Eerste lijn verontrust over doorzetten regeling Jaarverantwoording

woensdag 6 oktober 2021
timer 5 min

KNMT-voorzitter Wolter Brands: ‘We zijn verbaasd en teleurgesteld dat met onze signalen kennelijk geen rekening is gehouden.’ (Foto: KNMT)

Minister De Jonge (VWS) wil de regeling Jaarverantwoording van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG) definitief vaststellen. Dit maakte de minister afgelopen week bekend in antwoord op Kamervragen. Beroepsorganisaties verenigd in de Eerstelijnscoalitie reageren op dit besluit met ‘onbegrip en teleurstelling’. ‘We oriënteren ons nu op vervolgstappen’, aldus LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld.

Door het besluit van de minister krijgen 27.000 kleine zorgaanbieders in de eerste lijn een regeling opgelegd, die volgens de eerstelijnsorganisaties overbodig is en ‘een onaanvaardbare extra administratieve lastendruk met zich meebrengt’.  (Zie: Antwoorden op Kamervragen over Regeling openbare jaarverantwoording zorgaanbieders eerstelijnszorg)

Verloren uren

De regeling Jaarverantwoording WMG eist van kleine zorgaanbieders zoals huisartsen, tandartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten dat ze vanaf 1 januari 2022 elk jaar circa 90 complexe vragen beantwoorden over hun bedrijfsvoering. ‘Hierdoor gaan meer dan 50.000 voor de zorg bestemde uren verloren’, stelt De Eerstelijnscoalitie, waarin de eerstelijnsorganisaties InEen, KNGF, KNMT, KNOV, LHV, LVVP, NVM-mondhygiënisten en ONT zich hebben verenigd.

Niet noodzakelijk

De organisaties vinden dat deze nieuwe regeling niet noodzakelijk is, omdat eerstelijns zorgaanbieders nu ook al verplicht zijn om zich aan zowel toezichthouders als zorgverzekeraars te verantwoorden over hoe ze publieke middelen besteden. ‘Uit deze verantwoording blijkt telkens dat er nauwelijks sprake is van fraude bij de kleine zorgaanbieders. De nieuwe, extra administratieve eisen zullen daar geen verandering in brengen.’ De Eerstelijnscoalitie stelt dan ook voor om de informatie die nu al wordt uitgevraag, beter te benutten.

Lange vragenlijsten

KNMT-voorzitter Wolter Brands is teleurgesteld dat met de bezwaren uit de eerste lijn geen rekening is gehouden. ‘Met deze regeling verplicht de minister kleine zorgaanbieders dat ze elk jaar lange vragenlijsten over hun bedrijfsvoering invullen. Dat kost veel tijd die ten koste gaat van de zorg voor de patiënt. Alle organisaties in de eerstelijnszorg, de eigen adviesorganen van de minister en de Tweede Kamer hebben hier herhaaldelijk op gewezen, dus we zijn verbaasd en teleurgesteld dat met onze signalen kennelijk geen rekening is gehouden.’  

Vervolgstappen

LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld zegt dat de beroepsorganisaties zich samen beraden op nieuwe stappen. ‘We hebben als Eerstelijnscoalitie keer op keer onze dringende bezwaren tegen de regeling onder de aandacht gebracht. En we staan daarin niet alleen: zowel de Tweede Kamer als het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) zetten grote vraagtekens bij de regeling (Zie: Ook Adviescollege regeldruk kritisch op nieuwe verantwoordingsregels). We oriënteren ons nu op vervolgstappen, want we kunnen ons niet neerleggen bij een regeling die niks oplevert maar wel direct ten koste gaat van de zorg voor de patiënt.’

Relevante links:

Reacties

Beste Wolter,
De regeling Jaarverantwoording is een onderdeel van het in de politieke bedrijfsvoering gehouden kostenonderzoek, de pathologische dwang van VWS om grip te krijgen op het financiële reilen en zeilen in de zorg.
Op zich niet verkeerd maar hier heeft het meer het karakter met als doel inkomenspolitiek te kunnen bedrijven. Verbazingwekkend is echter wel dat men dat kennelijk ook mag uitvoeren in het private segment, een groot deel van hetgeen onder onze beroepsuitoefening wordt uitgevoerd is in dit private segment, moeten de kappers straks ook deze verantwoording afleggen of alleen omdat bij ons het woord "ZORG" voorkomt. Dan is het pas echt een zorg.
Het woord "teleurstelling" is een zo langzamerhand te vaak gebruikte reactie geuit in de media; teleurstelling heb ik gehoord uit uw mond bij het experiment met de mondhygiënisten, vrije tarieven en recente afkeuring uitbreiding capaciteit opleidingen. Wellicht kunt u zich iets krachtiger uitdrukken? Maak uw borst maar nat voor de volgende move : uitbreiding takenpakket van de tandprothetici, goede vaart gewenst.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Van Marle Advies: ‘Duurzame relaties onderhouden is onze kracht’

14 okt om 09:10 uurtimer5 min
Voor medici zitten er vele voordelen verbonden aan een goed doorgedachte financiële planning met het oog op de…
Lees verder »

‘De zzp-update’ bij Mondzorgpraktijk Anno Nu 2021: ‘Onzekerheid rond zzp’ers duurt voort’

7 okt om 15:00 uurtimer5 min
Tijdens het congres Mondzorg Praktijk Anno Nu – op 30 november en 11 december – geven KNMT en VvAA samen een…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs die toezien op een financieel gezonde praktijk

7 okt om 11:45 uurtimer4 min
Noord Negentig is een maatschap met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. ‘Persoonlijk contact met…
Lees verder »

Kies als zorgverlener de juiste ondernemingsvorm: dat kan financieel aanzienlijk schelen

29 sep om 14:50 uurtimer4 min
Veel zorgverleners beginnen als eenmanszaak. Deze rechtsvorm is namelijk gemakkelijk op te starten. U hoeft alleen…
Lees verder »

De Eerstelijnscoalitie is verontwaardigd over administratieve verplichtingen bij jaarverslag

9 sep om 14:00 uurtimer4 min
De Eerstelijnscoalitie, een brede coalitie van beroepsorganisaties, reageert verontwaardigd over de afwijzende…
Lees verder »

Onderzoek pluriformiteit en keuzevrijheid: doe mee!

1 jul om 16:05 uurtimer5 min
In het huidige zorglandschap zien we schaalvergroting, verdergaande taakdifferentiatie en de vorming van…
Lees verder »

VGZ stopt met centrale inkoop van implantaten

6 mei om 12:57 uurtimer3 min
VGZ stopt vanaf 2022 met het centraal inkopen van implantaten. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde…
Lees verder »

Intelly. Hét alternatief voor factoring

20 apr om 16:48 uurtimer3 min
Als mondzorgspecialist wilt u bezig zijn met uw passie. Helaas komt er ook een hoop administratie bij kijken om uw…
Lees verder »