Grote wijziging in zzp-regime op komst?

donderdag 9 maart 2023
timer 3 min

Erik van Dam (Foto: VvAA)

Veel zzp-modelovereenkomsten, een gevolg van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA) uit 2016, zijn de afgelopen maanden opnieuw door de Belastingdienst goedgekeurd. Ondertussen stuurde eind vorig jaar SZW-minister Karien van Gennip het langverwachte nieuwe zzp-plan van het kabinet naar de Tweede Kamer. Deze kan de eerstelijns gezondheidszorg flink gaan raken. Het plan moet de komende twee jaar zijn beslag krijgen. Hoe ziet het eruit?

Over drie assen  

Het kabinet wil rondom het werken met of als zelfstandige(n) de balans herstellen en de regels toekomstbestendiger maken. De voorgenomen aanpak loopt via drie assen. De eerste gaat over het creëren van een gelijker speelveld tussen zelfstandigen en werknemers. De belangrijkste maatregelen zijn hier van fiscale aard, met als doel het financieel minder aantrekkelijk maken van zzp-en. Denk aan de verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek en de afschaffing van de fiscale oudedagsreserve (FOR).  

Lastig voor de zorg 

De tweede as betreft meer duidelijkheid over de arbeidsrelatie. Wanneer is sprake van een dienstbetrekking, wanneer niet? Opvallend element van de wetgeving die hiervoor in de maak is, is de ‘inbedding van het werk in de organisatie’ als indicatie voor een dienstbetrekking. Daarmee zou het voor zorgverleners heel lastig worden als zzp’er in een praktijk of zorgstelling te werken.  

De derde en laatste as gaat over de handhaving door de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid. Sinds 2016 heeft er nauwelijks handhaving plaatsgevonden, waardoor een cultuur is ontstaan waarin alles mogelijk lijkt. Uiterlijk 1 januari 2025 wil het kabinet het huidige handhavingsmoratorium opheffen. Momenteel is de handhavingscapaciteit al uitgebreid en krijgen partijen bij ‘een tik op de vingers’ van de belastinginspecteur eerst nog ‘ongesanctioneerd’ de mogelijkheid hun samenwerking anders in te vullen.  

Modelovereenkomsten lang leven beschoren? 

In hoeverre het werken met zzp-modelovereenkomsten nog past binnen de nieuwe visie van Rutte IV is vooralsnog niet duidelijk. Werken op basis van én conform zo’n overeenkomst betekent, sinds de inwerkingtreding van de Wet DBA, werken buiten dienstbetrekking en dus geen inhoudingsplicht van loonheffingen voor de opdrachtgever. De eerstelijns zorg werkt veel met modelovereenkomsten.  

Drie vliegen in een klap 

Partijen slaan met deze modellen drie vliegen in een klap: zij gebruiken deze niet alleen voor houvast voor de kwalificatie van de arbeidsrelatie; ook worden de onderlinge afspraken hiermee goed vastgelegd. Tot slot worden de vereisten die bijvoorbeeld de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (WKKGZ) stelt aan opdrachtgever en zzp’er hiermee geregeld. Allemaal met een en dezelfde overeenkomst. Een belangrijke regeldrukverlager dus. Het pleidooi voor het behoud van de modelovereenkomsten, klinkt daarom steeds luider vanuit de gezondheidszorg.  

Overeenkomsten ‘verlengd’ 

Ondertussen oordeelde de Belastingdienst de afgelopen maanden positief over nagenoeg alle  opnieuw voorlegde modelovereenkomsten in de eerstelijns zorg. Beroepsorganisaties, veelal samen met VvAA, legden de geüpdatete overeenkomsten opnieuw voor met oog op het verlopen van de vijf jaar geldigheidstermijn. In de eerste twee maanden van dit jaar betrof het de overeenkomsten voor verloskundigen, gz-psychologen en mondzorg (tandarts-mondhygiënist). Vorig jaar waren de overeenkomsten voor onder meer de paramedici en mondhygiënisten (onderling) al verlengd voor het werken buiten dienstbetrekking.  


Over de auteur 

Drs. ing. Erik M. van Dam is senior adviseur kennismanagement bij VvAA. 

Online minicollege ‘Zzp’ers in de zorg in tien minuten 

De video ‘Zzp’ers in de zorg in tien minuten’ schetst in vogelvlucht de zzp-problematiek: vvaa.nl/minicolleges  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Veel kritiek op aangekondigde zzp-wet Vbar

24 nov 2023 timer3 min

De internetconsultatie over het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (…

Lees verder »
Spencer Buitink Belastingadviseur VvAA
mic_external_onInterview

Persoonlijk advies in 'de fiscale kamer’ bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Goed moment om stil te staan bij fiscale veranderingen’

17 nov 2023 timer4 min

Spencer Buitink, belastingadviseur bij VvAA, geeft bij Mondzorgpraktijk Anno Nu op 9 december in ‘de fiscale…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een-op-een speedconsults bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Werkgeversadvies - voor al uw arbeidsrechtelijke vragen’

15 nov 2023 timer4 min

Als praktijkhouder van een mondzorgpraktijk draagt u niet alleen de verantwoordelijkheid voor patiëntenzorg,…

Lees verder »