Regiovisie ‘Oet Twente’ vertaald naar digitale oplossing: ArtsOnline

woensdag 11 november 2020
timer 4 min

Regiovisie ‘Oet Twente’ vertaald naar digitale oplossing: ArtsOnline. Beeld: Menzis Regiobeeld Twente

Erik Veldboer en Carin Pipers legden tijdens hun presentatie tijdens de online Dag van de Praktijkhouder over regionalisering en digitalisering (7 november) uit hoe hun regiovisie in Twente tot stand is gekomen en waar de ketenpartners zich de komende tijd op gaan richten. Ze hebben te maken met een aantal forse uitdagingen, zoals het tekort aan huisartsen. Dat vereist een digitale oplossing en die hebben ze in Twente gevonden: ArtsOnline.
‘Het leitmotiv voor de regiovisie is: meer kwaliteit van leven voor de Twentenaren. Onze regiovisie, gericht op de periode tot 2030, is een initiatief van de zorgverzekeraar, in samenwerking met ketenpartners en burgers’, verklaarde Eric Veldboer, regiomanager zorginkoop bij Menzis.  
 
Veldboer schetste aan de hand van cijfers hoe Twente er dan uitziet: ‘Er is sprake van een sterke vergrijzing onder de 65-plussers, 39% meer chronisch zieken, waaronder dementie, 37% meer mensen met artrose en 20% meer mensen met een hart- en vaatziekte. Deze cijfers hebben we gebruikt om onze visie in te kleuren. Daarbij hebben we geprobeerd om de burgers een gelijkwaardige positie te geven en over de lijnen van domeinen heen te denken.’

Randvoorwaarden

De regiovisie is gevisualiseerd als een huis. Er is een aantal pijlers: kwetsbare ouderen, preventie en een gezonde leefstijl en sterke wijknetwerken. Veldboer: ‘We vinden het van belang dat ouderen snel kunnen doorstromen naar de juiste zorg en ook vlot kunnen uitstromen. En we willen psychisch kwetsbare mensen in hun nabijheid zorg verlenen.’  Als belangrijke randvoorwaarden zijn geformuleerd: de zorg moet beschikbaar zijn, de financiering mag niet verkokerd zijn en er moet een goede arbeidsmarkt zijn.

Hoe verder?

Veldboer benadrukte dat de ketenpartners niet helemaal opnieuw gaan beginnen met het inrichten van de zorg. ‘Er zijn al veel initiatieven en die willen we aanvullen of verbinden met elkaar. Ons streven is optimaliseren en aanvullen op wat we al hebben.’ Hoe gaan we verder met onze regiovisie? ‘We hebben geen behoefte aan een strakke top-down bandering, maar willen bestaande initiatieven versterken en inbedden en werken aan netwerken.’

‘Lastig om huisartsen naar Twente te krijgen’

Carin Pipers, consultant bij Roset en productmanager van ArtsOnline, vertelde hoe het dreigende huisartsentekort in Twente ertoe heeft geleid om meer te gaan digitaliseren. ‘In onze regio stoppen veel huisartsen de komende tijd omdat ze met pensioen gaan. De meeste waarnemers willen geen praktijkhouder worden. Maar de zorgvraag neemt toe. We hebben een campagne om meer huisartsen te krijgen en een aantal zorggroepen heeft tijdelijk een praktijk overgenomen. Er worden voldoende huisartsen opgeleid, maar deze gaan zich vaak settelen waar ze hun opleiding hebben gevolgd. Het blijft lastig om ze naar Twente te krijgen.’

ArtsOnline

Om de continuïteit in de huisartsenzorg te waarborgen heeft Roset samen met vier innovatieve huisartsen ArtsOnline ontwikkeld. Met deze digitale toepassing kunnen huisartsen vanaf elke locatie via de telefoon, chat of beeldbellen contact hebben met hun patiënten.  
‘Onze uitgangspunten waren: het moet aansluiten op de behoefte van de huisarts, het moet een betere service bieden aan patiënten, het moet de werkflow op de praktijk ondersteunen en het moet een oplossing bieden voor ouderen met vervoersproblemen’, aldus Pipers.

Digitale marktplaats voor waarnemers

Daarnaast heeft ArtsOnline ook een platform waarmee huisartsen gemakkelijk online een waarnemer kunnen vinden: een digitale marktplaats. Een huisarts zet een waarneemverzoek uit. Een huisarts zonder praktijk geeft zijn of haar beschikbaarheid aan. Het slimme platform doet de rest en brengt vraag en waarneemcapaciteit bij elkaar.
 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Dentalcloud biedt maximale grip op inkoop: ‘Essentiële tool om je inkoopproces te optimaliseren’

1 dec om 17:30 uurtimer4 min
Dentalcloud is de software voor de tandartspraktijk waarbij de praktijk met één systeem alles kan bestellen bij…
Lees verder »

Abeba Mulugheta (AlloMedics): ‘Wij ondersteunen huisartsen en patiënten door gesprekken in de eigen taal te regelen’

25 nov om 13:34 uurtimer5 min
In de spreekkamer kunnen lastige situaties ontstaan als een huisarts de patiënt niet begrijpt vanwege taal- of…
Lees verder »

Onderzoek naar digitale consultatie medisch specialist door huisarts

25 nov om 13:29 uurtimer3 min
Huisartsen kunnen inmiddels op diverse manieren via de digitale snelweg medisch specialisten consulteren. Wat…
Lees verder »

Protocollen maken lui!

23 nov om 12:00 uurtimer3 min
Wie o wie heeft toch bedacht dat het werken met protocollen het medicijn is tegen zelfdenkende assistentes. Als we…
Lees verder »

Gabie Bouman (KNMT) bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘De Wtza brengt veel nieuwe verplichtingen met zich mee’

17 nov om 14:40 uurtimer4 min
Tijdens het congres Mondzorgpraktijk Anno Nu op 11 december vertelt Gabie Bouman (KNMT) over de verplichtingen die…
Lees verder »

Zorglogistiek faciliteert zorg aan huis

17 nov om 12:00 uurtimer4 min
In het traditionele model van de gezondheidszorg stond de zorginstelling centraal. De patiënt ging voor iedere…
Lees verder »

De belangrijkste gevolgen van de Miljoenennota 2022: Dit merkt u er als zorgverlener van

16 nov om 13:30 uurtimer4 min
Al voor de uitbraak van de pandemie luidden ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen de noodklok vanwege…
Lees verder »

Trends in zorglogistiek - bekijk de video

10 nov om 13:49 uurtimer3 min
Het zorglandschap in Nederland is aan het veranderen. Dit heeft een grote impact op de zorglogistiek. In deze…
Lees verder »