Hoe belangrijk is zelfmanagement?

dinsdag 25 oktober 2016
timer 3 min
De patiënt zelf de regie laten nemen over zijn gezondheid, ondersteund door zorgverleners. Zelfmanagement klinkt mooi, maar hoe krijg je het werkelijk voor elkaar? Huisartsen blijken het stimuleren van zelfmanagement belangrijk te vinden, maar het heeft ook gevolgen. Want hoe stel je patiënten zo goed mogelijk in staat om die rol te nemen? Wat vraagt dat aan aanpak tijdens het consult? En willen patiënten dat wel?

“Er is tegenwoordig ontzettend veel mogelijk op het gebied van zelfmanagement,” vertelt Pieter Jeekel, directeur Zelfzorg Ondersteund. “Mensen met diabetes bijvoorbeeld kunnen zelf hun bloedglucosewaarden, medicatie en voortgang monitoren en daar dan zelf actie op ondernemen. Dat is iets wat vroeger alleen een arts kon.” Dat leidt ook tot een verandering van het consult voor huisartsen en praktijkondersteuners. Er hoeft immers minder waardevolle contacttijd besteed te worden aan het meten en doorspreken van de medische waarden. Die tijd kan dan besteed worden om een dieper gesprek aan te gaan over de betekenis van de ziekte in iemands leven en wat hij er zelf aan kan doen bijvoorbeeld via leefstijl.

 

Huisarts als coach

De rol van de huisarts en praktijkondersteuner blijkt van belang om de patiënt te prikkelen deze stap te zetten. Zij hebben richting hun patiënten de primaire initiërende, activerende en coachende rol. Om die reden wil Zelfzorg Ondersteund zorgverleners optimaal ondersteunen om deze rol ook te kunnen pakken. “Zo hebben we in samenwerking met de kennisinstituten alle onderzoek naar zelfmanagement in kaart gebracht om een antwoord te kunnen geven op ‘wat werkt nou wel en wat werkt nou niet bij zelfmanagement?’. Wat is er wetenschappelijk bewezen? Ook zijn er in een samenwerking tussen huisartsen, zorgverzekeraars en patiënten minimale eisen opgesteld waaraan zelfzorgplatforms moeten voldoen om goed te werken en is transparant gemaakt welke van de bestaande systemen voldoen aan deze basiseisen. Dat helpt huisartspraktijken die van start willen met zelfzorgplatforms om een keuze te maken,” aldus Jeekel.

 

Tijd

Kost dat dan geen extra tijd voor de huisarts? Volgens Jeekel hoeft dat niet. “Is het eigenlijk wel nodig dat een diabetespatiënt standaard 4 keer per jaar op controle komt? De ene hoeft misschien maar 1 keer per jaar en een ander 6 keer. In iedere praktijk zal dat anders zijn, maar het kan ook tijdswinst op leveren als terugkoppeling naar patiënten slim wordt gecombineerd met reguliere afspraken. Daar waar zelfmanagement een integraal onderdeel is van het zorgproces, geven huisartsen en POH-ers namelijk aan dat de impact van het patiëntencontact enorm wordt vergroot. Of dat echt zo is zullen we natuurlijk monitoren. Het kan ook zijn dat –ook al doet de patiënt meer zelf- het in de eerste lijn net zoveel tijd blijft kosten maar het tijd bespaart in de tweede lijn omdat complicaties en exacerbaties worden voorkomen. Buitenlands onderzoek laat dat zien. Bij het inrichten van het andere zorgproces is echter wel extra tijd en uitleg nodig. Dit is echter tijdelijk en kan zich terugverdienen doordat het nieuwe proces efficiënter verloopt. De Coöperatie Zelfzorg Ondersteund heeft daarnaast voor tijdelijke activiteiten financiële ondersteuning mogelijk gemaakt.”

 

Digitaal in de Huisartsenpraktijk

Op het congres Digitaal in de huisartsenpraktijk van 25 november spreken Pieter Jeekel en huisarts Eugen Zuiderwijk over Zelfmanagement. Door middel van een interactief vraaggesprek over zelfmanagement geven Jeekel en Zuiderwijk handvatten om een afgewogen keuze te maken over hoe u in uw praktijk zelfmanagement kan stimuleren. Klik hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Digitale huisartsenpost NEO Huisartsenzorg
flash_onNieuws

Proef met digitale huisartsenpost Nijmegen en Boxmeer succesvol

29 jun om 11:30 uurtimer2 min

Een proef met een digitale huisartsenpost die de reguliere spoedzorg aanvult bij NEO Huisartsenzorg is volgens…

Lees verder »

Zorg op afstand met DentalMonitoring: Betere en snellere voortgang en tevreden patiënten

21 apr om 14:00 uurtimer3 min
DentalMonitoring maakt het mogelijk de voortgang van de behandeling van de patiënt op afstand te volgen. De…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Freek Fickweiler, de nieuwe dorpsdokter: ‘Ons consult duurt gemiddeld een kwartier. Het voelt meestal super-relaxt’

16 mrt om 12:37 uur
Bij Huisartsenpraktijk Assen-West nemen Freek Fickweiler en Jan Pieter Kiers ruim de tijd voor de consulten. Ze…
Lees verder »
flash_onNieuws

De ervaringen van HOOG met Uw Zorg online: ‘Alle huisartsen in twee regio’s hebben nu een patiëntenportaal’

3 mrt om 12:00 uurtimer5 min
Huisartsen Organisatie Oost-Gelderland (HOOG) begon vijf jaar geleden met de invoering van Uw Zorg online. Via dit…
Lees verder »

‘Second opinion light’: verhoogt de kwaliteit van zorg en verlaagt de zorgkosten

2 mrt om 11:45 uurtimer5 min
Een light variant van de second opinion zal naar verwachting de behoefte vervullen van de meeste patiënten die een…
Lees verder »
E-health bij de tandarts
flash_onNieuws

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over ‘Uh E-health!?’: ‘Breng regels en risico’s in kaart’

17 feb om 14:40 uurtimer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop van Shirin Slabbers tijdens het online congres Mondzorgpraktijk Anno Nu op 5…
Lees verder »
flash_onNieuws

Webinar Digitaal Veilig & Gezond samenwerken - 15 maart

20 jan om 11:23 uurtimer3 min
De gevolgen van malware, phishing of ransomware kunnen desastreus zijn, zo blijkt regelmatig in het nieuws. Deze…
Lees verder »
Het team van huisartsenpraktijk dr. Kees Vos in Spijkenisse
mic_external_onInterview

Praktijkmanager Ingrid Jaape over Uw Zorg online: ‘Werkdruk beperk je door maximale inzet op digitalisering’

24 dec 2021 timer5 min
De huisartsenpraktijk van dr. Kees Vos in Spijkenisse werkt al zeven jaar met het patiëntenportaal Uw Zorg online…
Lees verder »