Arjan Roest over de Zeeuwse aanpak van het huisartsentekort: ‘Onze kleinschaligheid is een voordeel’

woensdag 16 maart 2022

Huisarts Arjan Roest: ‘We buiten uit dat we kleinschalig zijn, dat is een Zeeuws voordeel.’ (Foto: De Vleugelnoot, Middelburg)

Nieuwe waarnemers voelen zich in Zeeland hartelijk welkom en krijgen volop de kans om met deze provincie en hun eventuele collega’s kennis te maken. Er wordt geïnvesteerd in contact tussen de waarnemers en de huisartsen die aan de vooravond van hun pensioen staan. ‘Onze aanpak werkt, maar de vraag is of deze snel genoeg is’, zegt huisarts Arjan Roest.

In Zeeland trokken de ‘vakantiedokter’ en de (ver)wenarrangementen de nodige media-aandacht. Een verblijf in een vakantiehuisje of hotel met het gezin moet waarnemers ervan overtuigen dat het een aangename provincie is om te wonen en te werken.

Vakantiedokter doorontwikkeld

Huisarts Arjan Roest: ‘Het project de vakantiedokter hebben we nu drie zomers achter elkaar gedaan, de eerste was zeker een succes, het jaar daarna hebben we het project door corona in een afgeslankte vorm gedaan. Vorig jaar hebben we het verder doorontwikkeld. Een waarnemend huisarts werkte overdag in de vakantiedokter praktijk voor de toeristen en draaide ook diensten op de huisartsenpost, met als voordeel dat deze eventuele toekomstige collega’s en de werkwijze leerde kennen.’ Roest werkzaam als huisarts in de groepspraktijk De Vleugelnoot in Middelburg. Daarnaast is hij voorzitter van de commissie Opvolging en Vestiging van de samenwerkende Zeeuwse huisartsenorganisaties.

Annemarie Noordhoek - Kok, projectleider bij de gelijknamige commissie, voegt eraan toe: ‘Je merkt dat waarnemers op een wip zitten: gaan ze zich hier vestigen of niet? Ze hebben gepraat met collega’s over deze beslissing. We hebben een aantal van hen geholpen een goed geïnformeerde keuze te maken om zich in Zeeland te gaan vestigen. Ook ons partnerprogramma heeft geholpen. Er zijn meer artsen naar Zeeland gekomen, concrete cijfers zijn lastig, Soms zijdelings via het programma, maar er zijn ook praktijken overgenomen.’

Wat ook goed heeft gewerkt: de vakantiedokters stellen zich eerst voor in een mail naar alle toekomstige collega’s, voordat ze starten in de tijdelijke praktijk. ‘Je leert ze al kennen voordat ze er zijn’, aldus Noordhoek.

Het Zeeuwse voordeel

‘We buiten uit dat we kleinschalig zijn, dat is een Zeeuws voordeel. Er heerst hier een bepaalde gemoedelijkheid, we helpen elkaar, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een huis’, verklaart Roest. In de commissie die zich buigt over het huisartsentekort zijn de waarnemers goed vertegenwoordigd. Noordhoek: ‘We vinden het belangrijk om deze groep goed in beeld te hebben. Nieuwe waarnemers krijgen een buddy. De waarnemersgroep heeft een fijne sfeer weten te creëren.’

‘Buiten dat is het ook belangrijk om te weten wat de toekomst gaat brengen. Daarvoor dienen de scenariobijeenkomsten. Alle huisartsen vanaf 57 jaar persoonlijk bezocht door twee gepensioneerde huisartsen uit de commissie en in een persoonlijk gesprek gezamenlijk hun vragen en zorgen besproken. Ook de opvolging is besproken. Dat wordt erg gewaardeerd.’ Alle vertegenwoordigers in de commissie zijn overtuigd van het belang van de continuïteit van de huisartsenzorg. ‘We lopen allemaal tegen dezelfde uitdaging aan en beschouwen het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid’, aldus Noordhoek – Kok.

Snelheid en toekomstbestendigheid

Buiten het werven van huisartsen heeft de commissie ook als doel huisartsenpraktijken toekomstbestendiger te maken, door bijvoorbeeld praktijken te groeperen. Sommige praktijken hebben samen een praktijkmanager aangesteld of een medewerker voor de administratie. In een aantal praktijken zijn verpleegkundige specialisten (VS) en physician assistants (PA) gaan werken. Deze professionals brengen lucht in de praktijk.

Daarbij is het ook belangrijk huisartsen op te leiden in de regio. Roest benadrukt dat een goede match met de opleider ook belangrijk is. ‘Daar bieden we ondersteuning bij.’ En iets anders: ‘Gemeenten moeten bij hun nieuwbouwplannen al in een vroegtijdig stadium eerstelijnsvoorzieningen inplannen.’

Roest is ervan overtuigd dat hun aanpak werkt. ‘Onze infrastructuur is verbeterd: de betrokkenen partijen, waaronder ook de zorgverzekeraar, weten elkaar snel te vinden en kunnen snel handelen. We zoeken naar maatwerkoplossingen. Maar de vraag is of onze aanpak de juiste snelheid heeft. Krijgen we voldoende nieuwe collega’s op tijd? Sommige problemen blijven ingewikkeld. Of het genoeg is moet inderdaad blijken, maar werken er over de gehele breedte met alle betrokken partijen heel hard aan en dat geeft energie.’

Meer lezen:


Dit is een voorpublicatie van een artikel dat binnenkort in MedischOndernemen 1 verschijnt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov 2023 timer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Maak van praktijkoverdracht een doorslaand succes

17 nov 2023 timer5 min

Praktijkoverdrachten zijn aan de orde van de dag, maar verlopen vaak ook moeizaam. Of je nu verkoopt aan een…

Lees verder »
Sleuteloverdracht
person_outlineBlog

Stoppen met uw praktijk. De aandachtspunten

24 aug 2023 timer4 min
Overweegt u om te stoppen met uw praktijk? Het is een grote beslissing die veel huisartsen en tandartsen op een…
Lees verder »
mic_external_onInterview

‘De Groene Tandarts’ in Zwolle: ‘Probeer zelf de wereld een beetje mooier te maken’

25 apr 2023 timer5 min

Robbert Eenkhoorn nam in september 2022 een tandartspraktijk over in Zwolle-Assendorp. Hij noemt zijn praktijk…

Lees verder »
Margreet Teelken en Heleen Sijtsema van 'Havendokters'
mic_external_onInterview

Startende Havendokters (Assen): ‘De droom van de eigen praktijk kwam toch terug, tegen wil en dank’

2 jun 2022 timer5 min
Havendokters is de nieuwe praktijk van huisartsen Margreet Teelken en Heleen Sijtsema nabij het centrum van Assen…
Lees verder »
THOON voert actief campagne tegen huisartsentekort
flash_onNieuws

Thoon wil met actieve campagne huisartsen in Twente werven: ‘Nog meer proactief en inzetten op persoonlijk contact’

12 mei 2022 timer4 min

Wiyanti Nieuweweme is projectleider praktijkdienstverlening bij de Twentse Huisartsen Onderneming Oost…

Lees verder »

Meer grip op het overnameproces: de vier fases van praktijkovername

26 apr 2022 timer5 min
Droom je ook wel eens van een eigen praktijk? Maar waar begin je? En wat komt er allemaal bij kijken? In dit…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Vijf redenen waarom huisartsen eerder stoppen: ‘We zijn de spin in het web van een disfunctioneel systeem’

14 apr 2022 timer4 min
Waarom verlaten jonge huisartsen voortijdig het vak? In een analyse in de Volkskrant worden vijf redenen genoemd,…
Lees verder »