'Fysio-organisaties met een gevarieerd netwerk zijn innovatiever'

woensdag 13 juli 2022
timer 5 min
Brainstorm over Gecombineerde Leefstijlinterventie door Danielle Deuss-Joosten, de buurtsportcoach en burgers.‘Succesvolle praktijken maken gebruik van een gevarieerder netwerk met lange-termijnrelaties’ (Foto: Praktijk Joosten)

Brainstorm over Gecombineerde Leefstijlinterventie door Danielle Deuss-Joosten, de buurtsportcoach en burgers. ‘Succesvolle praktijken maken gebruik van een gevarieerder netwerk met lange-termijnrelaties’ (Foto: Praktijk Joosten)

Samenwerking tussen fysiotherapie-organisaties en andere zorgaanbieders wordt vaak genoemd als voorwaarde voor succes. Maar hoe manage je als fysiotherapie-organisatie succesvolle samenwerking in een veranderende zorgmarkt? Rutger IJntema, directeur van het Innovatie Platform Fysiotherapie, beschrijft in twee artikelen het belang van samenwerken en innoveren in de fysiotherapie. In deel 2 gaat hij in op samenwerking als uiting van innovatie, samen met Danielle Deuss-Joosten van Praktijk Joosten in Waddinxveen.

Samenwerken met interne en externe partners is onderdeel van het bedrijfsmodel van een fysiotherapie-organisatie. Een bedrijfsmodel is een integraal en samenhangend plan van alle organisatie-elementen die een praktijk heeft. Wanneer een praktijk deze elementen goed afstemt, leidt dit tot een betere prestatie en wordt veel waarde toegevoegd. Innovatie en samenwerken als bedrijfsmodel betekent dat een praktijk nieuwe en originele vormen van samenwerking moet uitdenken en uitvoeren.

Danielle Deuss-Joosten zegt over haar rollen als praktijkhouder en coöperatiebestuurder: ‘Vanuit die rollen kan ik invloed uitoefenen op mijn interne en externe partners rond het aanbieden van Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI)  zodat waarde wordt toegevoegd.’ 

‘Samenwerking met externe en interne partners’

Samenwerking als uiting van innovatie ontstaat met nieuwe externe samenwerkingspartners. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking tussen een praktijk en een school in het voorkomen van bewegingsarmoede. Of het rechtstreeks aangaan van  samenwerking met een bedrijf dat leidt tot waarde gedreven zorg. En denk aan de Gecombineerde Leefstijlinterventies waarbij samenwerking wordt gezocht met een gemeente, sportclub, diëtist of buurtsportcoach. 

Ook binnen de praktijk kunnen nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan. Een praktijk met een getalenteerd en gemixt team, met aandacht voor tevreden medewerkers presteert beter. Goede faciliteiten en het zwaar investeren in scholing helpen bij beter presteren. Succesvolle praktijken benutten een gevarieerder netwerk met lange-termijnrelaties. Ze gebruiken kortere overleglijnen, waardoor meer nieuwe combinaties mogelijk zijn. 

Danielle Deuss-Joosten: ‘Op een gegeven moment heb ik stakeholders als de gemeente, sportclubs, diëtisten of buurtsportcoaches bij elkaar geroepen en gevraagd of zij zich hard wilden maken voor inkoop van de Gecombineerde Leefstijlinterventies. Dat betekent regionaal werken aan het verbeteren van de leefstijl van onze inwoners. En het namens de coöperatie verdiepen in wat er nodig is. Verder maakten we een routekaart om te zien welke externe stakeholder wanneer wordt ingezet en wat er wordt verwacht. We keken naar wat de praktijken nodig hebben om de GLI goed uit te rollen. Wat betreft externe stakeholders, maken we op het gebied van welzijn met de gemeenten Waddinxveen, Gouda en Krimpenerwaard afspraken over de inzet van buurtsportcoaches. Ook spreken we over een beweegprogramma van drie maanden binnen wijken met een lage sociaal economische status.’

Minder succesvolle praktijken benutten een minder gevarieerd netwerk en team. Het lukt niet goed te vernieuwen omdat er vaak te weinig financiën beschikbaar zijn. Daarnaast ontbreekt het aan variatiemogelijkheden wat betreft medewerkers, middelen en samenwerkingspartners. Wanneer een praktijk onvoldoende mogelijkheden heeft voor goede faciliteiten of scholing dan krijgt zij het moeilijk en is samenwerking als uiting van innovatie een stuk moeilijker. 

‘Informatie uitwisselen, evalueren en actie’

Het managen van interne en externe partners is cruciaal bij nieuwe vormen van samenwerken. Structureel informatie inwinnen en uitwisselen is hierbij voorwaarde. Bovendien heeft het grote voordelen wanneer informatie uitwisseling plaatsvindt via een organisatiedashboard met actuele informatie. Informatie wordt dan beter gevonden en geëvalueerd. Bij informatie uitwisseling binnen en buiten de praktijk gaat het om hele praktische zaken. Regelmatig vergaderen in een open sfeer bijvoorbeeld. Waarbij het hele team betrokken is en niet alleen het management. 

Danielle Deuss-Joosten: ‘Ook kijken we waar we qua informatie-uitwisseling tegen aanlopen. Zoals een centraal zorgdomeinadres, een centraal declaratiesysteem, dataverzameling en een centraal elektronisch patiëntendossier.’

‘Bij innoveren mag je fouten maken’

Vergaderingen met externen vinden niet alleen lokaal, maar ook regionaal en zelfs op landelijk niveau plaats. Het heeft de voorkeur om niet monodisciplinair te overleggen maar interdisciplinair zodat verschillende meningen kunnen worden gedeeld en er écht nieuwe ideeën ontstaan. Daarnaast is het belangrijk op de hoogte te zijn wat er allemaal speelt binnen de wijk van de praktijk. Zo komt een praktijk op nieuwe ideeën en kan het beter waarde gedreven zorg bieden. Belangrijk is dat het niet blijft bij informatie uitwisselen, plannen maken en evalueren. Het gaat nadrukkelijk om actie en concrete stappen zetten. Door concrete dingen te doen, ontdek je wat je aan elkaar hebt. Bij innoveren mag je fouten maken en nieuwe dingen ontdekken. Al doende leert men. 

Danielle Deuss-Joosten: ‘We hebben als stakeholders een intentieverklaring ingevuld en vervolgens een grote subsidie aangevraagd. Helaas werd deze afgekeurd, omdat het samenwerkingsverband te jong was en zich nog niet had bewezen. Daar hebben we van geleerd en daarna zijn we het op eigen kracht gaan doen.’


Over de auteurs

Rutger IJntema is directeur-bestuurder bij het Innovatie Platform Fysiotherapie. Hij doet onderzoek naar het presteren van eerstelijns praktijken, bij de Hogeschool Utrecht in samenwerking met Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Amsterdam.

Danielle Deuss-Joosten is directeur van Praktijk Joosten, eerstelijnspraktijk voor fysiotherapie en ergotherapie te Waddinxveen en bestuurslid van Coöperatie Fysiotherapeuten Midden-Holland.

Links:

QR IPF

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?

29 nov om 11:30 uurtimer5 min

Voor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…

Lees verder »

Huisartsen in de 'lead': samenwerking tussen zorg en sociaal domein onder de regie van de huisarts?

10 nov om 11:00 uurtimer3 min

In het nieuwe MedischOndernemen magazine een opmerkelijk interview met Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ…

Lees verder »
mic_external_onInterview

MO Innovation Centre: Innovatieve impuls voor uw mondzorgpraktijk

3 nov om 14:30 uurtimer4 min

Het MO Innovation Centre is een serie webinars met productinformatie voor de tandheelkunde.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Brancherapport Fysiotherapie 2023: ‘Bekostiging verzekerde zorg in fysiotherapie steeds meer onder druk’

1 nov om 16:00 uurtimer4 min

Fysiotherapie in Beeld 2023 is een brancherapport van de sectorspecialisten van ABNAMRO dat de stand van zaken…

Lees verder »
Piet Mourik, praktijkhouder van FysioVitaal in Alphen aan de Rijn (Foto:FysioVitaal)
mic_external_onInterview

MOVES bij Fysiopraktijk Anno Nu: 'We helpen praktijken tot actie over te gaan’

30 okt om 09:30 uurtimer5 min

Eveline van der Herberg en Di-Janne Barten, onderzoekers van Hogeschool Utrecht, verzorgen bij Fysiopraktijk…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Joep de Groot, ceo van CZ, over het IZA: ‘Politici voeren het debat over de grenzen aan de zorg niet’

27 okt om 11:30 uurtimer6 min

De meeste van de ingediende transformatieplannen voor het Integraal Zorg Akkoord (IZA) werden dit jaar…

Lees verder »

Algemene praktijk én StartSmiling-orthodontie van Leo van Lier: Positief op de kaart met ReviewCollect

26 okt om 12:45 uurtimer4 min

Tandarts Leo van Lier runt een algemene praktijk met een grote voorliefde voor orthodontie in Eindhoven-Acht.…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Waarom personeelsbeleid ook voor zzp-ers belangrijk is

24 okt om 11:29 uurtimer4 min

Het klinkt een beetje gek: als zzp-er ben je een zelfstandige zonder personeel. Maar misschien is het wel meer…

Lees verder »