Blog: Marktwerking in de fysiotherapie? Flauwekul!

woensdag 29 maart 2017
timer 3 min
Op 5 januari jl. stond er een artikel in het Financieele Dagblad dat mijn aandacht trok door de kop ‘Fysiotherapie en marktwerking nog geen gelukkig huwelijk’. Laat dat ‘nog’ maar achterwege. Er is namelijk helemaal geen sprake van marktwerking in de fysiotherapie. De zorgverzekeraar bepaalt de spelregels en fysiotherapeuten volgen deze onderdanig op. Maar waarom?

Ik ben zelf geen fysiotherapeut, maar ik werk inmiddels al drie jaar in de branche. Als marketeer met een werkverleden in commerciële organisaties, verbaast het mij iedere keer weer hoe er in de fysiotherapie gedacht en gehandeld wordt. Angst regeert en daarmee gaat het steeds minder om patiëntenzorg en passie voor het vak. Ik schrok van de cijfers die eind 2016 werden gepubliceerd door het onderzoeksbureau Motivaction waarin 57 procent van de ondervraagde fysiotherapeuten vreest voor financiële problemen en zelfs 24 procent vreest de praktijk niet overeind te kunnen houden met de huidige tarieven. Deze cijfers geven aan dat er snel en drastisch iets moet veranderen binnen de fysiotherapie.

 

Marktwerking in de praktijk 


De marktwerking is 10 jaar geleden door de politiek vastgesteld. Zorgverzekeraars en fysiotherapeuten moeten met elkaar onderhandelen over het vaststellen van een prijs. Echter, er is helemaal geen sprake van onderhandeling. In 10 jaar tijd is de vergoeding vanuit een zorgverzekeraar amper bijgesteld terwijl er aan de andere kant steeds meer eisen worden gesteld aan een fysiopraktijk om de vergoeding te mogen houden. Kun je daar als praktijk niet voldoen, dan wordt het tarief ook nog eens sterk naar beneden bijgesteld. Deze eisen brengen de nodige tijd en kosten met zich mee, waardoor de marges steeds kleiner worden.

 

Als er sprake zou zijn van vrije tarieven in de fysiotherapie, dan zou je op zijn minst verwachten dat een praktijk de keuze zou hebben om een eigen bijdrage te vragen aan een patiënt. Echter, de zorgverzekeraar heeft in haar contracten vast laten leggen, dat dit niet is toegestaan wanneer een fysiopraktijk akkoord gaat met het contract.  

 

Kwantiteit boven kwaliteit

Deze ‘marktwerking’ heeft als gevolg dat er alleen nog gesproken wordt over behandelindexen, omzetplafonds, angst voor beheeraudits en het af moeten wijzen van bepaalde patiënten met hoge aanvullende verzekeringen om niet in de problemen te komen. 


 

Ondertussen staat een praktijkhouder gemiddeld zelf ook nog 8-10 uur per dag aan de behandeltafel omdat een praktijkeigenaar uiteindelijk het liefste bezig is met zijn vak, het behandelen van patiënten, en omdat hij/zij wel moet om alle vaste lasten te kunnen betalen en er zelf nog iets aan over te houden.

 

Dat betekent dat alle administratieve lasten, de zorg dat de praktijk goed aangestuurd wordt en dat er aandacht wordt besteed aan relaties aangaan (met huisartsen, medisch specialisten, plaatselijke verenigingen, de gemeente en het personeel) er allemaal nog omheen moet gebeuren. Laat staan dat er nog tijd is voor innovatie en promotie van de praktijk. Dit zorgt er dus voor dat steeds meer praktijkhouders geen energie meer halen uit hun werk en overwerkt raken.

 

Dat lijkt mij niet ten goede komen van de patiëntenzorg. 

 

Kirsten Baane  
Operationeel directeur van Fydee Nederland, kwaliteits- en ondernemersnetwerk binnen de fysiotherapie en eigenaar van ZorgPromotor.

 

In het magazine MedischOndernemen editie 2 schrijft Kirsten Baane over wat je als praktijkhoudende fysiotherapeut kunt doen om uw omzet te verhogen buiten de zorgverzekeraar om. Wilt u deze ontvangen? Stuur een mailtje naar klantenservice@medischondernemen.nl. 


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

VGZ stopt met centrale inkoop van implantaten

6 mei om 12:57 uurtimer3 min
VGZ stopt vanaf 2022 met het centraal inkopen van implantaten. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde…
Lees verder »

Intelly. Hét alternatief voor factoring

20 apr om 16:48 uurtimer3 min
Als mondzorgspecialist wilt u bezig zijn met uw passie. Helaas komt er ook een hoop administratie bij kijken om uw…
Lees verder »

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

4 mrt om 13:08 uurtimer3 min
Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet…
Lees verder »

Termijn voor definitieve aanvraag NOW 1.0 is verlengd

24 feb om 11:29 uurtimer2 min
De uiterste datum voor het indienen van een definitieve aanvraag voor de loonkostensubsidie NOW 1.0 is verlengd…
Lees verder »

Rotterdam gaat ingrijpen in huisartsenmarkt

22 feb om 12:01 uur
Huisartsen in Rotterdam zijn naarstig op zoek naar ruimte om hun praktijk uit te breiden. Maar dat lukt hen niet.…
Lees verder »

Voorkomen kwijtraken aanvullende verzekering door schulden is aan volgende kabinet

18 feb om 11:45 uur
Als mensen met schulden hun aanvullende zorgverzekering verliezen, betekent dit voor hen een onderbreking van hun…
Lees verder »

Een op de drie tandartsen kijkt door corona anders naar zzp’ers

17 feb om 10:42 uurtimer4 min
Voor praktijkhouders is het lastig om de ontwikkelingen rond het werken met zzp’ers te vertalen naar hun praktijk…
Lees verder »