Als fysiotherapeut contractvrij werken

dinsdag 29 januari 2019
timer 3 min
Harmotion is een van de weinige fysiotherapiepraktijken in Nederland die uitsluitend gespecialiseerd is in de psychosomatiek. Ze richten zich op duurzame gedragsverandering met als uitgangspunt de veerkracht van de cliënt. En het bijzondere: Harmotion werkt contractvrij.

Evelien Swiers en Jeroen Nieuwenhof kennen elkaar van de Hogeschool Utrecht Master Psychosomatische Fysiotherapie, waar Evelien docent is en Jeroen student was. Een jaar nadat Jeroen zijn master haalde, hakten ze de knoop door: ze werden business partners, om op deze manier hun passie en ambities te kunnen nastreven.

 

Maar business partners word je, volgens hen, niet zomaar. “We hebben ruim de tijd genomen om elkaar goed te leren kennen en tot een gezamenlijke visie te komen. ” vertelt Jeroen. In februari 2018 begonnen zij officieel als ondernemers en vanaf mei huren ze hun praktijkruimte in Voorschoten. Daarna begon het klussen en de marketing, want cliënten komen niet aanwaaien.

 

Financiering

Door hun specialisme, contractvrij werken en het creëren van verschillende geldstromen is Harmotion geen standaard fysiotherapiepraktijk. Jeroen en Evelien hebben bewust gekozen om contractvrij te werken om zo de optimale aandacht aan hun cliënten te bieden tegen een acceptabel tarief. “Wanneer cliënten (voor een deel) een eigen bijdrage leveren worden ze gestimuleerd in hun eigen verantwoordelijkheid wat leidt tot een betere motivatie en doelmatige zorg, “ vertelt Evelien. Het biedt hen de vrijheid om te werken en innoveren vanuit hun eigen visie op gezondheid.

 

Naast consulten biedt Harmotion ook trainingen en coaching aan particulieren en bedrijven. Jeroen: “Je kunt hier denken aan mindfulness-, compassie-, en slaaptrainingen, maar ook coachingtrajecten om meer zelfvertrouwen te krijgen of assertiever te worden. Allemaal met het lichaam als aangrijpingspunt.” Op deze manier werken we zowel curatief als preventief aan gezondheid. In 2019 hopen Jeroen en Evelien nog een derde inkomstenstroom te realiseren: ze willen nascholing bieden aan zorgprofessionals die zelf bekwaam willen worden in werken vanuit de psychosomatiek.

 

Anders marketen

Het is stoer om vernieuwend te zijn, maar het heeft ook nadelen. “We moeten altijd zelf het wiel uitvinden,” vertelt Evelien, “Wij hebben minder zekerheid, omdat we geen contracten afsluiten. Door deze onzekerheid moet je op andere manieren cliënten werven en de cliënt bijvoorbeeld benaderen vanuit hun perspectief van welke problemen ze ervaren en behoeften ze hebben Dat vraagt om het ontwikkelen van ondernemerscompetenties.” “Maar,” voegt Jeroen toe, “Wij vinden het juist leuk om te exploreren en te ontwikkelen, dus dat zit wel goed.”

 

Evelien en Jeroen hebben meerdere marketing- en communicatiemiddelen ingezet en kwamen tot de conclusie dat elke manier wel wat opleverde. Adverteren in de lokale krant, via Facebook, het maken van een overzichtelijke website met goede teksten, Linkedin, flyeren, een open dag, langs verwijzers gaan. Zelfs op verjaardagen praten ze over hun praktijk. Jeroen: “Zorgverlener ben je binnen de openingstijden, maar ondernemer ben je altijd. Zelfs op feestjes praat ik over ons bedrijf. Vanuit enthousiasme, maar ook omdat het werkt, want iedereen kent wel iemand die naar ons toe zou kunnen gaan.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »