Tijdig starten met stoppen: Praktijkoverdracht in tien stappen

woensdag 14 april 2021
timer 5 min

Foto: Shutterstock

Ook bij praktijkoverdracht is een goed begin het halve werk. Het overdragen van een praktijk is geen momentopname maar een proces. Zet dat proces tijdig in, is het advies, als je daadwerkelijk succesvol wil zijn. Al decennialang begeleidt en adviseert VvAA praktijkhouders in dit proces. Wat zijn verder de belangrijkste stappen en inzichten van onze adviseurs?

Tijdig?

De vuistregel is om ongeveer vijf jaar voordat de praktijk wordt aangeboden alvast een routeplan te maken. De ideale termijn wordt echter vooral bepaald door hoe de praktijkhouder ‘in de wedstrijd zit’. En uiteraard door de omstandigheden. Is er bijvoorbeeld een herziening van de juridische structuur nodig voordat de praktijk wordt aangeboden? Of is de praktijkomzet nog volledig gekoppeld aan de persoon van de praktijkhouder? Is de pensioenvoorziening nog op orde? Als dat niet het geval is kan vijf jaar soms nog krap zijn. Andere praktijkhouders hebben de einddatum al jaren in zicht en hebben al diverse welbewuste stappen genomen en hebben minder tijd nodig. Een serieuze pas op de plaats, het komende traject van een afstandje beschouwen, is eigenlijk áltijd een succesfactor voor praktijkoverdracht.

Willen én kunnen stoppen

Het is verstandig (lang) voor het opstellen van zo’n concreet routeplan voor het ‘verkoopklaar maken’ van de praktijk, een idee te vormen wanneer u sowieso zou willen stoppen met de praktijk. Bij dat idee is niet alleen van belang wanneer u wil stoppen, maar zeker ook wanneer u dat kunt. Het willen gaat onder meer over de persoonlijke ambities van de zorgverlener en die van de directe omgeving. Welke plannen zijn er voor de periode na de overdracht? Wat is daarvoor nodig? Het kunnen gaat onder meer over wat er financieel is opgebouwd, maar natuurlijk ook over de periodieke lasten na de overdracht en wat de plannen voor de toekomst kosten.

Praktijkoverdracht in 10 stappen

Praktijkoverdracht in 10 stappen (bron: VvAA)

Memorandum en waarde

De vraag of de praktijk überhaupt overdraagbaar is, komt al snel aan bod. Bij een bevestigend antwoord, helaas is dat niet áltijd aan de orde, is het op een gegeven moment zaak om een schriftelijke presentatie van de praktijk op te stellen. Een praktijkmemorandum noemt men dat ook wel. Dat moet een goed beeld van de praktijk geven en vormt een belangrijke basis voor de overdracht. Zorg voor goede ondersteuning, bijvoorbeeld door een ervaren adviseur om een sterk memorandum op te stellen. De waardebepaling, ook zo’n ding: welke waarde heeft de praktijk? Hoe bepaal je dat? En: wat is ‘de praktijk’ eigenlijk? Zijn dat de patiëntrelaties, de praktijkorganisatie, het pand, de materialen? Of de financiële marge die met dit alles wordt gerealiseerd?

Andere aandachtspunten

Maar er zijn veel meer relevante vragen en aandachtspunten die op basis van een goed overdrachtsplan ingevuld moeten worden. Zo is het bij praktijkoverdracht van belang na te denken over welke overnamekandidaat in aanmerking moet komen. Moet dat een collega zijn? Aan welk profiel moet die voldoen? Of mag het ook een filiaalformule zijn?

En als je dan vervolgens kandidaten in het vizier hebt: hoe onderhandel je met hen? En: hoe slaat een uiteindelijke overdracht juridisch neer in een eenduidige overeenkomst? Welke risico’s lopen er nog door ná de overdracht? Denk aan een klacht of claim en hoe is dat goed te regelen? En niet te vergeten het informeren van de patiënten, maar ook andere relaties.

Na de overdracht

Vooraf (vooral hardop) goed nadenken over de periode ná de overdracht blijkt zeker in geval van pensionering geen overbodige luxe, leert de ervaring. Na jaren vol aan de bak vanuit een helder rol is het soms best even wennen in een heel nieuw paradigma…

Tien stappenplan

Bovengenoemde aandachtspunten zijn allemaal onderdeel van ‘Praktijkoverdracht in tien stappen’ (zie bijgaand figuur). Het spreekt voor zich dat iedere stap weer bestaat uit meerdere aandachtspunten. Wilt u hier meer over weten of wilt u zelf aan de slag, kijk dan op vvaa.nl/praktijk/overdragen 

Dit artikel verscheen in MO nr. 1 2021

Sluit u aan  

Als lid van MedischOndernemen staat u er niet alleen voor. U heeft toegang tot kennis via de website, de wekelijkse nieuwsbrief en MedischOndernemen Magazine. Verder krijgt u korting op onze evenementen zoals Mondzorg praktijk Anno Nu en Fysiopraktijk Anno Nu, en profiteert u van korting op onze geaccrediteerde PatiëntenEnquête voor het meten van klanttevredenheid van tandartspraktijken.  

Meer artikelen met dit thema

Margreet Teelken en Heleen Sijtsema van 'Havendokters'
mic_external_onInterview

Startende Havendokters (Assen): ‘De droom van de eigen praktijk kwam toch terug, tegen wil en dank’

2 jun 2022 timer5 min
Havendokters is de nieuwe praktijk van huisartsen Margreet Teelken en Heleen Sijtsema nabij het centrum van Assen…
Lees verder »
THOON voert actief campagne tegen huisartsentekort
flash_onNieuws

Thoon wil met actieve campagne huisartsen in Twente werven: ‘Nog meer proactief en inzetten op persoonlijk contact’

12 mei 2022 timer4 min

Wiyanti Nieuweweme is projectleider praktijkdienstverlening bij de Twentse Huisartsen Onderneming Oost…

Lees verder »

Meer grip op het overnameproces: de vier fases van praktijkovername

26 apr 2022 timer5 min
Droom je ook wel eens van een eigen praktijk? Maar waar begin je? En wat komt er allemaal bij kijken? In dit…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Vijf redenen waarom huisartsen eerder stoppen: ‘We zijn de spin in het web van een disfunctioneel systeem’

14 apr 2022 timer4 min
Waarom verlaten jonge huisartsen voortijdig het vak? In een analyse in de Volkskrant worden vijf redenen genoemd,…
Lees verder »
person_outlineBlog

Stoppen is lastig – helemaal als er geen opvolgers zijn

13 apr 2022 timer3 min
Als je iets vele jaren doet is stoppen niet altijd gemakkelijk. Ik durf zelfs te beweren dat stoppen vaak…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Startende praktijkhouder Dorothea Gilow: ‘Er moet veel en als je alles geregeld hebt, komt de volgende golf’

1 apr 2022 timer5 min
Dorothea Gilow is sinds anderhalf jaar praktijkhouder-huisarts in Loosduinen, een snelgroeiende stadswijk aan de…
Lees verder »
person_outlineBlog

Stoppen met de praktijk - plan het op tijd!

24 mrt 2022 timer2 min
Goed nadenken over de invulling van je laatste jaren in de praktijk is enorm belangrijk. Met het huidige aantal…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Arjan Roest over de Zeeuwse aanpak van het huisartsentekort: ‘Onze kleinschaligheid is een voordeel’

16 mrt 2022
Nieuwe waarnemers voelen zich in Zeeland hartelijk welkom en krijgen volop de kans om met deze provincie en hun…
Lees verder »