menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
11 november 2020

Coronacrisis in het onderwijs: Deuren op slot voor stagiaires

In de zorg zijn er elk jaar honderden enthousiaste afgestudeerde zorgmedewerkers die graag aan de slag gaan binnen de zorg. Of dat nu hbo, wo of mbo’ers zijn. Allemaal staan ze te popelen om hun vak uit te oefenen.
Coronacrisis in het onderwijs: Deuren op slot voor stagiaires

Elke werkgever werkt graag met goed opgeleid personeel. Medewerkers die hun vak verstaan en de juiste kennis en vaardigheden meebrengen in de organisatie. We vinden het maar heel gewoon wanneer we een vacature plaatsen dat daar reacties op komen van gemotiveerde kandidaten met het juiste diploma. Het diploma waar ze hard voor gewerkt hebben en wat een waardevol document is voor de rest van hun leven.

 

Waarde diploma

Echter deze waarde staat op de tocht en is niet meer zo vanzelfsprekend. Opleidingen bieden op dit moment onvoldoende onderwijs om de kwaliteit van het diploma te kunnen waarborgen. Vooral waar het gaat om praktijkonderwijs schieten opleidingen tekort. Er wordt geen of nauwelijks praktijk-onderwijs gegeven en studenten bouwen grote achterstanden op. Deze praktische vaardigheden zijn voor een aantal beroepsgroepen onmisbaar. Neem de assisterende in de zorg. Deze opleidingen bestaan voor het grootste gedeelten uit praktijkonderwijs.
 

'Overal een Nee'

Omdat de scholen het moeilijk hebben om hun studenten te voorzien van praktijkonderwijs, zou je denken dat de beroepspraktijk te hulp schiet. Echter het tegenovergestelde is waar. De deuren naar de beroepspraktijk blijven voor studenten gesloten. Juist nu het zo hard nodig is om ze op te vangen in de praktijk is het tekort aan stageplaatsen nog nooit zo groot geweest. 
 
Studenten krijgen overal een Nee. Ze hoeven niet eens meer een vergoeding komen gratis meewerken en zijn bereid alle werkzaamheden uit te voeren. Studenten maken zich ernstig zorgen over de voortgang van hun studie en het behalen van een diploma. Opleidingen geven uit nood vervangende opdrachten maar deze opdrachten zijn qua leeropbrengst niet te vergelijken met een stage in de praktijk. Een praktisch vak leer je in de praktijk!
 

'Heroverweeg stageplaatsen'

Als werkgevers in de zorg vissen we allemaal in dezelfde vijver. We zijn gewend kwalitatief goede medewerkers te kunnen plaatsen in onze organisaties. Maar wat als deze vijver straks leeg is, of de kwaliteit zo slecht dat daarmee ook de kwaliteit van onze zorg in gevaar komt?  Natuurlijk moeten we rekening houden met de coronamaatregelen en geen onnodig verkeer veroorzaken in onze organisaties. Maar ik heb nu sterk het gevoel dat de maatregelen gebruikt worden om studenten te weren.

Ik wil graag alle werkgevers vragen om het plaatsen van een stagiaire te heroverwegen. Het is namelijk in ieders belang dat er in de toekomst nog altijd goed opgeleide medewerkers zijn.
 

Maaike van der Mee is oprichter van de  Dutch Dental Academy, docent en praktijkmanager bij mondzorgpraktijken. Maaike schrijft blogs voor MedischOndernemen. Eerder verschenen de interviews:  Maaike van der Mee (Dutch Dental Academy): ‘Het opleidingsniveau in de tandheelkunde moet omhoog' en Maaike van der Mee over 'Angst voor de praktijkmanager - waar komt dat vandaan?'  

Foto: Maaike van der Mee
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur

Lees meer over:
Opleidingen Werkgever
Gerelateerde artikelen