Rotterdam gaat ingrijpen in huisartsenmarkt

maandag 22 februari 2021

Foto: Shutterstock

Huisartsen in Rotterdam zijn naarstig op zoek naar ruimte om hun praktijk uit te breiden. Maar dat lukt hen niet. Brandbrieven naar het college van B &W en noodkreten op sociale media brachten nog geen oplossing. Een derde van hen heeft een inschrijfstop, zo blijkt uit onderzoek van de gemeente. Die gaat nu ingrijpen in de markt.

Dat meldt NRC in een artikel. 

Huisarts Matthijs van der Poel wil al een tijd zijn praktijk uitbreiden maar het lukt niet om geschikte ruimte te vinden. Noodgedwongen zit hij nu in een portacabin. Hij houdt praktijk in een huis met smalle gangetjes. Om toch extra behandelruimte te creëren, kocht hij de portacabin. Daar ontvangt hij coronapatiënten, omdat in de praktijk anderhalve meter afstand houden bijna onmogelijk is.
Een collega van hem dreigt zijn praktijkruimte kwijt te raken vanwege een huurcontract dat afloopt. Zij trokken aan de bel.

Onderzoek

De gemeente besloot na aandringen van gemeenteraadsleden te onderzoeken wat er aan de hand is. De gemeente heeft onder meer een enquête onder de huisartsen uitgevoerd in samenwerking met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en zorgverzekeraar Zilverenkruis. Uit het rapport blijkt dat een derde van de Rotterdamse huisartsen een inschrijfstop heeft. Ook vindt 74 procent van de huisartsen de praktijk te klein en 90 procent is ontevreden over uitbreidingsmogelijkheden. Het ruimtetekort doet zich volgens de wethouder Sven de Lange (CDA) vooral in het centrum en in Delfshaven voor.

Meer behandelaars betekent meer vierkante meter

Als reden voor het gebrek aan ruimte in de praktijk wordt genoemd het verplaatsen van taken van de tweede naar de eerste lijn. Het team rond de huisarts is uitgebreid met praktijkmanager, praktijkondersteuner en verpleegkundige. Meer behandelaars betekent meer behandelruimte en dus vierkante meters.

Er is nog een reden waarom meer ruimte nodig is: nieuwe huisartsen zijn vaker vrouw die vaker parttime werken. Arjan Hartog, zorginkoper namens verzekeraar Zilverenkruis, verklaart in het artikel: ‘De huisartsen van nu willen niet alleen huisarts zijn. Ze willen ook onderzoek doen, onderwijs geven, meer vrije tijd.’ 

Murid Siawash, huisarts en bestuurder bij de LHV Kring Rotteerdam: ’Het is een mentaliteitsverandering. Als één huisarts stopt, nemen twee parttime vrouwen de zaak over. Ze hebben wel allebei eigen werkruimte nodig, voor dubbelende dagen.’ 

Vanwege het tekort aan ruimte stijgen de prijzen. Het wordt voor een huisarts steeds minder betaalbaar, omdat de inkomsten per patiënt vaststaan. Met de stijgende vastgoedkosten wordt het steeds onaantrekkelijker om een praktijk in de havenstad te openen. Voor een startende huisarts al helemaal, die in het eerste jaar het patiëntenbestand moet opbouwen, maar wel al een hoge huur moet betalen. 

Ingrijpen

De gemeente kondigt aan te gaan ingrijpen in de markt. Zo wordt al gewerkt met zogeheten referentiewaarden voor nieuwbouw in de stad, waarbij in buurten percentages van het vastgoed bestemd moet zijn voor een maatschappelijke functie. Ook heeft de gemeente een loket geopend dat de vraag naar vastgoed en aanbod ervan bij elkaar gaat brengen.

Ook nieuw artsen werven

De huisartsen zijn voorzichtig positief over het huisvestingsbeleid van de gemeente maar wijzen er ook op dat er meer moet gebeuren om te voorkomen dat de stad niet zonder huisartsen komt te zitten. ‘Huisvesting faciliteren is één ding, maar 15 procent van de huidige huisartsen gaat met pensioen de komende jaren, met de vergrijzing groeit de groep zorgbehoevenden en de het aantal Rotterdammers stijgt naar verwachting met 60.000. Dus we zullen de komende jaren ook veel nieuwe artsen moeten werven, terwijl er landelijk tekort is', aldus Siawash.


Link:

NRC: 'Dokter Van der Poel houdt spreekuur in een portocabin', 18 februari 2021

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De belangrijkste gevolgen van de Miljoenennota 2022: Dit merkt u er als zorgverlener van

16 nov om 13:30 uurtimer4 min
Al voor de uitbraak van de pandemie luidden ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen de noodklok vanwege…
Lees verder »

Van Marle Advies: ‘Duurzame relaties onderhouden is onze kracht’

14 okt om 09:10 uurtimer5 min
Voor medici zitten er vele voordelen verbonden aan een goed doorgedachte financiële planning met het oog op de…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs die toezien op een financieel gezonde praktijk

7 okt om 11:45 uurtimer4 min
Noord Negentig is een maatschap met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. ‘Persoonlijk contact met…
Lees verder »

Eerste lijn verontrust over doorzetten regeling Jaarverantwoording

6 okt om 14:08 uurtimer5 min
Minister De Jonge (VWS) wil de regeling Jaarverantwoording van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG)…
Lees verder »

De Eerstelijnscoalitie is verontwaardigd over administratieve verplichtingen bij jaarverslag

9 sep om 14:00 uurtimer4 min
De Eerstelijnscoalitie, een brede coalitie van beroepsorganisaties, reageert verontwaardigd over de afwijzende…
Lees verder »

Intelly. Hét alternatief voor factoring

20 apr om 16:48 uurtimer3 min
Als mondzorgspecialist wilt u bezig zijn met uw passie. Helaas komt er ook een hoop administratie bij kijken om uw…
Lees verder »

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

4 mrt om 13:08 uurtimer3 min
Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet…
Lees verder »