In de wolken met de cloud?

woensdag 23 september 2015
timer 6 min
Dropbox, gmail: iedereen doet wel eens wat in de cloud. Ook zakelijk wordt cloud computing steeds normaler, maar juridisch zitten er nog wel wat haken en ogen aan. Waar moet u op letten bij het afsluiten van een contract?

Als uw data of software in de cloud staan, betekent dat dat ze op een server staan die niet in uw eigen organisatie staat maar ergens anders ter wereld. Via internet kan de gebruiker die server benaderen. Een website bekijken werkt op dezelfde manier, die staat ook ergens ter wereld op een server. ‘In de cloud’ betekent eigenlijk dus gewoon ‘op internet’.

 

De cloud bestaat al jaren en privé maken de meeste mensen er al lang gebruik van: foto’s uitwisselen via Dropbox, mail versturen via Gmail, berichten uitwisselen met Whatsapp. Uw aanbieders van praktijksoftware bieden ook steeds vaker de mogelijkheid om uw software en data in de cloud te zetten en Microsoft biedt kantoorsoftware in de cloud: Office365.

 

Voordelen

Waarom zou u overgaan tot cloud computing? De voordelen op een rij:

  • Lagere opstartkosten. U hoeft niet zelf te investeren in software en minder in hardware. Meestal neemt u een abonnement af. Of u op de lange termijn goedkoper uit bent, is wel even een rekensommetje waard natuurlijk.
  • U kunt overal werken: ook vanuit huis of de camping in Frankrijk. Een goede internetverbinding is wel een voorwaarde.
  • U heeft geen omkijken meer naar het onderhoud van de software. Nieuwe softwareversies worden automatisch geïnstalleerd. Als er een technisch probleem is, kan de leverancier dat meteen op afstand oplossen. Zeker voor kleine organisaties zonder eigen IT’er in dienst is dit een pre.
  • Als uw pand afbrandt, zijn uw data niet verloren. Maar wat dan als de server afbrandt waar uw server draait? Die kans is niet heel groot want de datacentra worden heel goed beveiligd. Ook worden uw data feitelijk 2 of 3 keer opgeslagen. 

Inspectie

Er is echter één groot punt van zorg: de veiligheid van de data. Op het gebied van beveiliging van data is heel veel mogelijk, maar software die niet te hacken is, bestaat niet. Belangrijk om te weten is dat u als praktijkhouder altijd juridisch verantwoordelijk blijft voor uw patiëntgegevens. De inspectie staat bij u op de stoep en niet bij de cloudaanbieder als iemand schade ondervindt doordat zijn medische gegevens in verkeerde handen zijn geraakt. 

 

Wetgeving

Waar moet u op letten als u toch met een cloudaanbieder in zee gaat? “In Nederland zijn er wetten die regelen hoe medici moeten omgaan met de gegevens van patiënten”, vertelt Jos Swinkels, advocaat bij Versteeg Wigman Sprey Advocaten in Amsterdam. Zo is er de Wet Bescherming Persoonsgegevens die voorschrijft onder welke voorwaarden persoonsgegevens verwerkt mogen worden. Voor gegevens betreffende iemands gezondheid zijn er extra eisen; deze gegevens mogen niet worden verwerkt tenzij het verwerken ervan noodzakelijk is voor de medische behandeling of als de patiënt uitdrukkelijk toestemming geeft. “De wetgever heeft nooit bedacht dat er zoiets zou bestaan als de cloud en dat medici patiëntinformatie zouden gaan uitwisselen via Whatsapp. Is dat noodzakelijk voor de medische behandeling?”, vraagt Swinkels zich af. Dan is er ook de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) die regelt onder andere de dossierplicht, het beroepsgeheim en de geheimhouding van het dossier.

 

Als behandelaar mag u het verwerken van gegevens uitbesteden, maar dan moet er wel een overeenkomst zijn, een zogenaamde bewerkersovereenkomst. Er moet in ieder geval in staan welke beveiligingsmaatregelen de bewerker zal nemen en wat hij met de data mag doen. Ook moet de bewerker geheimhouding beloven en toezeggen de data niet voor andere doeleinden te gebruiken. Maar: u blijft verantwoordelijk voor wat er met de patiëntgegevens gebeurt!

 

Locatie

Verder is het heel belangrijk om harde afspraken te maken over waar de data staan. Sommige Nederlandse bedrijven kiezen voor de grote cloudaanbieders als Microsoft of Amazon omdat ze dan heel snel meer capaciteit kunnen inkopen als dat nodig is. Maar dat betekent wel dat de data overal ter wereld kunnen staan. Andere bedrijven kiezen een Nederlandse cloud of hebben een eigen ‘dedicated’ server in een datacentrum staan. Swinkels: “Gegevens in Amerika onderbrengen mag alleen als de cloudleverancier op de Safe Harbour lijst staat, omdat die bedrijven aan de Europese eisen voldoen. Voor andere bedrijven, en landen buiten Europa, moet u toestemming vragen aan het Ministerie van Justitie. Europese landen vormen geen probleem omdat de privacywetgeving in Europa op een Europese Richtlijn is gebaseerd”.

 

Service

Contractueel moet u niet alleen de bescherming van patiëntgegevens goed vastleggen, maar ook de service die u verwacht. Als arts wil u graag 24 uur per dag bij uw gegevens kunnen terwijl in de meeste cloudovereenkomsten een minimumbeschikbaarheid staat, bijvoorbeeld in verband met serveronderhoud. Ook is het belangrijk om de beschikbaarheid van de helpdesk in de gaten te houden En wat als de cloudleverancier failliet gaat? Of als u zelf van leverancier wilt wisselen? Krijgt u uw gegevens dan terug? Hoe? En in welke vorm? Dat moet allemaal van tevoren worden vastgelegd.

 

Keurmerk?

“Op het gebied van e-mailmarketing bijvoorbeeld zijn er keurmerken: bedrijven die op de juiste manier met persoonsgegevens omgaan, kunnen een keurmerk krijgen”, vertelt Swinkels. In de medische wereld bestaat dat nog niet, terwijl het om gevoelige informatie gaat. “Mij lijkt het voor een praktijkhouder heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om te beoordelen of een overeenkomst goed is. Je moet aandacht besteden aan de privacywetgeving en de service die je verwacht. Je krijgt gebruiksvoorwaarden, een serviceovereenkomst, een bewerkersovereenkomst, al snel tientallen pagina’s, vaak in het Engels, en die moet je ook nog eens van verschillende aanbieders vergelijken. Ik zie hier een rol weggelegd voor de brancheverenigingen om een keurmerk te ontwikkelen. Dat zou de praktijkhouders in de eerste lijn veel tijd en onzekerheid schelen.”


Maaike Heijltjes, met hulp van Rob van Pomeren, eigenaar van softwarebedrijf Dazzleware   

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Erik van Dam - Foto VvAA
mic_external_onInterview

Erik van Dam (VvAA) over zzp’en en regeldruk na Rutte IV: ‘Unieke kans voor herbezinning’

28 sep om 13:00 uurtimer6 min

Welke beslissingen kan het demissionaire kabinet over de eerste lijn nog nemen, zoals over de…

Lees verder »

InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt

26 sep om 12:00 uurtimer4 min

InterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…

Lees verder »
Hans de Vries voorzitter KNMT
flash_onNieuws

Bij Prinsjesdag 2023: 'Opnieuw geen extra geld om mondzorg toegankelijk te houden’

21 sep om 14:30 uurtimer3 min
In de rijksbegroting voor 2024, zoals die op Prinsjesdag is gepresenteerd, is opnieuw geen extra geld vrijgemaakt…
Lees verder »
person_outlineBlog

Regels als visie: een bedrijf waarin iedereen durft te investeren

21 sep om 11:30 uurtimer5 min
Wie mij kent, als persoon of misschien zelfs via deze columns, weet dat ik houd van ‘hoogvliegen’. Snel bewegen,…
Lees verder »

Prinsjesdagwebinar voor zorgondernemers: Wat verandert er in de belastingwetgeving voor praktijkhouders?

20 sep om 16:30 uurtimer4 min

Ralph Mulckhuijse, belastingadviseur bij Visser & Visser, verzorgt op 29 september een webinar naar…

Lees verder »
Sophie Brühl: ‘Huisartsen weten vaak niet wat de NZa doet en welke macht het ministerie van VWS wel of niet heeft. Die kenniskloof is lastig.' (Foto: Claudia Kamergorodski)
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters): ‘Hef de eerste en tweede lijn op’

13 sep om 12:09 uurtimer3 min
Welke beslissingen moet het kabinet bij Prinsjesdag nemen over de eerste lijn en mondzorg, bijvoorbeeld bij de Wet…
Lees verder »
Huisarts Toosje Valkenburg (Foto: Gezondheidscentra De Bilt)
mic_external_onInterview

Huisarts Toosje Valkenburg: ‘Pak de commerciële huisartsenketens aan’

12 sep om 12:00 uurtimer3 min
Welke beslissingen moet het kabinet bij Prinsjesdag nemen over de eerste lijn en mondzorg, bijvoorbeeld bij de Wet…
Lees verder »
'Zeven instanties, acht met de patiënt erbij, kijken of we als zorgverlener niet iets te veel doen of declareren’ - Shutterstock
all_inclusiveAchtergrondartikel

Zeven instanties controleren de declaraties van zorgverleners

7 sep om 09:15 uurtimer5 min
Het wordt steeds makkelijker om fouten te maken met declaraties in de mondzorg. Niet zo gek want het aantal regels…
Lees verder »