesteld dan zijn gegevens weggestopt in Excel-sheets moeilijk te lezen, maar sowieso is…
Lees verder »

Patrick Vollenbroek: ‘DentalRules helpt om het maximale uit de dagelijkse werkzaamheden te halen’

27 okt 2022 timer5 min
Van papier naar digitaal: het is de passie van Patrick Vollenbroek om software te ontwikkelen die échte…
Lees verder »

Geautomatiseerd en structureel reviews ontvangen voor jouw tandartspraktijk op o.a. Google en ZorgkaartNederland

24 okt 2022 timer3 min
Beetr is een onafhankelijk onderzoeks- en marketingbureau dat streeft naar transparantie over de kwaliteit van…
Lees verder »

Digitale veiligheid moet in elke praktijk op nummer 1 staan

13 okt 2022 timer4 min
Voor digitale veiligheid zorgen lijkt op het hebben van goede voornemens. Je hebt een verandering van mindset…
Lees verder »