De noodzaak van nieuwe zorginkoop - Deel 2

donderdag 5 april 2018
timer 4 min
Vier deskundigen laten in drie delen van ‘De noodzaak van nieuwe zorginkoop’ hun licht schijnen over een toekomstbestendige zorginkoop.

De overheid heeft ruim tien jaar geleden met de Zorgverzekeringswet ‘zorginkoop’ geïntroduceerd. Het is een strategisch instrument om, redenerend vanuit een gestandaardiseerd aanbod, de vraag hier enigszins op af te stemmen. De praktijk is echter dat wensen van zorgvragers sterk variëren. De huidige inkoop sluit daar onvoldoende op aan. In de zorginkoop zijn een andere werkwijze en andere vormen nodig. Lees deel 1 hier.

 

Partnerships

Lea Bouwmeester, directeur van de Diabetes Federatie: “We moeten van aanbod naar antwoord. Daarbij staan twee vragen centraal: wie ben jij? En wat heb jij nodig? Je moet als zorgverlener niet meer nadenken over wat je aanbiedt, maar over: op welke vragen geven wij antwoord? Want alleen dan kun je meer relevantie bieden. Niet alleen in de behandelkamer moet de zorgrelatie centraal staan, maar ook in de inkoopkamer. We moeten het anders gaan regelen. Als duidelijk is welke zorgverlener welke bijdrage levert aan welke patiënten, dan zijn meerjarencontracten een waardevol hulpmiddel om die zorg in te kopen.”

 

Daarmee onderkent Bouwmeester, net als de RVS in het genoemde advies in deel 1 van 'De noodzaak van nieuwe zorginkoop', de behoefte aan samenwerken en partnerships. Partnerships tussen verzekeraar en zorgverlener, maar ook tussen zorgverleners onderling. Op dit punt vertoont de zorgsector meer gelijkenis met de private markt dan nu vaak wordt onderkend. Partnerships zijn daar bijna vanzelfsprekend nodig om, ook vanuit eigenbelang, het belang van de cliënt goed te dienen. Te meer omdat de complexe vragen van burgers noodzaken tot vergaande specialisatie van zorgaanbieders. Zij moeten bewust kiezen welke zorgproducten en -diensten zij voor iedere (zorg)vraag willen leveren en welke niet. Daarvoor kunnen ze uiteraard wel samenwerken met anderen. De zorgorganisatie en individuele professional geven daarmee aan waarbij ze van ‘nut’ zijn. Hierdoor krijgt iedere zorgverlener een duidelijker profiel, herkenbaar voor zorgvrager, inkoper en collega zorgverleners. 

 

Zorgpartnerships vragen om gemeenschappelijke doelen en een agenda die over de domeinen heen kijkt. Betrokken partijen maken afspraken op hoofdlijnen: wat verwacht je van elkaar en hoe ga je met elkaar om bij discussies, tegenslag of beëindiging van de samenwerking. Pas bij een meer concrete vraag komt in zo’n partnership de daadwerkelijke zorginkoop tot stand. Daarbij zullen alle schakels in de zorgketen er alert op moeten zijn dat zorgvragen of de omstandigheden in de loop van de tijd veranderen. Bij bijvoorbeeld een progressieve ziekte kun je geen jaar vooruitkijken en bepalen welke zorg dan wel of juist niet meer nodig is.

 

‘Ondeelbare burger’

Bij het aangaan van partnerships helpt het om te denken vanuit een ‘ondeelbare burger’. Een burger moet wonen, leren, deelnemen aan de participatiemaatschappij en verzorgen. Dat betekent dat burgers – naast verschillende zorgvragen – tegelijkertijd meerdere rollen vervullen. Denk bijvoorbeeld aan een moeder met jonge kinderen die dat combineert met werk en zorg aan een zieke ouder. Ze meldt zich bij de huisarts met een overbelaste schouder. Die arts kan alleen een duurzame oplossing bieden als hij kijkt naar het totale plaatje. Want een fysiotherapeut kan op korte termijn de pijn verlichten, maar dit lost het onderliggende probleem op het werk niet op. Dit is wat bedoeld wordt met denken vanuit een ‘ondeelbare burger’ en een gemeenschappelijke agenda.

 

Zorginkopers staan voor de uitdaging om die nuttige zorg in te kopen, in welke vorm dan ook. Daarbij passen de huidige schotten niet meer. Anders gezegd: zorginkopers moeten zich niet eenzijdig focussen op de zinnige behandeling. Vooral ‘de burger in het dagelijks leven’ moet bij inkoop centraal staan.

 

In deel 3 pleit Jan Luuk de Groot, innovatiemanager bij zorgverzekeraar VGZ, over  gezamenlijke samenwerkingsagenda voor zorgverzekeraars en zorgverleners.


Door: Frank Kraus, zelfstandig managementconsultant voor zorginstellingen en zorgverzekeraars. Hij ondersteunt organisaties daarnaast bij het zaken doen in Dubai en de Emiraten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De noodzaak van nieuwe zorginkoop - Deel 2

Meer artikelen met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

Open Future-congres: ‘Fysiopraktijk die kosten beheerst, kan keurige marge halen van 15%’

14 feb om 15:00 uurtimer5 min

Bij het congres ‘Redelijke verdiensten - Hoe?’ op 25 januari in Arnhem liet ondernemersadviseur Brigitte Vogels…

Lees verder »

Belangrijke belastingaftrekposten voor medisch specialisten

14 feb om 15:00 uur

Als medisch specialist wilt u zich vooral kunnen richten op het verlenen van zorg aan uw patiënten, zonder u…

Lees verder »
Jan Henk Nawijn (Foto: De Lieve Tandarts)
person_outlineBlog

De angst voor de tandarts én de onvoorspelbare rekening: Kerkratten en Baligangers

5 feb om 12:45 uurtimer4 min

Met De Lieve Tandarts proberen we drempels weg te nemen waardoor mensen niet meer naar de tandarts gaan.…

Lees verder »
Harry Geurkink - foto Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Harry Geurkink over fysiocongres: ‘Redelijke verdiensten, maar hoe?’: ‘Schreeuwen en strijd helpen niet’

22 jan om 10:45 uurtimer5 min

Fysiotherapeut Harry Geurkink is oprichter van Romei Therapie & Training in Zevenaar en…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »
person_outlineBlog

Veel boosheid in de fysiotherapie: Schreeuw, huil en schrijf met vette letters…

9 jan om 15:30 uurtimer5 min

Vlak voor Kerst kreeg ik de nieuwsbrief van de Stichting Keurmerk Fysiotherapie in de mail met de titel: ‘Nog…

Lees verder »
Rob Kuypers en enkele teamleden
all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »