Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak

dinsdag 4 juni 2024
timer 4 min
Uitbreiding Gezondheidscentrum Emma in Tilburg.Artist impression: Van Waarden Ontwerp & Advies i.o.v. Cornelis Huygens Vastgoedgroep

Uitbreiding Gezondheidscentrum Emma in Tilburg. De start bouw is sterk vertraagd doordat een nutsleiding verlegd moet worden. (Artist impression: Van Waarden Ontwerp & Advies i.o.v. Cornelis Huygens Vastgoedgroep)

Dat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook geduld en doorzettingsvermogen. En dat terwijl de praktijk door moet draaien. Architect Lex van Waarden heeft vier tips voor praktijkhouders met bouwplannen.

Een eerste grote uitdaging is het vinden van een geschikte locatie voor de bouwplannen. Vaak kost dit jaren. Niet in de laatste plaats doordat gemeentes zich vaak in eerste instantie onvoldoende bewust zijn van hun rol  en verantwoordelijkheid. Gelukkig ondersteunen steeds meer gemeentes actief bij het vinden van geschikte plekken. Menig gemeente werkt aan beleid voor maatschappelijke voorzieningen. Immers: met het bouwen van woningen moeten ook de (zorg)voorzieningen op orde zijn. 

Tip 1: Ga in een vroeg stadium in gesprek met de gemeente.
Daarnaast zien we de bouwkosten en de financieringsrente al jaren stijgen. Harder dan de huisvestingsbudgetten. De rente lijkt inmiddels wat te stabiliseren, maar het realiseren van de gewenste kwaliteit (de technische richtlijnen van de LHV) is een enorme uitdaging. 

Tip 2: Bespreek in een vroeg stadium het gewenste technische opleveringsniveau. En maak - indien nodig - met de adviseur en/of aannemer bezuinigingskeuzes gebaseerd op een juiste afweging van de kosten op korte en de kosten op lange termijn. Voorbeeld: een duurdere installatie kan voor jarenlange besparing op verbruik zorgen. En dus voor besparing op de langere termijn.

En alsof dat allemaal al niet voldoende uitdaging is zijn er in het hele land in toenemende mate problemen rond de nutsaansluitingen. Er lijkt geen bouwproject te zijn waar geen spreekwoordelijke kink in de kabel is. Soms moet er door capaciteitsgebrek maanden gewacht worden op het verleggen van een elektriciteitskabel. Soms is de aansluiting pas ruim na de oplevering mogelijk. En in het ergste geval: soms is aansluiting niet mogelijk doordat het net vol zit.

Dat laatste is in geval van een kleinere praktijk of gezondheidscentrum gelukkig niet snel aan de orde. Maar voor grootverbruik-aansluitingen (> 3x80A) vaak wel.
Het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet is een gigantisch karwei. Komende jaren zal een op de drie straten openliggen voor het leggen van zwaardere kabels en het plaatsen van extra transformatiestations. De situatie dat capaciteit een probleem kan zijn speelt dus nog jaren.

Tip 3: Neem in een vroeg stadium contact op met de nutsbedrijven. En check in een zeer vroeg stadium of aansluiting mogelijk.
Bouwen vergt geduld en zorgvuldigheid. Op onnodige kinken in de kabel zit je als praktijk niet te wachten. Betrek daarom tijdig de juiste adviseurs, de gemeente én de nutsbedrijven.

Tip 4: Investeren in duurzaamheid vergt ook geduld, maar is dat dubbel en dwars waard. Dit zijn investeringen die zich terugbetalen in comfort en lagere lasten.

Ik wens u een vloeiend bouwproces!


Lex van Waarden

Lex van Waarden ontwerpt huisartsenpraktijken en gezondheidscentra en adviseert bij de bouw en verbouw. Hij werkte voorheen als coördinator Bouwadvies bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Hij is als expert Duurzaamheid betrokken bij MedischOndernemen. Zie ook het interview: ‘Ga aan de slag met quick wins zoals goed isoleren’.
Meer informatie: www.vanwaardenadvies.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Huisarts Claudine van Lith
mic_external_onInterview

Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’

12 jul om 10:30 uurtimer7 min

Huisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…

Lees verder »
flash_onNieuws

Beroepsorganisaties in actie: Duurzame huisartsenposten en regio-organisaties in vier stappen

27 jun om 09:30 uurtimer4 min
Verduurzaming van de eerstelijnszorg is een urgent thema. Beroepsorganisaties InEen, het NHG en de LHV nemen nu…
Lees verder »

Succesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!

26 jun om 14:45 uurtimer5 min

De mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Diëtist Lobke Faasen ontwikkelde de Schijf for Life: ‘Plantaardig eten heeft een enorme urgentie’

14 jun om 17:00 uurtimer6 min

Lobke Faasen ontwikkelde als diëtist – samen met Armanda Govers –  de volledig plantaardige Schijf for Life,…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Rinke Rinke Blok en Angelica Setiaman (KNMT): ‘Verduurzamen hoort gewoon bij ondernemen in de mondzorg’

3 jun om 17:00 uurtimer7 min
Tandartsenorganisatie KNMT zet zich actief in voor verduurzaming van de mondzorg. Welke trends zijn er zichtbaar…
Lees verder »
Jaap van der Stel klimaatpsycholoog en bosbouwer
mic_external_onInterview

'Klimaatpsycholoog' en bosbouwer Jaap van der Stel: ‘Bewustzijn van klimaatproblemen bij professionals kantelt nu’

30 mei om 11:00 uurtimer5 min

Jaap van der Stel, emeritus-lector geestelijke gezondheidszorg, is actief bij het platform…

Lees verder »
Rob ter Bekke_Jessie Neffke_2024
mic_external_onInterview

‘Groene huisarts’ Jessie Neffke benadrukt noodzaak ‘primaire preventie’: ‘Leefstijlziektes voorkomen essentieel voor houdbare zorg’

29 mei om 12:30 uurtimer5 min

‘Huisartsen kunnen meer uitdragen dat welvaartziektes met onze leefstijl te maken hebben. Het…

Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »