Gastvrijheid: kleine geste, grote impact

woensdag 21 juni 2023
timer 4 min
Denk niet aan een roze olifant

Denk niet aan een roze olifant. Taal is belangrijk bij de receptie: formuleer positief wat je wilt bereiken (Afbeelding gemaakt met AI: Midjourney.com)

Als medicus ben je opgeleid om goede zorg te leveren. Voor een patiënt is het niet makkelijk om te zien wat kwalitatieve goede zorg is. En om eerlijk te zijn: ze gaan er van uit dat de kwaliteit goed is, anders komen ze niet bij jou! De gastvrijheidsbeleving heeft wel invloed op de ervaren kwaliteit van zorg. Elsbeth Nijhoff (Dentiva) heeft jarenlange ervaring in de hospitality-branche en de zorg en geeft een aantal tips om de ‘gastvrijheidsbeleving’ van de patiënt te versterken.

Een aantal jaar geleden voerde Albert Heijn in dat iedere caissière je vroeg of je alles had kunnen vinden. Destijds waren we hiervan behoorlijk onder de indruk. Hoe laat en waar je ook kwam, iedere caissière vroeg daadwerkelijk op een opgewekte toon: ‘Heeft u alles kunnen vinden?' 

Veel indruk op ons maakte ook de taxichauffeur die bij het instappen vroeg: 'Naar welke muziek luistert u het liefst?’ Simpel, met grote impact en we voelden ons oprecht welkom. Een eenvoudige vraag en makkelijk uit te voeren. Na die taxirit hebben we dit eigenlijk nooit meer meegemaakt, dus kennelijk is het toch best lastig.

Onlangs spraken we ook een medicus die bij het staken van zijn praktijk veel brieven kreeg om hem voor al die jaren van zorg te bedanken. Meerdere patiënten memoreerden ook dat hij af en toe vroeg welke muziek hij op moest zetten bij een langere behandeling. Binnen hun relatie met hun zorgverlener - die voor veel patiënten wel dertig jaar duurde - was die eenvoudige vraag kennelijk opvallend en heel impactvol.

Grote invloed op de praktijk

'Gastvrijheid' zou je kunnen omschrijven als: ‘De kunst om mensen het gevoel te geven dat ze oprecht welkom zijn, gezien, gehoord en gewaardeerd worden.' Het gaat dus om een gevoel dat je overbrengt en hoe je dat gevoel met kleine acties kunt bereiken. Die acties zelf zijn op zich niet ingewikkeld, maar het consequent uitvoeren ervan is dat wel. 

De nadruk op ‘gastvrijheid’ klinkt vaak een beetje soft of zelfs als een soort luxe. In werkelijkheid is gastvrijheid de basis van zorg die ook harde resultaten oplevert. Gastvrijheid heeft veel meer gevolgen dan alleen een verbetering van de patiëntervaring. Het heeft bijvoorbeeld grote invloed op patiënten als het gaat om hun loyaliteit en de acceptatie van behandelingen. Dat is goed nieuws voor de zorg dus.

Daarnaast leidt gastvrijheid ook tot positieve mond-tot-mondreclame, wat een niet onbelangrijk voordeel met zich meebrengt. Patiënten die via deze vorm van reclame binnenkomen, weten beter wat ze van de praktijk en de arts kunnen verwachten. Daardoor zijn ze bij voorbaat al meer tevreden. Uiteindelijk zorgen patiënten die dankzij de gastvrijheid tevredener zijn, ook weer voor meer werkplezier van het team.

Drie niveaus: bejegening, omgeving, proces

Bij gastvrijheid denk je al snel aan bejegening. Bejegening kun je trainen en blijkt vaak een kwestie van bewustwording, naast een training op heet gebied van taal en omgangsvormen. Zo is taal enorm belangrijk bij de receptie. De uitdrukking ‘Denk niet aan een roze olifant’ gebruiken we vaak om te laten ervaren hoe ‘onmogelijk’ het woord ‘niet’ is. De boodschap is dan ook dat je positief moet formuleren over wat je wel wilt bereiken.

Het gaat echter om meer dan bejegening. Het gevoel van gastvrijheid kun je ook beïnvloeden met de omgeving. Recente tijdschriften in de ontvangstruimte zijn natuurlijk het bekendste voorbeeld. Maar je kunt ook zeker experimenteren met geuren in de ontvangstruimte. Die hebben onbewust een invloed op de stemming van de patiënt.

Het derde niveau is het proces. Naast de bejegening en de omgeving is ook van invloed de manier waarop een patiënt een afspraak kan maken, de rekening krijgt en hoe een nieuwe patiënt wordt verwelkomd. Je hebt maar één kans op een eerste indruk. Daarom is het  een goed idee om kritisch te kijken naar de brief waarmee je de eerste afspraak bevestigt en de informatie die je meegeeft bij de eerste afspraak.

De klantreis in de praktijk: doorloop alle stappen

Een klantreis of gastreis maken betekent dat je stap voor stap in beeld brengt wat je patiënt ziet en ervaart bij het bezoek aan jouw praktijk. Zo merkte een praktijkhouder bij het in kaart brengen van de klantreis, dat patiënten het enorm prettig vinden als er een leesbril bij de receptie ligt, om die even te mogen gebruiken. Mensen die net een leesbril hebben, vergeten hem nog wel eens en lopen dan ook eerder door bij de receptie zonder een afspraak te maken, omdat ze de datum niet goed kunnen zoeken en de afspraak niet goed kunnen opschrijven. 

Meer weten? Masterclass over gastvrijheid op 4 juli

Neem deel aan de gratis live masterclass van Dentiva over gastvrijheid op 4 juli: 7 praktische tips voor een optimale gastvrijheid in jouw praktijk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Mascha van Wermeskerken over strategisch jaarplan: ‘Het ideale plaatje helder op het netvlies van het team’

26 sep om 12:30 uurtimer7 min

Mascha van Wermeskerken, eigenaar van Dentiness, is praktijkmanagementcoach en -adviseur voor het…

Lees verder »
Kirsten Elenbaas-Baane (Zorgpromotor): ‘De kernwaarden en bedrijfscultuur moeten voor iedereen helder zijn en het DNA van de organisatie moet staan als een huis.’ (Foto: Zorgpromotor)
all_inclusiveAchtergrondartikel

‘Employer branding en modern werkgeverschap’: een sterk merk voor personeelsbinding en profilering

21 sep om 14:45 uurtimer6 min
Wat is het verschil tussen een goede en een moderne werkgever? Hoe hangen het DNA, de kernwaarden en de cultuur…
Lees verder »
Praktijkhouder Hardi Mirza en operationeel directeur Nora Ennahachi (Foto: Frank Hertog)
mic_external_onInterview

Drie tips van Nora Ennahachi (MyDent) om je praktijk te laten bloeien: ‘Voel je nergens te goed voor’

7 sep om 10:15 uurtimer6 min
Nora Ennahachi is operationeel directeur van twee tandartspraktijken en een orthodontiepraktijk van het Mydent…
Lees verder »
Jos de Blok: ‘Huisartsen krijgen in dit model zowel financieel als secundair goede voorwaarden, bijvoorbeeld de mogelijkheid om parttime te werken. Als je een praktijk begint, is dat heel aantrekkelijk.’  (Foto: Buurtzorg Nederland)
mic_external_onInterview

Jos de Blok (Buurtzorg) voorziet honderden nieuwe Buurtdokters: ‘Huisartsenpraktijk wordt zo weer behapbaar’

25 aug om 12:00 uurtimer6 min
Binnen een paar jaar zijn er honderden nieuwe Buurtdokters, verwacht Jos de Blok, directeur van Buurtzorg…
Lees verder »
Kirsten Elenbaas-Baane (Foto: ZorgPromotor)
mic_external_onInterview

Kirsten Elenbaas-Baane: ‘Bij employer branding hoort simpelweg: beloftes nakomen’

14 aug om 11:00 uurtimer6 min

Kirsten Elenbaas-Baane, directeur van communicatie-adviesbureau ZorgPromotor, verzorgt op 5 september het…

Lees verder »

Praktijkmanager Linde van der Leeuw over ReviewCollect: ‘Patiënten zien dat we alert zijn en ze snel helpen’

6 jul om 15:15 uurtimer9 min

Staas & Bergmans, een brede tandartspraktijk met drie locaties in Den Bosch en Rosmalen, werkt sinds begin…

Lees verder »
Fysiotherapeut in actie - Foto Shutterstock
all_inclusiveAchtergrondartikel

Kleinbedrijf Index Fysiotherapie: ‘Te hoge werkdruk en geen geld voor innovatie’

5 jul om 14:30 uurtimer5 min
De Kleinbedrijf Index Fysiotherapie (KBIF) vergelijkt praktijkeigenaren, bij wie meerdere fysiotherapeuten actief…
Lees verder »
Bart Malenstein (Foto: Quin)
mic_external_onInterview

Bart Malenstein (Quin): ‘Huisarts en patiënt ondersteunen en onnodig gebruik tweede lijn voorkomen’

4 jul om 15:00 uurtimer7 min
Quin wil met triage- en communicatiesoftware het werkproces in de huisartsenpraktijk verlichten. Tegelijk wil het…
Lees verder »