Als een alien naar de zorg kijken

vrijdag 6 september 2019
timer 4 min
Einstein zei het al: ‘Verbeelding is belangrijker dan kennis. Want kennis is beperkt tot alles wat we kennen en begrijpen, terwijl de verbeelding de hele wereld omvat.’ Voor het voeden van de verbeelding, waardoor grote verandering mogelijk is, gebruik ik vaak de term ‘alien’ als metafoor. Door iedere keer als een alien naar de zorg te kijken, heb ik me kunnen verbazen en daardoor met passie zaken veranderd. U kunt dat ook.

In de vakantie mocht ik in Frankrijk slapen in een Domes des Etoiles, een koepel onder de sterren, een glazen halve bol waarin ik ’s nachts volop naar de sterren kon kijken. Ik besefte dat de aarde in het heelal ronddraait en fluittonen afgeeft, die met wat fantasie klinken als die van walvissen.

 

Direct was daar weer het voor mij bekende beeld dat me gedreven heeft om in onze regio veranderingen in de zorg teweeg te brengen zoals de vermindering van de administratieve last, de afschaffing van audits en meer. (Lees hierover:  Harry Geurkink over coöperatie Fysiocare: ‘We hebben onze database beter op orde dan de zorgverzekeraar’)

 

Domes des etoiles/foto: Shutterstock

 

Als een alien naar de aarde

Wat als ik in mijn verbeelding als een alien naar de aarde reis en bekijk hoe alles daar in elkaar steekt? Hoe is de zorg georganiseerd? Ik verbaas me direct over het wantrouwen in de zorg, waardoor alles gecontroleerd moet worden, het schrijven wat belangrijker lijkt te zijn dan het patiëntcontact. En over de stroperigheid waarmee veranderingen plaatsvinden, het steeds minder plezier hebben in een vak waarbij het eigenlijk een feest moet zijn om anderen te helpen, onnodige werkdruk en ga zo maar door.

 

De stemvork-metafoor

Toen ik een aantal jaar geleden als alien  naar mijn eigen ondernemerschap in de zorg keek, had ik zo een enorme waslijst met zaken die mijn inziens veranderd zouden moeten worden. Om te kijken wat ik van die lijst daadwerkelijk wilde veranderen, gebruikte ik de stemvork-metafoor van Robbert Dijkgraaf. Hij omschrijft de stemvork in zijn boek ‘Het Isgelijkteken’ als volgt: ‘Je gaat meetrillen met een onderwerp of niet en jij bent de enige die deze innerlijke stemvork kunt horen.’ De onderwerpen waardoor mijn innerlijke stemvork harder ging trillen, waren  onder meer de zorgverzekeraar en de auditering. Vanuit die focus hebben we met een aantal zeer enthousiaste collega’s  en met medewerking van de zorgverzekeraar enorme veranderingen en afschaffing van de audits doorgevoerd.

 

Carechangers.com

Tijdens ons internationale symposium Open Future, met als titel ’Create Your Own Future’, lieten we zien hoe je kunt veranderen. Tijdens de ‘ Carechangersdag’ op 6 maart 2020 gaan we daar opnieuw op in. Vast staat dat als je iets wilt veranderen je ook zelf zult moeten veranderen.

 

Voor deze blog gaat het nu te ver om te vertellen hoe we de veranderingen ook daadwerkelijk doorgevoerd hebben. Oftewel: hoe we de verbeelding in werkelijkheid hebben omgezet. In onze regio is het gelukt en ik hoop dat u ook in uw vakgebied u eens als een alien gaat kijken. Waarover zou die zich enorm verbazen en waar zou hij met afschuw naar kijken? Om veranderingen teweeg te brengen is verbeelding belangrijker dan kennis. En dat begint altijd bij u zelf.

 

Harry Geurkink is te bereiken op hargeurkink@gmail.com. Meer informatie over de ‘Carechangersdag’ op vrijdag 6 maart 2020: www.carechangers.com. Lees hier het interview met Geurkink in MedischOndernemen: Harry Geurkink over coöperatie Fysiocare: ‘We hebben onze database beter op orde dan de zorgverzekeraar’

Door Harry Geurkink, directeur van De Romei Therapie en Training, Zevenaar

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Als een alien naar de zorg kijken

Harry Geurkink, De Romei Therapie en Training. Foto: Claudia Kamergorodski

Meer artikelen met dit thema

Van zorgontwikkeling naar marketingkans

1 apr om 14:54 uur
Corona heeft de wereld op zijn kop gezet. Veel van wat beschouwd werd als normaal, is nu ineens bijzonder geworden…
Lees verder »

Huisarts Iris van der Waal: ‘Praktijkmanager zorgt voor duidelijkheid, rust en structuur’

30 mrt om 16:25 uurtimer6 min
Zonder een praktijkmanager, nee, daar moet huisarts Iris van der Waal niet aan denken. De praktijkmanager neemt de…
Lees verder »

Zorgpromotor en De Lieve Tandarts gaan samenwerken

25 feb om 10:08 uur
Kirsten Baane van Zorgpromotor en Jan Henk Nawijn van het online platform en keurmerk De Lieve Tandarts gaan…
Lees verder »

Een op de drie tandartsen kijkt door corona anders naar zzp’ers

17 feb om 10:42 uurtimer4 min
Voor praktijkhouders is het lastig om de ontwikkelingen rond het werken met zzp’ers te vertalen naar hun praktijk…
Lees verder »

VWS zoekt oplossing rechtstreeks declareren mondzorgnota’s Wlz aan zorgkantoren

4 feb om 12:13 uur
Het Ministerie van VWS werkt aan een aanpassing van de regelgeving om het rechtstreeks digitaal declareren aan…
Lees verder »

Nivel: ‘Nederlanders hebben meer vertrouwen in zorgverleners’

4 feb om 12:04 uur
Het vertrouwen van mensen in de medische beroepsgroepen en zorginstellingen in 2020 is groter dan in 2018. Mensen…
Lees verder »

Quin Dokters haalt met investeringsronde 36 miljoen euro op

26 jan om 09:05 uur
Quin, de nieuwe zorgaanbieder die e-health combineert met een landelijk netwerk van fysieke huisartsenpraktijken,…
Lees verder »

Gabie Bakker (KNMT) tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Wet toetreding zorgaanbieders moet terug naar de tekentafel’

17 dec 2020 timer7 min
Komend jaar krijgen mondzorgaanbieders te maken met een aantal urgente kwesties in het gezondheidsrecht, zoals het…
Lees verder »