'Overheid moet invoering van eHealth gemakkelijk en aantrekkelijk maken'

donderdag 26 januari 2017
timer 3 min
De invoering van digitaal ondersteunde zorg in Nederland gaat langzaam, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). De rijksoverheid kan versnelling aanbrengen door meerjarenafspraken te maken over brede toepassing van eHealth en door een ‘eHealth-snelweg’ te realiseren waardoor data-uitwisseling makkelijker en goedkoper wordt.

Dit schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

 

RVS adviseert om een hoofdlijnenakkoord aan te gaan met aanbieders en inkopers van zorg, patiëntenorganisaties en zorgprofessionals. Doel is om alle patiënten die dit willen te laten profiteren van de voordelen die eHealth biedt: beheer over de eigen gegevens en eigen regie, passende dienstverlening en gerichte zorg, aldus de raad. Bovendien kan eHealth een bijdrage leveren aan een beteugeling van de stijgende zorgkosten.


Meerjarenafspraken

Pauline Meurs, voorzitter van de  RVS,  roept zorgaanbieders en zorgverzekeraars op in de zorginkoop tot meerjarenafspraken te komen en patiënten te verleiden en te stimuleren eHealth te gebruiken. “Wanneer patiënten eenmaal kennis hebben gemaakt met eHealth-toepassingen, ervaren zij vaak de voordelen van het gemak en de tijdwinst. Daarvan zijn goede voorbeelden voorhanden. Zo is er een initiatief waarbij hartpatiënten zelf digitaal hun dossier kunnen inzien, worden zij op afstand gemonitord en kunnen ze 24/7 per video contact opnemen met de zorgverlener. Of denk aan een digitale kinderwenspoli, waar patiënten professionals online vragen kunnen stellen en onderling ervaringen kunnen delen.”

 

Uitwisseling gegevens

De Raad constateert dat een gebrek aan mogelijkheden voor veilige data-uitwisseling tussen de verschillende gebruikte informatiesystemen grootschalige toepassing van eHealth blokkeert. Zorggegevens tussen zorgverleners zijn onderling nauwelijks uitwisselbaar, patiënten kunnen niet bij hun eigen gezondheidsgegevens en de nieuwe wereld van eHealth apps kan niet communiceren met de bestaande zorg- ICT, zo schrijft de Raad.  Dit veroorzaakt hoge kosten en irritatie over ontbrekende informatie. Om dit probleem op te lossen wil de  RVS  dat de rijksoverheid een zogenaamde ‘eHealth snelweg’ realiseert door zorgaanbieders en leveranciers van informatiesystemen te verplichten om voor open koppelvlakken te zorgen, hun data kosteloos aan de patiënt beschikbaar te stellen en aan te sluiten bij vastgestelde standaarden en identificatie-eisen. Veldpartijen moeten met oplossingen komen. “Verleen het Zorginstituut Nederland doorzettingsmacht, mochten partijen op korte termijn niet tot geschikte oplossingen komen voor burgers en patiënten,” aldus Meurs. “De huidige geslotenheid van bestaande  ICT -systemen mag vernieuwing in de zorg niet langer in de weg staan.”

 

Financiën 

Ten slotte heeft de RVS een duidelijke oproep om eHealth ook financieel aantrekkelijk te maken. Hiervoor dient ruimte voor eHealth gevonden te worden in financieringswijzen, bijvoorbeeld door alternatieve bekostiging op uitkomsten en zo nodig tijdelijke tarieven toe te staan. Nu schieten zorgaanbieders met de invoering van eHealth zichzelf vaak dubbel in de voet. Vergoedingen voor zorgaanbieders zijn volgens RVS namelijk afgestemd op aantallen verrichtingen en uren zorg, terwijl veel Health juist het aantal verrichtingen (zoals ziekenhuisopnames of zorgbezoeken) wil terugdringen. Hierdoor verlaagt Health de inkomsten voor zorgaanbieders, terwijl zij wel de kosten dragen voor het invoeren ervan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
'Overheid moet invoering van eHealth gemakkelijk en aantrekkelijk maken'

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Het consult loopt in de SOEP

26 mrt om 12:45 uurtimer3 min

Midden in de coronacrisis schreef fysiotherapeut Gideon de Haan blogs bij MedischOndernemen over zijn…

Lees verder »

Fysiotherapeuten doen dankzij SpotOnMedics waar ze goed in zijn: zich richten op patiëntenzorg

12 mrt om 12:30 uurtimer4 min

Fysiotherapeuten moeten kunnen doen waar ze goed in zijn: patiënten helpen. De systemen van SpotOnMedics dragen…

Lees verder »
Reviews in de mondzorg
person_outlineBlog

Reviews in de zorg zijn altijd zinvol

26 feb om 15:00 uurtimer5 min
Het is een lastige kwestie hoe je exact de kwaliteit bepaalt van zorgverlening. Mede om die reden is er veel…
Lees verder »
Team DocLine Utrecht
flash_onNieuws

Inspectie oordeelt positief over hybride praktijk DocLine Utrecht

8 feb om 12:15 uurtimer4 min
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een inspectierapport van DocLine Utrecht gepubliceerd en beoordeelt…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »

Verhoogde prestaties in fysiopraktijken dankzij SpotOnMedics

22 jan om 10:15 uurtimer3 min

Dat data niet eng hoeft te zijn, dat weten de experts van SpotOnMedics al lang. Hun software wordt gebruikt…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Jan Henk Nawijn bouwt al zes jaar aan keurmerk: ‘In elke gemeente een Lieve Tandarts’

18 jan om 14:00 uurtimer7 min

Jan Henk Nawijn introduceerde in 2017 het keurmerk De Lieve Tandarts, waarbij  zich inmiddels bijna 100…

Lees verder »

Verlagen van werkdruk in de zorg door efficiënte communicatie en kennisuitwisseling

18 jan om 11:37 uurtimer4 min

Volle wachtkamers, overvolle agenda's en telefoonlijnen, administratieve druk. We weten allemaal dat de zorg…

Lees verder »